Vrača se stara lestvica od A do G, za zdaj brez razreda A

Foto: Profimedia
Po novem tudi energijsko najbolj učinkoviti električni aparati ne bodo v razredu A.
Oglej si celoten članek

Pralni in pomivalni stroji, hladilniki, TV ekrani in svetila naj bi nove energijske nalepke, na katerih bo po novem spet le 7 razredov od A do G, dobile marca 2021. Tako so po dolgih pogajanjih sklenili pogajalci Sveta EU in evropskega parlamenta.

Nova energijska nalepka prinaša precej novosti, med najpomembnejšimi je ta, da bo zaostrila pogoje energijske učinkovitosti za vstop izdelka v posamezni razred, hkrati pa odpravila zmedo, ki jo po raziskavah evropske potrošniške ogranizacije (BEUC) povzroča trenutno označevanje električnih naprav v gospodinjstvih.

Foto: BEUC Energijska nalepka

Pomembnejše novosti

  • ob uveljavitvi nove nalepke ne bo razreda A, ta bo namreč namenjen novim inovativnim energijsko najbolj učinkovitim izdelkom, ki jih morajo proizvajalci šele razviti,
  • tudi razreda B pri nekaterih skupinah izdelkov ne bo, kar pomeni, da bodo lahko nekateri izdelki, ki so zdaj označeni z A+++, po novem padli celo v razred C,
  • oznake bodo bolj pregledne, saj nova nalepka ukinja razrede A+, A++ in A+++,
  • uvedena bo skupna evropska baza podatkov za vse naprave, ki so označene z energijsko nalepko, kar bo potrošnikom olajšalo primerjavo izdelkov,
  • če za določeno vrsto izdelkov najnižji razredi, denimo E, F in G, sploh niso dovoljeni, ti na nalepki ne bodo smeli biti označeni,
  • na nalepki bo tudi oznaka trajnosti izdelka, ki bo dodeljena glede na to, kako so dostopni nadomestni deli za njegovo popravilo, kako se izdelek lahko reciklira po uporabi ali pa ponovno uporabi,
  • nalepka bo dinamična, saj bodo meje razredov popravljali vsaj vsakih 10 let oziroma, ko se bo v razred A uvrstilo 30 odstotkov izdelkov, ali pa bo skupaj v razredu  A in B 50 odstotkov izdelkov.

Časovnica sprememb

Po uveljavitvi nove energijske nalepke bodo morali proizvajalci in prodajalci na obstoječe izdelke ob staro energijsko nalepko namestiti še novo. To bo veljalo za prehodno obdobje pol leta. Nove oznake bodo na trg prihajale postopoma, vsi eletrični porabniki, ki morajo biti označeni z energijskimi nalepkami, pa bodo nove dobili do leta 2030. Tak je načrt evropske komisije.

Do marca 2021: pomivalni in pralni stroji, hladilniki, elektronski zasloni, svetila.

Do leta 2025: klimatske naprave, pečice in kuhalniki, sušilni stroji.

Do leta 2030: električni bojlerji za vodo, električni grelniki.

Foto: BEUC Energijska nalepka Ozadje sprememb

Energijske nalepke, kot jih poznamo zdaj, električne aparate in druge naprave označujejo že 18 let. Zaradi hitrega razvoja tehnologij so naprave postale vse bolj energijsko učinkovite, zato je bilo treba najbolj učinkovitemu razredu A dodajati vedno nove. Nastali so razredi A+, A++ in A+++.

Celotna energijska lestvica je počasi zgubljala svoj pomen, saj se je po podatkih evropske potrošniške organizacije vse preveč potrošnikov zadovoljilo z razredom A. Pogosto potrošniki niti niso vedeli, kolikšno nižjo rabo energije pomeni vsak dodaten + pri oznaki A. Vsak dodatni plus namreč pomeni kar 20 odstotkov nižjo rabo elektrike.

Težava je tudi, da po ocenah evropske komisije od 10 do 25 odstotkov električnih aparatov in naprav ni razvrščenih v ustrezen energijski razred. Običajno so bili v teh primerih uvrščeni višje, kot je bila njihova dejanska energijska učinkovitost. Te nepravilnosti bo odpravila centralna evropska baza podatkov o električnih napravah, v katero bodo morali proizvajalci in uvozniki z natančnimi tehničnimi podatki vpisati vse izdelke, ki so na trgu.

Eneregijske nalepke so izjemno dobra informacija, kot takšne jih ocenjuje kar 85 odstotkov evropskih potrošnikov, hkrati pa silijo proizvajalce v tekmo, da se njihovi izdelki uvrstijo v najvišje energijske razrede. Zaradi tega se manjša tudi raba elektrike.

Z novimi energijskimi nalepkami, ki zaostrujejo meje energijske učinkovitosti razredov, naj bi po izračunih evropske komisje do leta 2030 rabo elektrike zmanjšali za 38 Twh na leto, kar je toliko, kolikor v enem letu elektrike porabijo na Madžarskem.

 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.