Kakšen vrt urediti za čebele

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Rastline, ki so za čebelice najljubše, kakšen napajalnik postaviti in kakšne so nevarnosti ...
Oglej si celoten članek

V aprilu znotraj projekta Glas generacije govorimo o vrtičkih, terasah in balkonih, ki jih pogosto obiščejo tudi pridne čebelice. Strokovnjake s Čebelarske zveze Slovenije smo povprašali, kakšen vrtiček postaviti, da bo za čebele prijazen.

"Vsaka medovita rastlina je za čebele in ostale opraševalce še kako zaželena ne glede na to ali raste na travniku, vrtu ali balkonskem koritu. Izbor medovite rastline je seveda v prvi fazi odvisen od prostora in lege zasaditve, vsekakor pa je izbor velik," pojasnjujejo. 

Če se osredotočimo na vrtičke in balkonske površine, so to po njihovih navedbah prostori, ki so primerni predvsem za manjše medovite grmičke, trajnice, zelišča in tudi vrtnine.

Foto: Žurnal24 bazilika

Takšne primerne so skoraj vse vrste začimbnic in dišavnic, kot so na primer timijan, pehtran, pelin, drobnjak, dobra misel, žajbelj, sivka, bazilika, baldrijan, šetraj in tako dalje, lahko pa tudi več vrst zelenjave: "Seveda je potrebno počakati, da le te zacvetijo: buče, čebula, korenje, ohrovt ..."

Velika nevarnost za čebele

Opozarjajo, da uporaba pesticidov vsekakor ni zaželena, saj imajo takšne in drugačne vplive na naravo. "Za čebele še posebno veliko nevarnost predstavljajo različni insekticidi, ki se na primer uporabljajo za zatiranje uši," pravijo. Če insekticide že uporabljamo, jih raje v večernem času, ko čebele ne letijo. Pazimo pa tudi, da jih ne uporabljamo med cvetenjem, uporabljati jih moramo res v predpisanih količinah.  

"Ob uporabi teh sredstev bodimo še posebej pozorni na znak prečrtane čebele, ki se lahko nahaja na embalaži. Le ta pomeni, da je škodljiva čebelam in ostalim opraševalcem in je iz tega vidika lahko zelo nevarna," opozarjajo.   

Postavite napajalnik, kjer se ne morejo utopiti

"V vročih poletnih mesecih, ko nastopi suša, je vsaka kaplja vode zelo zaželena. Pomembno je, da je ta čista in da se čebele, ki jo želijo piti v njej, ne morejo utopiti, da se lahko oprimejo roba in da je na površini nekaj plavajočega," so odgovorili na vprašanje, ali je čebelicam smiselno postaviti napajalnik.

Foto: Profimedia Mesec pametnih obrokov "Pri nameščanju napajalnikov in pri sajenju medovitih rastlin na površinah, kjer se pogosto nahajamo, je potrebno biti pozoren tudi na pik čebel. Sploh je to pomembno pri osebah alergičnih na čebelji pik. Na takšen način čebele lahko privabimo v svojo bližino in možnost kontakta je zato toliko večja," dodajajo v Čebelarski zvezi Slovenije.    

Balkon Deset najlepših cvetlic, ki bodo vašemu balkonu dale še dodaten čar

Pustite jim kvadratni meter

Na čebelarski zvezi Slovenije pravijo še, da večinoma narava že sama ponudi takšne in drugačne vire, ki bi jih lahko koristila naše čebele, samo možnost jim moramo dati. "Ena zmed takšnih je zagotovo pogosta košnja zelenic, saj tako ne more prit do cvetenja rastlina in  tudi ne do proizvodnje semena in ustvarjanja novih generacij in biotske pestrosti," pravijo in prosijo, da kakšen kvadratni meter zelenice namenimo temu in ga pokosimo šele, ko ga čebele izkoristijo in rastline odvržejo seme.

 
Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.