Sodobna hiša, ki si jo sestavite sami in postavite kamor koli

Foto: Take Architects/Inhabitat Modularna hiša Foto: Take Architects/Inhabitat Modularna hiša Foto: Take Architects/Inhabitat Modularna hiša Foto: Take Architects/Inhabitat Modularna hiša Foto: Take Architects/Inhabitat Modularna hiša Foto: Take Architects/Inhabitat Modularna hiša
Sodobno modularna hiša MU 50 je zasnovana tako, da jo lahko preprosto prilagajamo svojim potrebam, hkrati je energijsko učinkovita in narejena iz naravnih materialov, ki jih lahko recikliramo.
Oglej si celoten članek

V italijanskem arhitekturnem biroju Take Architects so razvili modularno lahko montažno hišo, s katero so uporabniku zagotovili, da jo lahko preprosto prilagaja tako po obliki kot velikosti, postavi pa jo lahko praktično na katero koli zazidljivo parcelo. Pri snovanju so imeli v mislih tudi trajnostno gradnjo in visoko energijsko učinkovitost s kar se da majhnim ogljičnim odtisom in vplivom na okolje.

Ogrodje hiše, ki nima temelja, temveč je postavljena na pilotih in od tal dvignjena, kar omogoča nenehno kroženje zraka okoli zunanje konstrukcije, je sestavljeno iz predizdelanih lesenih okvirjev iz macesnovega lesa. Okvirje, ki opredeljujejo velikost in zunanjo podobo hiše, lahko poljudno sestavljamo skupaj, več ko jih sestavimo, večja bo hiša in nasprotno. 

V macesnove okvirje so vgrajena dvoslojna stekla na vseh straneh zunanjega ovoja. Zato lahko govorimo o stekleni hiši, saj je le del fasade zaprt na mestu, kjer je v notranjosti urejen servisni prostor za vso potrebno mehansko in električno opremo. 

Velike steklene površine, ki v bivalnih prostorih zagotavljajo veliko naravne svetlobe v vsakem delu dneva in omogočajo učinkovito navzkrižno prezračevanje, so senčene z lesenimi senčili. Te uporabnik upravlja ročno, tako da lahko vsako posamezno senčili dviguje do različnih naklonov. Arhitekti so tako zagotovili, da se hiša poleti ne pregreva, pozimi dvignjena senčila pa zagotavljajo pasivne sončne dobitke. Neposredni vpad sončnih žarkov v notranjost poleti pa preprečujejo tudi nadstreški na vseh straneh zunanjega ovoja.

Netrensparenta v hiši je zgolj streha. Strešni sistem so razvili za tri možne materiale, les, aluminij in baker. Sestavljen je iz ene od navedenih strešnih kritin, pod njo pa sta vgrajeni toplotna izolacija in vodoodporna zaščita, s čimer so preprečili pregrevanje prostorov pod streho poleti. K temu pripomore tudi zračni kanal, ki je del ostrešja, prek katerega se zagotavlja nenehno kroženje zraka. 

Hiša je energijsko učinkovita, saj za ogrevanje in hlajenje porabi malo energije. Za ogrevanje skrbi toplotna črpalka z zemeljskim kolektorjem ali geosondo, povezana pa je s sistemom talnega gretja, ki je vgrajen v tla hiše. Za hlajenje se izkorišča sistem hlajenja, razpeljan v lesenih okvirih konstrukcije. 

Foto: Take Architects/Inhabitat

V streho so integrirani fotonapetostni paneli, ki proizvajajo električno energijo, ter solarni kolektorji za pripravo tople sanitarne vode. Če hiši dodamo še sistem za zbiranje deževnice in malo biološko čistilno napravo, za kar so napeljave pripravljene, je hiša lahko popolnoma neodvisna in samooskrbna. 

V notranjosti je hiša zasnovana kot odprt prostor, ki si ga uporabnik prilagaja po svojih željah in potrebah. V naprej so poleg servisnega prostora kot jedrni sklop predvideni le kuhinja, kopalnica in shranjevalne površine. 

Foto: Take Architects/Inhabitat Modularna hiša

Vsi elementi hiše, ki je lahko stanovanjska, počitniška ali pa kot le pisarna na dvorišču stanovanjske hiše, so zasnovani tako, da omogočajo zelo hitro in precej preprosto sestavljanje. Zaradi dvignjenega poda, ki stoji na pilotih, hišo lahko postavimo na skorajda katero koli zazidljivo parcelo. Z naravnimi materiali, med katerimi prevladujeta les in steklo, pa se po mnenju ustvarjalcev poda v ruralno in urbano okolje. 

Več o gradnji in obnovi najdete tukaj.

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 14:17 10. Maj 2020.

    velika večina lastnikov takšne hiške , verjetno potem sanja , da bo morda prišel kdaj čas za pravo hišo in …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.