Tu bodo nova najemna stanovanja zgrajena še letos

Foto: arhiv ssrs
Foto: arhiv ssrs
Nova najemna stanovanja bodo najprej na voljo v Mariboru in na Dolgem mostu v Ljubljani. Do leta 2025 pa naj bi jih zgradili še 1758. Dodatnih 3280 naj bi jih kupili na trgu.
Oglej si celoten članek

Medtem ko nova koalicija zagotavlja, da bodo do leta 2030 zagotovili 20.000 novih najemnih stanovanj, smo pregledali, kje in koliko stanovanj gradi republiški stanovanjski sklad ter koliko jih bo na voljo v okviru drugih aktivnosti, ki jih izvaja.

Stanovanjski sklad RS (SSRS) namreč javna najemna stanovanja zagotavlja kot investitor gradnje lastnih stanovanj, nastopa kot sofinancer in kot kupec stanovanj prek javnih pozivov.

Glede na zadnjo anketo, ki jo je SSRS izvedel v letih 2020 in 2021, v Sloveniji potrebujemo nekaj manj kot 10.000 stanovanj, med katera so šteta javna najemna stanovanja, bivalne enote, oskrbovana stanovanja in druga najemna stanovanja. Največ, skoraj 7000 stanovanj je potrebnih v mestnih občinah, od tega v Ljubljani več kot 3300.

Cilji Sklada do leta 2025

Sklad trenutno izvaja poslovno politiko, ki velja za obdobje od 2021 do 2025, in v kateri so opredeljeni glavni cilji. Med njimi je pridobitev do 500 novih javnih najemnih stanovanj s pripadajočimi 500 parkirnimi mesti na podlagi vsakokratnega programa sofinanciranja javnih najemnih stanovanj.

Drugi cilj je pridobitev do 150 novih oskrbovanih najemnih stanovanj in 50 mest v domovih za ostarele na podlagi vsakokratnega programa sofinanciranja, programa za starejše. 

Foto: arhiv ssrs SSRS Maribor Med bistvenimi cilji je tudi pridobitev do 3.280 novih javnih najemnih stanovanj za mlade, mlade družine in starejše z nakupom na trgu nepremičnin. V tem času bodo tudi razvijali nove projekte gradnje javnih najemnih stanovanj na zemljiščih, ki so v lasti Sklada iz obdobja pred 2018, in na zemljiščih, kupljenih v letih 2018 in 2019 od DUTB.

Uredili pa naj bi tudi prenos preostalih stanovanj, ki so v lasti države in brezplačni uporabi Sklada, na Sklad. Gre za 40 stanovanj od tega jih je osem občinskih.

Stanovanja v gradnji

Trenutno pa SSRS gradi 531 javnih najemnih stanovanj. Prva bodo na voljo Pod pekarsko gorco v Mariboru in na Dolgem mostu v Ljubljani.

Investicije SSRS (lastna gradnja):

  • Pod Pekrsko gorco, Maribor – 400 stanovanj; faza 1 – 212 stanovanj (182 javnih najemnih stanovanj in 30 oskrbovanih stanovanj) in faza 2 – 188 stanovanj (158 javnih najemnih stanovanj in 30 oskrbovanih stanovanj. Predviden zaključek gradnje do konca leta 2022.
  • Dolgi most, Ljubljana – 40 stanovanj; predviden zaključek gradnje do konca leta 2022.
  • Nova Dolinska, Koper – 91 stanovanj; predviden zaključek gradnje do konca leta 2023.

V pripravi pred gradnjo in na daljši rok

  • V fazi projektiranja, pridobivanja gradbenih dovoljenj, pripravi za gradnjo je 587 javnih najemnih stanovanj na lokacijah Novo mesto, Jesenice, Kranj, Lukovica, Lendava, Ljubljana in Nova Gorica z rokom dokončanja do leta 2025/2026.
  • V pripravi na daljši rok po letu 2025 pa so projekti za pridobitev 1.171 stanovanjskih enot v Ljubljani, Kranju, Novem mestu in Mariboru.

Razvoj investicij v naslednjih letih je odvisen od zagotovitve sistemskega vira financiranja in izvedbe potrebnih ukrepov na strani države, sporočajo iz Sklada.

Sofinanciranje gradnje v sodelovanju z občinami

V gradnji in realizaciji je 340 javnih najemnih stanovanj v Ljubljani, Celju, Kopru, Slovenskih Konjicah in Zrečah ter 60 najemnih oskrbovanih stanovanj v Šmarju pri Jelšah, Rogaški Slatini in Trbovljah z rokom dokončanja v tem in naslednjem letu.

V gradnji je 35 stanovanjskih enot v Ravnah na Koroškem, rok dokončanja poleti 2023.

Slovenija Počasi bo veselja konec: Takšne so napovedi Gursa o cenah stanovanj


 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 11:55 24. Maj 2022.

    Pa ne da jih je ta vlada zgradila? To so verjetno zadnja zgrajena stanovanja, od 3.6. bo šel ves denar …

  • 09:18 24. Maj 2022.

    V Sloveniji je problem, da najemniški trg ne deluje. V tujini je ogromno ljudi, družin v najetih stanovanjih in celo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.