Ta opravila vrtičkarje čakajo aprila

Foto: Matjaž Jerala
Foto: Matjaž Jerala
Pravo delo se na vrtu začne aprila, vendar je ta lahko zelo muhast, zato je treba slediti vremenu in temperaturam.
Oglej si celoten članek

Prvi aprilski dnevi letos bodo mokri in hladni, ponekod lahko pričakujejo sneg, ponekod pa se bodo jutranje temperature spustile pod ledišče. Zato je z vsemi opravili na vrtu najbolje počakati. Od srede naprej naj bi bile temperature višje in takrat ne bo več ovir za sajenje in setev na zelenjavnem vrtu, niti za opravila v okrasnem. 

Na zelenjavnem vrtu

Vsekakor pa je treba v teh dneh pred zmrzaljo zavarovati že posejane in posajene zelenjadnice. Posejane gredice lahko prekrijemo z zastirko iz slame, nad gredicami s sadikami pa razpnemo loke in jih prekrijemo z vrtnarsko kopreno. S to lahko zavarujemo tudi okrasne grmovnice in manjša drevesa, ki prav zdaj brstijo. Enako velja za manjše sadno drevje. Pri prekrivanju s kopreno pa je treba paziti, da brstov ne poškodujemo. 

Ko se bo vreme ustalilo, lahko na zelenjavne gredice sejemo solatnice, endivijo, redkvico, špinačo, rukolo, grah, nizki fižol, radič tržaškega solatnika, začimbnice in zelišča, pa tudi korenček in peteršilj. Zadnja dva imata rada toplo zemljo, v njej bolje kalita, zato naj bo ogreta na najmanj osem, še bolje pa na 10 stopinj Celzija. 

Po podatkih ARSO, je zemlja zdaj že v večjem delu Slovenije dosegla osem stopinj Celzija, koliko naj bi bila primerna temperatura za večino setev in sajenje, pa vendar je treba temperaturo v naslednjih dneh zaradi napovedanih ohladitev spremljati. 

Foto: Profimedia zelenjavni vrt  
V drugi polovici aprila na prosto sadimo sadike solate, špargljev, cvetače, brokolija, zelja, ohrovta, zelene, še vedno je čas tudi za krompir, čebulo, šalotko in česen, por.

Čebulo, šalotko in por je treba zaščiti s kopreno, saj prihaja čas čebulne muhe. Nalet te nadloge se  začne, ko zacvetijo višnje in češnje. Rastline lahko zaščitimo tudi z namenskimi pripravki, pomaga pa tudi lesni pepel, ki ga raztresemo okoli njih. 

Foto: Profimedia zelenjavni vrt

Če imamo rastlinjak, lahko vanj že pikiramo plodovke. 

Za jesenski pridelek, pa zdaj sejemo brstični  in listnati ohrovt, por in kapusnice za vzgojo sadik. 

 

Na okrasnem vrtu

Spomladi med grmovnicami prvi cvetita forzicija in japonska kutina. Ko odcvetita ju je treba porezati, prav tako spomladansko reso. Porežemo tudi vse lanske ostanke na drugih trajnicah. Porežemo tudi okrasne trave. Če še nismo, okopljemo kolobarje okoli rastlin in jim dodamo kompost ali namensko organsko gnojilo. 

Zdaj je tudi čas za sajenje novih trajnic, ki jih sadimo v zrahljano zemljo, očiščeno vseh plevelov, v dovolj velike sadilne jame, da bodo korenine po dnu pravilno razporejene. Trajnice zdaj tudi delimo in razsajamo. Manjše spomladanske čebulnice razsadimo potem, ko odcvetijo.  

Foto: Profimedia okrasni vrt Cvetijo tudi druge čebulnice, denimo telohi, tulipani, narcise. Po cvetenju jim porežemo cvetna stebla, listje pa pustimo ,dokler se ne posuši. Preprečili bomo razvoj semen, ki rastline izčrpavajo, in zagotovili, da bodo naslednje leto spet bogato cveteli.    

Aprila lahko sejemo tudi večino sezonski cvetlic in enoletnih plezalk, kot so slaki, in kapucinke. Sejemo jih na zrahljana tla, očiščena plevela, v zemljo pa jih pritisnemo z grabljami. 

V sadnem vrtu

Zdaj je skrajni čas, da posadimo sadno drevje, ki ima gole korenine in še ni olistano. Okoli obstoječega sadnega drevja pa okopljemo kolobarje in jih dognojimo z namenskimi gnojili ali kompostom. 

Če še nismo, lahko obrežemo marelice, breskve in češnje, pa tudi jablane in hruške. Porezati je treba tudi maline, ameriške borovnice, joste, ribez, kosmulje. 

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 13:33 4. April 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.