V teh občinah veljajo novi pogoji subvencij

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Koliko subvencije Eko sklada za vgradno novih kurilnih naprav lahko dobimo, je odvisno tudi od občine oziroma natančne lokacije hiše.
Oglej si celoten članek

Januarja je bil v Uradnem listu objavljen odlok o spremembah odloka o določitvi podobmočij zaradi upravljanja s kakovostjo zunanjega zraka, na podlagi katerega sta zadnjega januarja nehala veljati odloka o načrtu za kakovost zraka v Mestni občini Kranj in Občini Hrastnik.
Kaj natančno to pomeni za lastnike hiš v omenjenih dveh občinah, ki so že vložili vloge za subvencijo na Eko sklad, ali pa jih nameravajo vložiti.

Za vloge do konca januarja veljajo stari predpisi

Kot so zapisali na Eko skladu, bodo vse vloge, o katerih na dan 31. 1. 2020 še ni bilo odločeno, obravnavali po starih odlokih oziroma kot do zdaj. Za vse vloge, ki so bile oddane s priporočeno pošto od 1. februarja naprej, ali pa so na Eko sklad z navadno pošiljko prispele od vključno tega datuma, pa bodo veljale spremembe.

Spodbuda za zamenjavo stare kurilne naprave z novo toplotno črpalko ne bo več dodeljena v višjem znesku, temveč v znesku kot to velja tudi za vse občine brez sprejetega odloka. Lastniki hiš v MO Kranj in občini Hrastnik bodo tako po novem za vgradnjo toplotne črpalke zrak/voda lahko dobili le do 40 odstotkov priznanih stroškov naložbe oziroma največ 2500 evrov.

Omejitev za kotle na lesno biomaso ni več

V obeh občinah pa bosta prenehali veljati omejitvi za vgradno kurilne naprave na lesno biomaso, zato bodo lastniki hiš po novem za zamenjavo stare kurilne naprave z novo kurilno napravo na lesno biomaso lahko dobili spodbudo v višini do 50 odstotkov priznanih stroškov naložbe vendar ne več kot 4000 evrov.

Novost pa je tudi, da na območju MO Kranj ne bo več mogoče dodeliti spodbude za vgradnjo plinskih kondenzacijskih kotlov.

Občine z odlokom za kakovost zraka

Občine, v katerih je bil sprejet odlok o načrtu za kakovost zraka so še vedno Mestna občina Celje, Mestna občina Ljubljana, Mestna občina Maribor z aglomeracijo (Občina Miklavž na Dravskem polju), Mestna občina Murska Sobota, Mestna občina Novo Mesto, Občina Trbovlje in Občina Zagorje ob Savi. 

Za lastnike hiš v teh občinah tako še vedno velja, da imata pri ogrevanju prednost daljinska toplota in zemeljski plin. Torej, če obstaja možnost za priključitev na eno od teh, lastniki hiš, ki bi se kljub temu odločili za ogrevanje s toplotno črpalko ali s kotlom na lesno biomaso, niso upravičeni do nobene subvencije.

Upravičeni pa so do subvencije za vgradnjo kondenzacijskega plinskega kotla in sicer do višine 50 odstotkov priznanih stroškov, a ne več kot 2000 evrov.

Če ni zemeljskega plina so subvencije višje

Če pa njihova hiša stoji na območju v občini, kjer ni možnosti priklopa na zemeljski plin ali daljinsko toploto, pa lahko dobijo celo višje subvencije, kot v občinah, ki odloka o načrtu za kakovost zraka nimajo. 

Za zamenjavo stare kurilne naprave na lesno biomaso z novo napravo na lesno biomaso lahko dobijo subvencijo celo v višini do 60 odstotkov priznanih stroškov, a ne več kot 5000 evrov.

Za vgradnjo toplotne črpalke zrak/voda pa subvencijo do 50 odstotkov priznanih stroškov, vendar ne več kot 3200 evrov.

Več o varčni rabi energije najdete tukaj.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 17:08 5. Februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • 08:21 5. Februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • 04:51 5. Februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.