Stanovanj primanjkuje, na razpis pa se ni prijavil še nihče

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Prejeli niso še nobene vloge za sofinanciranje, čeprav v Sloveniji kronično primanjkuje stanovanj.
Oglej si celoten članek

Stanovanjski sklad Republike Slovenije (SSRS) je 2. julija 2021 objavil program sofinanciranja zagotavljanja javnih najemnih stanovanj v letih 2021 in 2022. Glede na pomanjkanje neprofitnih stanovanj bi bilo pričakovati, da se bodo občine in stanovanjski skladi čim bolj podvizali v tekmi za razpisana sredstva v višini 10 milijonov evrov, saj bo program odprt do dne, ko bodo odobrena vsa predvidena sredstva, najkasneje pa do 31. 12. 2022. A kot so v SSRS povedali za Žurnal24, do tega trenutka vlog upravičenih prosilcev še niso prejeli.

Cene stanovanj na trgu rasle tudi lani

Povpraševanje po stanovanjskih nepremičninah in zemljiščih za njihovo gradnjo je po drugi strani tudi med epidemijo ostalo veliko, ponudba pa z novogradnjami še vedno zaostaja za povpraševanjem, so v poročilu o slovenskem trgu nepremičnin za leto 2020 ugotovili na Geodetski upravi Republike Slovenije (GURS). Posledično so rasle tudi cene stanovanj na trgu lani rasle, še posebej v mestih in na turistično zanimivih območjih.

Cene nepremičnin so bile lani višje praktično povsod po državi, verjetno pa so zaradi epidemije vendarle zrasle nekoliko manj, kot bi sicer, v poročilu ugotavljajo na GURS. Rast cen stanovanjskih nepremičnin se je nadaljevala tudi v prvem četrtletju letošnjega leta. A "poleg omejene ponudbe novih stanovanj na rast cen stanovanjskih nepremičnin pri nas vse bolj ustvarja pritisk tudi občutna rast cen gradbenega materiala, ki je predvsem posledica globalnega zviševanja cen transporta in surovin zaradi pandemije", so pripisali.

V 140 občinah bi potrebovali skoraj 10 tisoč stanovanj

Tudi zaradi vse višjih cen nepremičnin in posledično nedostopnosti stanovanj so izredno pomembna javna najemna stanovanja. Teh je v Sloveniji še vedno občutno premalo.

Sodeč po zadnji anketi SSRS, s katero so ugotavljali potrebe po vrstah stanovanjskega fonda v posameznih občinah, v Sloveniji manjka vsaj 9.668 javnih najemnih stanovanj, poleg tega pa še 644 bivalnih enot, 1806 drugih najemnih stanovanj in 1459 oskrbovanih stanovanj.

Velja pa dodati, da so to podatki 140 od skupno 212 občin v Sloveniji, saj se na anketo, ki je bila izvedena med 9. 11. 2020 in 23. 8. 2021, niso odzvale vse občine. Potrebe po stanovanjih so tako najbrž še občutno večje.

Največ javnih najemnih stanovanj primanjkuje v mestnih občinah (6.974), v ostalih občinah pa jih primanjkuje 2.694.

Stanovanjski sklad ima le 217 prostih stanovanj

Stanovanjski sklad ima trenutno v fondu neprofitnih stanovanj 3081 stanovanj, ki so v lasti ali brezplačni uporabi SSRS, od tega jih je 2864 že oddanih v najem. "Ostala prazna stanovanja so dana na razpolago občinam za nadaljnji neprofitni najem oziroma so v postopku sprejemanja odločitev glede nadaljnje oddaje v najem ali v postopku obnove," pojasnjujejo.

Evidence o vseh neprofitnih stanovanjih v Sloveniji, ki so v lasti občin oziroma občinskih stanovanjskih skladih, ne vodijo, saj SSRS občinam le daje razpolagalne pravice na praznih primernih stanovanjih. "Občine potem na podlagi razpolagalne pravice, javnega razpisa za dodelitev neprofitnih stanovanj v najem, ki ga izvajajo same po zakonsko predpisanem postopku, stanovanja oddajo v najem prosilcem oziroma svojim občanom, ki nato sklenejo najemno pogodbo s SSRS oziroma njegovim pooblaščencem," še dodajajo.

Kaj predvideva program?

Program za pridobivanje novih javnih najemnih stanovanj in bivalnih enot v vseh lokalnih skupnostih v Sloveniji je namenjen investicijskim projektom, ki izpolnjujejo pogoje novih predpisov s področja energetske učinkovitosti in sofinanciranju.

Možno je soinvestiranje v projekte, kjer SSRS kupuje do 50 odstotkov javnih najemnih stanovanj in bivalnih enot, posojilo in soinvestiranje s posojilom. Za izvajanje programa SSRS namenja 10 milijonov evrov iz lastnih virov – dva milijona evrov za posojila, osem pa za investiranje.

Program bo odprt do dne, ko bodo odobrena vsa predvidena sredstva, najkasneje pa do 31. 12. 2022.

V programu lahko sodelujejo lokalne skupnosti ali njihovi stanovanjski skladi, javni nepremičninski skladi ter pravne osebe, vpisane v register neprofitnih stanovanjskih organizacij. Program priznava tako novogradnje kot tudi rekonstrukcije in nakup.

nina.sprohar@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 08:18 3. Oktober 2021.

    so tako zasoljene cene da ti rata slabo

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.