Število gradbenih dovoljenj že leta pada, a teh objektov se zgradi več

Foto: Profimedia
Lani je bilo izdanih za šest odstotkov manj gradbenih dovoljenj za stavbe kot leta 2019, v njih pa je bilo načrtovanih za osem odstotkov več stanovanj, kot jih je bilo z gradbenimi dovoljenji, izdanimi v 2019. Število gradbenih dovoljenj za stavbe je bilo tokrat že četrto leto zapored nižje kot v letu prej, so sporočili iz SURS.
Oglej si celoten članek

Število vseh izdanih gradbenih dovoljenj je bil decembra lani višji le za en odstotek ko novembra. Za stanovanjske stavbe jih je bilo izdanih za 20 odstotkov več, za nestanovanjske stavbe pa za 11 odstotkov manj kot v prejšnjem mesecu.

Kot pričakovano je bilo 98 odstotkov decembra lani izdanih gradbenih dovoljenj izdanih za novogradnje, ostala pa za spremembo namembnosti. Površina s temi gradbenimi dovoljenji predvidenih novogradenj pa naj bi bila večja za 49 odstotkov. V celem letu 2020 je bilo načrtovanih za šest odstotkov manj novogradenj kot leto pred tem, njihova površina pa naj bi bila manjša za tri odstotke.

Decembra načrtovanih več stanovanj kot novembra

Z gradbenimi dovoljenji za stavbe, izdanimi decembra lani, je bila predvidena gradnja 429 stanovanj, to je za 30 odstotkov več stanovanj, kot jih je bilo predvidenih novembra. Večina, 62 odstotkov vseh stanovanj je načrtovanih v enostanovanjskih, 38 odstotkov pa v večstanovanjskih stavbah.

Z izdajo gradbenih dovoljenj decembra je bilo predvidenih za 24 odstotkov več gradenj novih stanovanj kot v prejšnjem mesecu, njihova površina naj bi bila večja za 15 odstotkov. V celem letu 2020 je bilo načrtovanih za osem odstotkov več novih stanovanj kot 2019, njihova površina pa naj bi bila večja za tri odstotke.

Foto: Surs gradbena dovoljenja 2020 Število izdanih gradbenih dovoljenj za stavbe v 2020 nižje, število v njih načrtovanih stanovanj pa višje kot v 2019

V letu 2020 je bilo izdanih 5.792 gradbenih dovoljenj za stavbe, kar je šest odstotkov manj kot v letu 2019; za stanovanjske stavbe jih je bilo izdanih štiri odstotke manj, za nestanovanjske stavbe pa odstotkov manj kot v letu 2019. Površina stanovanjskih stavb naj bi bila za šest odstotkov večja, kot leta 2019.

Načrtujejo se večje hiše in manjša stanovanja

Z gradbenimi dovoljenji, izdanimi v letu 2020, je bilo načrtovanih 3.610 stanovanj, kar je osem odstotkov več kot v letu 2019. V enostanovanjskih stavbah jih je bilo načrtovanih sedem odstotkov manj manj, v večstanovanjskih stavbah pa 64 odstotkov več kot v letu 2019. Površina vseh v letu 2020 načrtovanih stanovanj naj bi bila za tri odstotke večja od površine vseh stanovanj, načrtovanih v letu 2019. Stanovanja v enostanovanjskih stavbah naj bi merila povprečno 165 m² (v 2019, 160 m²), stanovanja v večstanovanjskih stavbah pa 89 m² (v 2019, 101 m²).
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.