Tako v nakup stanovanja s pomočjo občine

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Ljubljanski stanovanjski sklad je objavil nov razpis za nakup stanovanj po sistemu javno-zasebnega partnerstva.
Oglej si celoten članek

Do lastnega stanovanja lahko pridete tudi s pomočjo JSS MOL, ki je nedavno objavil nov razpis. Namenjen je tistim, ki izpolnjujejo razpisne pogoje in lahko pri nakupu lastnega stanovanja na prostem trgu vstopijo v javno-zasebno partnerstvo po modelu deljenega lastništva.

Za nakup stanovanja v okviru omenjenega razpisa morata biti izpolnjena dva glavna pogoja. Predpisane pogoje mora izpolnjevati prosilec, prav tako pa mora določene pogoje izpolnjevati stanovanje. V tem primeru bosta kupca stanovanja, ki ga prosilec sam najde na trgu, prsilec in JSS MOL, prvi bo 60-odstotni lastni, drugi pa 40-odstotni. Tako se med njiju razdeli tudi kupnina za stanovanje. 

V razpisu je določeno tudi, da prosilec v 15 letih od skupnega nakupa odkupi delež sklada, v vmesnem času pa mu plačuje mesečno nadomestilo. 

Sklad je nedavno objavil tri razpise, poleg omenjenega še razpis za stanovanjska posojila JSS MOL za rekonstrukcijo in vzdrževalna dela na stanovanjskih stavbah in za nakup stanovanj z ustanovitvijo dosmrtne služnosti stanovanja in izplačilom doživljenjske rente. Za vse tri razpise je na voljo 300 tisoč evrov. 

Novo Brdo Toliko bo najemnina v novih neprofitnih stanovanjih

Dohodkovne meje za prosilce

Prosilci za nakup stanovanja po modelu deljenega lastništva morajo imeti stalno prebivališče v MOL, hkrati pa biti državljani RS ali članice EU. Izpolnjevati morajo tudi dohodkovna merila. Meje so postavljene glede na število članov gospodinjstva in povprečno neto plačo leta 2021. Dvočlansko gospodinjstvo mora imeti dohodke v višini od 125 do 250 odstotkov povprečne neto plače, tričlansko od 165 do 315 in štiričlansko od 195 do 370 odstotkov. 

Hkrati nihče od članov gospodinjstva ne sme biti lastnik ali solastnik primernega stanovanja ali stanovanjske hiše, omejeno pa je tudi premoženje, ki ga lahko imajo prosilec in drugi člani gospodinjstva. 

Če prosilec izpolnjuje vse naštete pogoje, lahko vloži vlogo za izpolnjevanje pogojev prosilca. Čas za to je do 16. avgusta letos. Na podlagi odobrene vloge, pa mora na trgu poiskati primerno stanovanje, čas za to bo najkasneje do 17. oktobra. 

Stanovanje mora izpolnjevati več pogojev

Stanovanje mora biti v tri- ali večstanovanjski stavbi na območju MOL, urejeno mora imeti pravno stanje, kar pomeni, da je vknjiženo v zemljiško knjigo ali pa izkazuje celotno verigo pogodb lastninskih prenosov do zadnjega lastnika, ki je vpisan v zemljiško knjigo, ima gradbeno dovoljenje in je prosto vseh bremen.

Izbira primernega stanovanja je omejena tudi s ceno in velikostjo. Primerna so stanovanja, katerih cena kvadratnega metra ne presega  2700 evrov, če gre za stanovanja večja od 60 kvadratnih metrov, pri manjših pa je najvišja dovoljena cena kvadratnega metra 2800 evrov. 

Velikost stanovanj je omejena glede na število članov gospodinjstva. Dvočlansko gospodinjstvo lahko tako izbira le med stanovanji velikimi od 30 do 55 kvadratnih metrov, tričlansko od 45 do 70 in štiričlansko od 55 do 82 kvadratnih metrov. 

O primernosti izbranega stanovanja bo odločal sklad. Če bo primerno, hkrati pa bodo na razpolago tudi sredstva, kot rečeno je za tri razpise na voljo 300.000 evrov, bo lahko sklenjena prodajna pogodba. 

V 15 letih je treba stanovanje odkupiti

Po nakupu stanovanja, je izključni upravičenec do uporabe občan, ki je dolžan plačevati vse stroške povezane s stanovanjem oziroma bivanjem v njem. Vse do končnega odkupa skladovega deleža, pa mora plačevati tudi nadomestilo za uporabo solastniškega deleža. Višina nadomestila je primerljiva z višino neprofitne najemnine. Izračuna pa se, ko lahko konkretno stanovanje točkujejo in ovrednotijo. 

Najkasneje po 15 letih občan od sklada odkupi solastniški delež, pri čemer se vrednost tega  določi z revalorizacijo pogodbene vrednosti nepremičnine, tako da se nakupna cena nepremičnine, ki je določena v prodajni pogodbi, korigira z indeksom razlike v ceni za stanovanjsko gradnjo za obdobje od dneva nakupa predmetne nepremičnine do dneva, ko je bila s strani kupca izražena volja za odkup solastniškega deleža nepremičnine.

Pod streho Stanovanj primanjkuje, na razpis pa se ni prijavil še nihče

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 09:09 28. Februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.