Ogrevanje gospodinjstva s pomočjo vodika in aluminija?

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Se bomo v prihodnje greli s pomočjo vodika in aluminija? V projektu sodelujejo tudi slovenski znanstveniki s Kemijskega inštituta.
Oglej si celoten članek

Mednarodna ekipa znanstvenikov, del katere so tudi slovenski s Kemijskega inštituta, preučuje nove tehnične rešitve shranjevanja ter tudi pridobivanja toplote in elektrike s pomočjo aluminija kot nosilca energije, poroča portal Trajnostna energija

Razvijajo reaktor, v katerem bosta nastajala vodik in toplota

Kot je povedal Ivan Jerman s Kemijskega inštituta, bomo vodik lahko uporabili za proizvodnjo električne energije z uporabo gorivne celice, toploto pa neposredno za ogrevanje sanitarne vode in prostorov. 

Med reakcijo nastane tudi aluminijev oksid v obliki belega prahu, ki bi ga potem po koncu kurilne sezone poslali v tovarno. V Sloveniji je to na primer Talum, kjer bi čez poletje z uporabo zelene energije iz aluminijevega oksida znova proizvedli aluminij. 

Izkoristek je okrog 67-odstoten, kar pomeni, da za reciklažo aluminijevega oksida potrebujejo 12 enot (zelene) energije, pridobijo pa dve enoti električne energije in šest enot toplote. 

Cikel bo tako sklenjen in brezogljičen, med drugimi prednostmi tovrstne rešitve, ki sloni na aluminiju, pa je Jerman navedel še enostavno hranjenje brez izgub, prenos obnovljive energije za daljše obdobje brez okoljskih vplivov, zaradi proizvodnje tako elektrike kot toplote pa teoretično tudi ne rabimo povezave z omrežjem.

Po oceni konzorcija bi bila ciljni uporabnik gospodinjstva, saj rabijo ogromno toplote in nekaj elektrike.

Poleg tehničnih vidikov bodo v projektu, ki bo trajal štiri leta, analizirali tudi stroškovno upravičenost in okoljske koristi te zamisli.

O strošku za ogrevalno sezono je še prehitro govoriti

Za ogrevanje povprečnega družinskega stanovanja za celo sezono bi po Jermanovih navedbah potrebovali približno 300 do 500 kilogramov aluminijevih granul, poleg toplote pa bi lahko, kot že omenjeno, iz aluminija dobili še elektriko.

Decembra 2022 je cena aluminija znašala približno 2300 evrov/mt, a o strošku za ogrevalno sezono je za zdaj preuranjeno govoriti, poudarja Jerman. 

Med ovirami, ki otežujejo, da bi zamisel zaživela v praksi, Jerman navaja še visoke temperature obratovanja reaktorja, pa tudi varno uporabo vodika v gospodinjstvih.

Sodelujejo znanstveniki iz sedmih držav

Raziskovalni konzorcij z devetimi partnerji iz sedmih različnih evropskih držav - Islandije, Slovenije, Norveške, Nizozemske, Češke, Nemčije in Švice – je junija lani začel razvijati nov koncept shranjevanja obnovljive energije za daljša obdobja, kot so meseci ali celo leta, ki temelji na aluminiju kot nosilcu energije.

Čeprav je splošno znano, da je za proizvodnjo aluminija potrebne veliko energije, pa bi lahko to lastnost po oceni konzorcija koristno uporabili tudi v obratni smeri. V kubičnem metru aluminija je lahko namreč shranjene več energije kot v enaki količini kurilnega olja.

Kot je pojasnil Jerman, ima aluminij dvakrat večjo volumetrično gostoto energije kot stisnjen metan (tekoči vodik na liter 2,3 kWh, aluminij pa 15 kWh).

Shranjevanje obnovljive energije za daljše obdobje je namreč velik problem, poudarja Jerman. Interes tako deležnikov, ki prenašajo energijo, kot tudi tistih, ki jo veliko porabljajo, je zato po njegovih navedbah velik.

Raziskovalni projekt REVEAL podpirata program Evropske unije Horizon ter švicarsko ministrstvo za izobraževanje in raziskave.
 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 09:55 20. Januar 2023.

    tile znanstveniki so res nori. čist nori . pogruntal so sintetični bencin, ki ga delajo iz vodika ki ga dobijo …

  • 09:26 20. Januar 2023.

    Kakšna neumna raziskava ! Lesa je v izobilju proti alumunijevim granulam , pa kljub temu peleti stanejo 1000 evrov za …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.