Senčniki so preteklost, omislite si pravo senco

Foto: arhiv Ombra Tende Foto: arhiv Ombra senčila Foto: arhiv Ombra Pergola Foto: arhiv Ombra Pergola Foto: arhiv Ombra Pergola Foto: arhiv Ombra pergola Foto: arhiv Senčila Medle pergola Foto: arhiv Senčila Medle pergola Foto: arhiv ralux Bioklimatska pergola Foto: arhiv ralux pergola Foto: arhiv ralux Tende Foto: arhiv Senčila Medle tende
Senčnike, ki smo jih nekoč glede na pot sonca premikali po vrtu, vidimo le še na plažah, doma pa so jih zamenjale tende, pergotende, bioklimatske pergole, jadra, brisoleji.
Oglej si celoten članek

Oblike, velikosti, materiali, tehnologija in dizajn na področju senčenja balkonskih, terasnih in vrtnih površin so se v zadnjih letih izjemno spremenili in doživeli skokovit napredek. Le redko kje še na vrtu vidimo klasični senčnik, zataknjen v betonski ali v plastični, z vodo napolnjeni podstavek, ki ne uspe zagotoviti niti sence za povprečno veliko vrtno mizo.

Zadnja novost je bioklimatska lamelna pergola

Rešitve, ki jih izbiramo v zadnjem času, so neprimerno bolj kakovostne, všečne, trajne, zagotavljajo dobro senčenje, nekatere zaščitijo tudi pred vetrom in dežjem. Zadnja novost na področju senčenja so tako imenovane bioklimatske pergole, ki niso več le senca, temveč se lahko spremenijo v pravcate zimske vrtove, v njihovem zavetju pa čas lahko preživljamo celo leto. 

Foto: arhiv Ombra Pergola „Ogrodje je narejeno iz aluminija, na njem pa so nameščene gibljive aluminijaste lamele, ki se lahko ob spremembi vremena v zelo kratkem času s pomočjo krmiljenja na motorni pogon spremenijo v vodotesne nadstreške,“ pravi Vesna Vran iz podjetja Ombra. "Takšna zasnova pergole, ki je lahko samostoječa, postavljena kjer koli na vrtu, ali pa z eno stranico vpeta v zid hiše, naravno uravnava temperaturo ter ščiti pred soncem, vetrom in dežjem, zato nam poveča bivalni prostor v različnih vremenskih pogojih. Tam lahko preživljamo čas skozi vse leto, tudi pozimi, saj se stranice lahko zapre s steklenimi stenami in screen senčili,“ dodaja Alenka Jeglič iz podjetja Senčila Medle. 

Bioklimatska pergola ima še več prednosti pred drugimi vrstami senčil, kot so tende in pregotende ali jadra. Nastavitev lamel omogoča naravno izmenjavo zraka in nadzor nad količino sonca. Zato pod njo ni vroče, hkrati pa zagotavlja dovolj naravne svetlobe. 

Vgradijo lahko od LED-svetil do avdio opreme

Najbolj napredne različice lamelnih pergol so opremljene še s stranskimi, navpičnimi roloji, ki lahko delujejo kot senčilo, zatemnitev, mrežica za mrčes ali prozorna folija za zavetrovanje in zaščito proti dežju, pravi Oton Filipič iz podjetja Ralux. Z notranje strani rolojev lahko vgradijo steklene panelne stene iz 10-milimetrskega kaljenega stekla ter dodatno opremo, kot so točkovna LED-osvetlitev v lamelah in po obodu, ali večbarvna osvetlitev, senzorji za dež in sneg, električno ogrevanje lamel, ki topijo sneg, integrirana je lahko avdio oprema z zvočniki. 

Bioklimatsko lamelno pergolo upravljamo prek elektromotorja, lahko pa jo povežemo tudi v pametno omrežje in z njo rokujemo prek mobilnih naprav na daljavo. Njena življenjska doba je praktično neomejena, hkrati pa ne potrebuje posebnega vzdrževanja, se strinjajo sogovorniki. 

Kombinacija pergole in tende je všečna senca

Manjši korak nazaj so pergotende, ki v enem združujejo pergole in tende. Ogrodje pergole je lahko iz aluminijastih profilov ali leseno, na vrhu pa je vgrajeno zložljivo platno oziroma zložljivo ostrešje, sestavljeno iz več membran. Razlike med njimi so v velikosti, natančneje v možnem razponu med nosilnimi profili in naklonom ostrešja. Pri podjetju Medle so tako razvili pergotendo, ki ima „strešne nosilce ter vsi profile v isti ravni, kot je platno. S tem smo zelo zmanjšali porabljen prostor. To je edina pergola, ki ima razpon 600 in 700 centimetrov brez dodatnih stebrov, naklon za odtekanje vode pa je zgolj šestodstoten, kar je precej manj od povprečno 15-odstotnega naklona pri drugih podobnih senčilih,“ pravi Jegličeva. 

Foto: arhiv Senčila Medle pergola Tako zasnovana senčila zagotavljajo senco in zračenje ter zaščito od zmernem dežju, ne bodo pa nas kot lamelne pergole ščitile pri močnejših nalivih. So pa pergotende, ki so vpete v steno, bistveno bolj odporne na veter kot klasične tende, daljša pa je tudi njihova življenjska doba. Prav tako kot večino drugih senčil, tudi ta lahko upravljamo s pomočjo elektromotorja. 
Tende različnih oblik so preverjena klasika

Bolj preprosta senčila so klasične polkasetne ali kasetne tende, ki jih vpnemo v steno ali na strop, namenjene pa so senčenju balkonov in manjših teras. Te so po besedah sogovornikov še vedno najpogostejša izbira kupcev, ki želijo senčiti manjše površine. Izbirajo lahko med različnimi oblikami in velikostmi, ročnim in motornim upravljanjem, pestra je tudi izbira platen in barv ter vzorcev. Bolj sodobne so opremljene tudi s tipali za dež in veter ter se samodejno zaprejo. 

Ena od možnosti senčenja so tudi tako imenovana sončna ali senčna jadra. Bolj kot za resno senco gre za modni hit, saj so na videz zelo všečna. Bolj uporabna, obstojna in na veter odporna so tista, ki so vsaj ne enem ali dveh koncih vpeta v zid hiše, precej manj pa prostostoječa na ogrodju sredi vrta. 

Foto: arhiv Ombra senčila Pri izbiri primernega senčila je pomembno, da najprej razmislimo, kje ga bomo namestili, in kakšen bo njegov namen. Če želimo le senco na balkonu ali manjši terasi, bo zagotovo dobra odločitev ena od polkasetnih ali kasetnih tend, če želimo senčiti večjo teraso ali površino na vrtu, pod katero bomo postavili vrtno pohištvo, proizvajalci priporočajo pergole s tendami, če pa bi na terasi radi uživali praktično celo leto, nanjo pa postavili vrtno pohištvo, ki ga ne želimo umikati oziroma pospravljati, je zagotovo najboljša izbira lamelna bioklimatska pergola. Seveda pa je končna izbira vedno odvisna tudi od naših finančnih zmožnosti.

Ni vsako platno odporno in obstojno

Ponudniki predvsem poudarjajo, da je pri izbiri treba biti pozoren na kakovost platna in drugih materialov, ter kakovost pogonskega mehanizma. To so najpomembnejši elementi, po katerih se senčila med seboj tudi ločijo. Kakovostna senčila omogočajo pet tisoč in več odpiranj brez kakršnih koli težav, mehanizmi odpiranja so tihi in se ne zatikajo, rokovanje z njimi je preprosto. 

Foto: arhiv Senčila Medle tende Pri izbiri materialov ne smemo gledati le na barve, temveč je pomembna tudi UV-zaščita in preprečevanje pregrevanja pod tendo, pravi Vesna Vran. „Senčila so zelo izpostavljena različnim vremenskim vplivom, zato je izbira kakovostnih materialov pomembna, če želimo uporabno in obstojno senčilo.“ Manj kakovostna platna bodo prej zbledela, prenesla manjše obremenitve vetra in se tudi hitreje strgala. 

Materiali se med seboj razlikujejo, tako se lahko pri tendah odločimo za navadno akrilno platno, ki je sicer visoko kvalitetno, a vendar je boljše posebno odbojno platno, ki še izboljša odboj toplote in vode ter s tem zagotovi višjo kakovost bivanja pod senčilom, pravi Alenka Jeglič.

Več o opremi, gradnji in obnovi najdete tukaj.
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.