Saje, vonjave, zvoki: Triletna kalvarija v novih stanovanjih, sledilo je to ...

Foto: arhiv najemnika prezračevanje Ježkova 2 LJ Foto: arhiv najemnika prezračevanje Ježkova 2 LJ Foto: arhiv najemnika prezračevanje Ježkova 2 LJ Foto: arhiv najemnika prezračevanje Ježkova 2 LJ Foto: arhiv najemnika prezračevanje Ježkova 2 LJ Foto: anjos ventilation prezračevanje Foto: arhiv najemnika prezračevanje Ježkova 2 LJ Foto: arhiv najemnika prezračevanje Ježkova 2 LJ Foto: arhiv najemnika prezračevanje Ježkova 2 LJ Foto: arhiv najemnika prezračevanje Ježkova 2 LJ Foto: arhiv najemnika prezračevanje Ježkova 2 LJ Foto: arhiv najemnika prezračevanje Ježkova 2 LJ Foto: arhiv najemnika prezračevanje Ježkova 2 LJ Foto: arhiv najemnika prezračevanje Ježkova 2 LJ prezračevanje Ježkova 2 LJ Foto: arhiv najemnika prezračevanje Ježkova 2 LJ Foto: arhiv najemnika prezračevanje Ježkova 2 LJ
Izvedba prezračevanja v skladovem stanovanju je pod kritiko. Po več kot treh letih pritožb pa na Stanovanjskem skladu RS še vedno trdijo, da je s prezračevanjem vse v redu, čeprav so ga nedavno končno sanirali. Po besedah direktorja Črtomirja Remca so k ugotavljanju stanja pristopili pravočasno in korektno.
Oglej si celoten članek

Nedavno smo pisali o težavi s terasami, ki jih imajo stanovalci v oskrbovanih stanovanjih republiškega stanovanjskega sklada v soseski Novo Brdo. Na članek so se odzvali najemniki v skladovih stanovanjih čez cesto. Ti se srečujejo še z večjo težavo, nepravilno vgrajenim prezračevanjem, ki jim že več kot tri leta greni bivanje.   

Higrosenzibilni sistem za nizkoenergijske stavbe ni primeren

V vsa stanovanja v Ježkovi ulici na Brdu je sklad vgradil higrosenzibilni prezračevalni sistem, za katerega se strokovnjaki strinjajo, da je boljša rešitev kot nič, saj zagotavlja svež zrak glede na relativno vlago v prostorih, kar pomeni, da je tudi vlaga ves čas ustrezna. Ampak delovanje bo ustrezno le pod pogojem, da je sistem za vsako stanovanje posebej in blok kot celoto projektiran in vgrajen pravilno, je poudaril Bojko Jerman, ki ima s prezračevalnimi sistemi, tudi higrosenzibilnimi, večdesetletne izkušnje. 

Foto: arhiv najemnika A ob tem velja dodati, da različni strokovnjaki higrosenzibilni prezračevalni sistem priporočajo v starejših stavbah, tam, kjer izvedba centralnega prezračevanja z rekuperacijo ni možna, ali je ekonomsko neupravičena. Za energijsko učinkovite novogradnje, in takšna naj bi bila stavba, ki smo jo obiskali, pa je manj ali celo neprimeren, saj ne omogoča izkoriščanja toplote izstopnega zraka.

Sklad: Da v sobo piha mrzel zrak, je logično

Najemniki so se zaradi prezračevanja na sklad prvič pritožili že pred več kot tremi leti, kmalu po vselitvi. Motilo jih je nekontrolirano pihanje skozi elemente, ki so vgrajeni v zunanji zid v štirih bivalnih prostorih. Pozimi, ko so bile zunanje temperature pod lediščem, je bilo to še posebej moteče, saj jih je v dnevni sobi zaradi nekontroliranih količin mrzlega zraka zeblo, v otroški sobi pa je bilo nemogoče spati, saj je postelja neposredno pod rozeto, prostor pa tako ozek, da je drugam ne morejo postaviti. Poleti jim je v prostor vdiral vroč zrak in ga segreval. 

Foto: arhiv najemnika Najemniki bi morali vedeti, da bo tako, saj, so nam pojasnili na skladu, "vsakdo, ki pozna tovrsten sistem prezračevanja, ve, da skozi vstopni element, ki nima grelca vstopnega zraka ali rekuperatorja, vstopa zunanji zrak z zunanjo temperaturo".

Sklad: Problem za energijsko bilanco so najemniki

Če je hladnega zraka, ki nekontrolirano vstopa v prostor, veliko, lahko sklepamo, da so posledično toplotne potrebe za ogrevanje večje, kot bi po projektu smele biti, energijska bilanca se lahko poruši. Na skadu odgovarjajo, da ima "objekt energijsko izkaznico in spada v energijski razred B1, kar pomeni potrebno toploto za ogrevanje v razredu od 21 do 25 kWh/m2a". O morebitnem porušenju energijske bilance pa: "Sistem deluje ustrezno in predvideno s projektom, edino motenje bilance pretoka zraka smo zaznali zaradi neprimerne uporabe uporabnikov omenjenega stanovanja, saj so s popolnim zaprtjem dovodnih elementov onemogočili tudi minimalno prezračevanje ter povzročili podtlak v stanovanju, na kar smo jih opozorili in pozvali k pravilni rabi najemnega stanovanja."

Dve leti ogledov in meritev, napak ni

Najemniki so opazili tudi, da so se ob nekaterih rozetah na mavčnokartonski steni pojavili črni madeži, nekakšne saje. Ob nevihtah in močnem vetru je bilo v stanovanju glasno, saj so se zvoki prenašali po vertikalnem prezračevalnem jašku, na katerega so priključene odvodne enote prezračevanja v kopalnici, stranišču in utilitiju. V stanovanju so se pojavile tudi različne neprijetne vonjave. 

Foto: arhiv najemnika Na vse to so opozorili pristojne na skladu in zahtevali, da sistem pregledajo in napake odpravijo. V dveh letih so si stanovanje in delovanje prezračevanja ogledali in tudi opravili meritve skladovi vzdrževalci, predstavniki izvajalca, nadzorniki, naročili so tudi strokovno poročilo neodvisnega strokovnjaka. "Od začetka uporabe stanovanja smo se takoj odzvali na pripombe ter k pregledu povabili tudi izvajalca in nadzor. Da smo se prepričali o pravilnost delovanja prezračevanja v stanovanju, smo naročili strokoven pregled in poročilo, ki ugotavlja, da je prezračevalni sistem načrtovan ustrezno in skladno s predpisi. Zaradi navedb o nedelovanju prezračevalnega sistema najemnice stanovanja se je izvedenec posebej posvetil pregledu. Primernost delovanja sistema higrosenzibilnega prezračevanja lahko podkrepimo tudi z dodatnimi meritvami pretokov zraka, ki jih je sklad izvedel februarja 2020, ravno z namenom preverjanja ustreznosti delovanja. Tudi to poročilo potrjuje, da prezračevalni sistem deluje s predvidenimi in potrebnimi količinami zraka. Vsi ti pregledi in meritve so nam nakazovali, da je s sistemom prezračevanja vse v redu," pravijo na skladu.  

Foto: arhiv najemnika Za pregled poročila in tudi ogled stanovanja smo prosili Bojka Jermana, ki je zelo hitro ugotovil, "da prezračevanje ni bilo pravilno niti projektirano niti izvedeno niti sanirano po triletnem moledovanju uporabnikov". Nepravilnosti v nekaterih delih sistema so navedene tudi v prej omenjenem poročilu strokovnjaka.

Krivi so stanovalci, ker niso čistili filtrov, ki jih ni

V dopisovanju med najemnico in pristojnimi na skladu pa lahko preberemo, da so krivdo zvalili na stanovalce, saj "smo pri strokovnem pregledu ugotovili, da najemnik slabo vzdržuje vstopne in izstopne elemente, ki jih je treba skladno z navodili redno in ustrezno čistiti". Ker niso bili očiščeni, sistem ne deluje pravilno, so zaključili. 

Mimogrede, v navodilih izvajalca piše, da je treba redno, enkrat na mesec očistiti filter v odvodnem elementu, enkrat na leto pa ga zamenjati. Težava je le, da tega filtra v elementu sploh ni. Na naše vprašanje, zakaj takšna navodila, na skladu trdijo, da so bili "pri pregledu objektov ob prevzemu v vseh dovodnih elementih nameščeni osnovni filtri, za katere morajo skrbeti uporabniki sami. Težko komentiramo, zakaj nekateri dovodni elementi v omenjenem stanovanju niso imeli nameščenih filtrov, saj so bili elementi ob našem ogledu že razstavljeni s strani uporabnice".

Na skladu torej pravijo, da filtri v dovodnem elementu so, izvajalec je dal navodila za filter v odvodnem elementu, v resnici pa ni filtra nikjer, kar lahko ugotovimo tudi na spletni strani proizvajalca, v cevi je le pena, namenjena dušenju hrupa.  

Foto: arhiv najemnika Sklad zavrnil tudi poziv odvetniške pisarne

Lani spomladi sta stanovalca, ki sta vztrajala, da sistem ne deluje pravilno, najela tudi odvetniško pisarno Pirc Musar in Lemut Sterle, iz katere so sklad dvakrat pozvali, naj odpravi težave. V pozivu med drugim navajajo, da je "predstavnik izvajalca, ki je umestil prezračevalni sistem v prostor, na ogledu izrecno izjavil in potrdil, da prezračevalni sistem ne deluje tako, kot je bilo to načrtovano, da je sistem tako zasnovan zaradi finančnih omejitev". In še: "Prav tako je predstavnik izvajalca potrdil, da se z istovrstnimi težavami naše stranke in njegove družine v zvezi s prezračevalnim sistemom srečujejo tudi v drugih stanovanjskih objektih SSRS."

K ukrepanju so pozvali tudi pristojno inšpekcijo, a se ni zgodilo nič. 

Najemnica razstavila elemente, sledil je šok

Ker so na skladu zavrnili tudi vse navedbe in pozive odvetniške pisarne, se je najemnica odločila, da sama razstavi vse elemente prezračevalnega sistema. Tega namreč pri vseh pregledih ni storil nihče kljub njenim pozivom. Sledil je šok. Dvomov o nepravilni izvedbi je bilo konec. Ena od bistvenih zahtev higrosenzibilnega prezračevalnega sistema, ki jo navaja tudi proizvajalec v navodilih za montažo, je zrakotesnost. Te pa izvajalci pri vgradnji niso zagotovili. 

Foto: anjos ventilation Kot je vidno na fotografijah, so odprtine, v katere so vstavljene cevi dovodnih elementov, izrezane zelo amatersko, hkrati niso bile zatesnjene. Zato je bil vdor zraka v prostore nekontroliran, zato se je na stenah, kjer rozete sploh ne pokrijejo izrezane odprtine, nabirala črna nesnaga, še enkrat, sistem v originalu nima filtrov za čiščenje vstopnega zraka. Najemnica je tudi ugotovila, da mrežice, ki ščitijo pred vstopom večjih nesnag in insektov, niso originalne, temveč izrezane na roko.

Foto: arhiv najemnika

Pri enem od odvodnih elementov se je izkazalo, da je odprtina, skozi katero je ta element priključen na vertikalni jašek, premajhna. Izvajalec je zadrego rešil tako, da je posegel v element, ga prikrojil, zamazal z nekakšnim lepilom in vgradil. Tudi priključek odvodnega elementa na vertikalni jašek ni bil izveden pravilno in zrakotesno, na kar je najemnico opozoril dimnikar. 

Po odstranitvi elementov je najemnica odprtine prelepila s samolepilnimi trakovi, da je preprečila pihanje, a je potem zaradi podtlaka začelo pihati iz vtičnic, stikal, rež za okrasnimi letvami parketa, celo skozi razpoke, ki so nastale na stikih mavčnokartonskih plošč. Mimogrede, stiki niso obdelani skladno s smernicami dobre prakse, ki predvideva nameščanje mrežic, tako imenovano bandažiranje. 

Foto: arhiv najemnika

Sklad vztraja pri svojem, a naroči sanacijo

Fotografije stanja je poslala pristojnim in na koncu so tudi na skladu morali priznati, da s prezračevanjem ni vse v najlepšem redu, kot so trdili tri leta. V odgovorih najemnikom in tudi nam sicer še vedno trdijo, da je prezračevanje skladno s projektno dokumentacijo, vgrajena naprava pa potrjena s strani projektanta in ima ustrezne certifikate, stavba pa uporabno dovoljenje, hkrati pa priznajo, da je treba na vseh dovodnih elementih z notranje strani zatesniti netesnost med zunanjo mavčnokartonsko ploščo in cevno tuljavo, v katero je nameščen dovodni element, kar bo izvedel izvajalec strojnih del z ustrezno tesnilno maso. Da je treba na vseh dovodnih elementih z zunanje strani zatesniti netesnost med cevjo in fasadno ploščo, kar izvede izvajalec gradbenih del. Da je treba izvesti je tesnjenje med odvodno cevjo in ventilatorjem (kopalnica, utiliti) in da je glede na različna načina izvedbe pocinkanih cevi vertikalnih vodov, lahko odvod zraka na prehodu med horizontalnim vodom v vertikalni vod, izveden s T-kosom ali pa je izvedeno s kolenom 90°. V obeh primerih je treba izvesti tesnjenje, da je sam odvodni element v funkciji.

Foto: arhiv najemnika Rezultat najnižje cene

Nedavno so prezračevalni sistem sanirali, zdaj naj bi deloval z ustreznimi pretoki, kar je za nas potrdil tudi Bojko Jerman, ki je pretoke izmeril, a je dodal, da je to najbolj osnovni in najcenejši sistem, ki še vedno ni do konca ustrezno rešen. "To ni edini primer, javni sektor je talec javnega naročanja in najnižje cene: posel dobijo najcenejši projektanti, nadzorniki in izvajalci in je logično, da gre najnižja cena na račun kakovosti."

Direktorpravočasno in korektno smo ugotavljali stanje

Direktorja sklada Črtomirja Remca, ki je mimogrede tudi predsednik Inženirske zbornice Slovenije, smo vprašali, ali meni, da je triletno reševanje konkretnega in dokazanega problema v skladovem stanovanju ustrezna praksa? Ali ni namen, da stanovalci v skladovih blokih bivajo kakovostno? 

"Poslanstvo Stanovanjskega sklada RS je zagotavljanje stanovanj za vse skupine prebivalstva, pri tem pa spoštujemo različnost potreb in zmožnost ljudi. Stanovanja, ki jih sklad v uporabo preda najemnikom, so pripravljena in urejena za čim boljše bivanje, ob predaji stanovanja pa so najemniki poučeni in pozvani, da zanj ustrezno skrbijo in ga vzdržujejo in na ta način poskrbijo, da se bodo v njem dobro počutili. 

Sklad je pravočasno in korektno pristopil k postopku ugotavljanja stanja v zadevnem najemnem stanovanju. Z izjemo zadevne prijave s strani preostalih najemnikov tovrstnih težav nismo zaznali. Najemniki skladovih stanovanj bivajo kakovostno in imajo na voljo varen in dolgotrajen najem ob zagotovljeni pomoči pri bivanju in vzdrževanju stanovanja," je odgovoril. 

In na koncu - cena najema kvadratnega metra tega stanovanja je 9,5 evra. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 20

  • 14:57 18. April 2023.

    A je tko teško kupit Purpen pa zaflikat, al so to sami tehnično nepismeni najemniki. Pa ponavadi še ne plačujejo …

  • 12:36 18. April 2023.

    stanovanjski sklad je skorumpiran do amena, zato pa se dogajajo take zadeve in je na prednostnih listah sama goljufiva jugovina...

  • 11:56 18. April 2023.

    Stanovanjski sklad bi bilo treba po hitrem postopku močno prevetrit, ker se nekateri že predolgo pasejo tam.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.