Tu lahko preverite in primerjate, kaj se v času draginje najbolj splača kupiti

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Primerjave potrošniških organizacij kažejo, da lahko z novim učinkovitim gospodinjskim aparatom precej zmanjšamo porabo električne energije in s tem račun zanjo.
Oglej si celoten članek

Med večjimi porabniki električne energije v gospodinjstvu so hladilniki in zamrzovalniki, pomivalni in pralni stroji, pralno-sušilni stroji in električni grelniki tople vode. 

Zato bi moralo biti precej pomembno, da pri nakupu novih posežemo po tistih, ki so energijsko najbolj učinkoviti. Učinkovitost preverimo na energetski nalepki, pri čemer razred A, pri nekaterih gospodinjskih aparatih pa A+++ (stara, še veljavna oznaka) pomeni najboljšo energijsko učinkovitost. 

Že kar nekaj skupin izdelkov ima namreč novo nalepko, katere glavna značilnost je, da se lestvica učinkovitosti začne pri A in konča pri G, merila za razvrščanje v energijske razrede pa so zaostrena.

Podatkovna baza

V evropski podatkovni zbirki za označevanje energijske učinkovitosti (EPREL) so vpisani vsi izdelki, ki jih dajo proizvajalci na trg. Zbirka omogoča primerjavo posameznih skupin izdelkov po več parametrih. Potrošnik lahko v njej hitro in preprosto poišče najbolj učinkovite aparate in jih med seboj tudi primerja. 

Foto: Profimedia pomivalni stroj Pomivalni stroji: Le odstotek jih je v razredu A

Na evropskem trgu se denimo prodaja več kot 8000 različnih modelov pomivalnih strojev, le nekaj več kot en odstotek (97) pa jih ustreza energijski učinkovitosti razreda A  Velika večina, skoraj 85 odstotkov, jih je razporejenih v razrede od C do E.

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so pregledali pretekle primerjave izdelkov potrošniških organizacij in ugotovili, da so testi pomivalnih strojev, ki so jih opravili v zadnjih letih, pokazali od 30- do 50-odstotne razlike v obratovalnih stroških med najbolje in najslabše ocenjenimi modeli. 

Pralni stroji: Razlika v učinkovitosti tudi 60-odstotna

Tudi za pralne stroje, ki so veliki porabniki energije, so ugotovili, da so razlike med modeli precejšnje. „Med dobro ocenjenimi modeli so lahko razlike v porabi električne energije in vode tudi 20-odstotne, med najboljšimi in najslabšimi testiranimi modeli pa dosežejo tudi 60 odstotkov.“

Potrošniki imamo pri pralnih strojih večjo izbiro energijsko učinkovitih. Od več kot 12.000 modelov jih 20 odstotkov spada v najboljši energijski razred A in prav toliko v razred B. 

Pralno-sušilni stroji so izjemno potratni

Zadnji test sušilnih strojev je pokazal od 20- do 45-odstotne razlike v porabi električne energije, odvisno od izbranega programa. 
Če pogledamo izbiro, pa lahko ugotovimo, da jih od nekaj več kot 6000 modelov, med katerimi lahko izbiramo, približno 23 odstotkov spada v najboljši energijski razred A+++. Še vedno pa je na trgu velika ponudba tudi bistveno manj učinkovitih naprav, kar dobra petina jih namreč spada v razred B po stari lestvici. 

Foto: Shutterstock sušilni stroj Še bistveno slabša pa je izbira pri pralno-sušilnih strojih. V podatkovni zbirki lahko najdemo le en model iz razreda A in enega iz razreda B, velika večina, 66 odstotkov teh naprav, pa spada v razred E, kar pomeni, da so energijsko neučinkoviti oziroma potratni. 

„Če kupujete nov sušilni stroj, izberite takšnega s toplotno črpalko – v primerjavi s klasičnim kondenzacijskim porabi tudi do 50 odstotkov manj električne energije, kar pomeni, da lahko v povprečju prihranite 70 evrov na leto,“ svetujejo na ZPS.

Preudarno pri izbiri hladilnikov

Med energijsko najbolj potratne lahko uvrstimo hladilnike in zamrzovalne skrinje,  slabša je tudi njihova energijska učinkovitost. Večina teh naprav namreč spada v razrede od E, F in G. 

Foto: Shutterstock hrana hladilnik

Testi potrošniških organizacij so pokazali tudi do 60-odstotne razlike med najboljšimi in najslabšimi modeli (z 200 do 300 litri uporabne prostornine). Pri manjših modelih (120 do 150 litrov uporabne prostornine) je bila razlika med najbolje in najslabše ocenjenim manjša, a še vedno 30-odstotna. Poraba električne energije pri najbolj varčnem kombiniranem hladilniku (z zamrzovalnikom) pa je lahko za skoraj 50 odstotkov manjša kot pri najslabše ocenjenem.

V evropski podatkovni bazi lahko primerjate tudi druge lastnosti izdelkov v posamezni skupini, denimo letno porabo električne energije, porabo na cikel delovanja, hrupnost, dolžino garancije.

Podatke o izdelkih lahko preverite tukaj

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 18:51 4. December 2022.

    pralni stroj za 400 eur porabi malenkost več kot tisti za 1200 eur,skratka ne dobiš te razlike nazaj,kamoli da kaj …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.