Za toliko se je podražila gradnja

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Gradbeni stroški so čedalje višji.
Oglej si celoten članek

Statistični urad Slovenije je objavil podatke o gradbenih stroških za nova stanovanja. V prvih treh mesecih tega leta so bili ti stroški za 5,8 odstotka višji kot v zadnjih treh mesecih prejšnjega leta. V primerjavi z istim obdobjem lani pa so se ti stroški zvišali za 14 odstotkov. Še višji je skok v primerjavi z letom 2020, saj so se stroški v prvih treh mesecih tega leta v primerjavi s prvimi tremi meseci leta 2020 zvišali za 20,4 odstotka.

Dražji je tudi gradbeni material. Po podatkih SURS so bili stroški gradbenega materiala za 5,3 odstotka višji kot v prejšnjem četrtletju. Zvišali so se že šesto četrtletje zapored. V primerjavi z istim obdobjem v letu 2021 so višji za 24,1 odstotka, v primerjavi z istim obdobjem v letu 2020 pa za 28,7 odstotka.  

Foto: SURS stroški gradbena dela

Stroški dela pri gradnji novih stanovanj so bili – po 7,2-odstotnem znižanju v prejšnjem četrtletju – za 6,5 % višji kot v 4. četrtletju 2021. V primerjavi z zadnjim četrtletjema 2021 in 2020 so bili stroški višji za 5,3 odstotka oziroma 11,5 odstotka. 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.