Ali naše dopustovanje ubija planet?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Poletje je tu, z njim pa dopusti in krajši vikend oddihi. Ker kot vse kaže, letos najverjetneje ne bomo potovali na druge kontinente, je to dober čas, da razmislimo o naših dopustniških navadah in kako te vplivajo na naš planet in lokalno kulturo. Skratka, čas je, da razmislimo o trajnostnem turizmu.
Oglej si celoten članek

Kaj pravzaprav je trajnostni turizem? V zadnjem času je ta termin postal zelo pogost, a hkrati marsikdo ne ve kaj točno pomeni. Svetovna turistična organizacija trajnostni turizem definira kot vrsto turizma, ki spoštuje kulturo, ljudi in okolje, v katerem se odvija, ter hkrati tudi obiskovalce in gospodarstvo.

Trajnostni turizem je torej turizem, ki podpira lokalno gospodarstvo in prebivalce, ohranja in promovira njihovo kulturo, skrbi za okolje in zmanjšuje vpliv turizma na podnebje. Že po tej definiciji nam je lahko jasno, da potovanja s križarkami in druge oblike masovnega turizma v to definicijo ne morejo spadati. Večina masovnega turizma namreč pridela veliko odpadkov, pogosto pa tudi ne podpira lokalnega prebivalstva.

Foto: Profimedia trajnostni turizem

Kako lahko podpiramo trajnostni turizem?

Najlažje trajnostni turizem podpirate tako, da se namesto za obisk hotela odločite, da boste prenočevali na lokalni turistični kmetiji, še posebno, če ima ta kmetija eko certifikat. Namesto, da greste v vodne parke in cirkuse, živali raje opazujte v njihovem naravnem okolju, z lokalnim vodičem. Podpirajte podjetja, ki turistični denar vračajo v lokalno skupnost in jo s tem podpirajo, ne pa izkoriščajo. Trajnostni turizem se namreč zavzema za potovanje v lokalno skupnost, kjer se tako turistični ponudniki kot tudi obiskovalci, trudijo razumeti lokalno naravno in kulturno dediščino.

Foto: Profimedia trajnostni turizem

Kako lahko prepoznamo trajnostni turizem?

V Evropi za promocijo in razvoj trajnostnega turizma skrbi projekt Evropska destinacija odličnosti, v kateri sodeluje tudi Slovenija. Evropska destinacija odličnosti izpostavlja predvsem manjše destinacije. Pri nas so se na seznam uvrstili Dolina Soče, Solčavsko, Reka Kolpa, Idrija, Laško, Brda, Koper in Podčetrtek.

Pri nas lahko prepoznate destinacije, ki so vpete v shemo trajnostnega turizma po certifikatu, ki ga izdaja vlada RS. Shema se imenuje Zelena shema in je del znamke Slovenia Green.

Foto: Profimedia Soča

Glede na to, da bo večina Slovencev letos dopust preživljala kar doma, lahko s podpiranjem trajnostnega turizma začnete kar pri nas. Odpravite se na katero od najbolj pohvaljenih zelenih destinacij. Zelena shema je zlat certifikat podelila Ljubljani, Podčetrtku, Bledu, Rogaški Slatini, Komnu, območju Miren Kras, Kamniku in Laškem.

Odpravite se v katerega od naših parkov in uživajte v njihovi lepoti. Obiščite naravne lepote Triglavskega narodnega parka, Kozjanskega parka, Parka Škocjanske jame ali pa Krajinskega parka Logarska dolina. Da boste med svojim popotovanjem po Sloveniji tudi nekaj dobrega pojedli, popili in se dobro spočili, bodo poskrbele eko kmetije, turistične kmetije, eko kampi in druge zelene gostilne in prenočišča, ki jih pri nas ne manjka. 

Uživajte na potovanjih, ki bodo dobra za vas, lokalno skupnost in planet na katerem živimo. Izkusite hrano in kulturo lokalnih prebivalcev in jih s tem podpirajte, obiščite naravne in kulturne znamenitosti ter tako čim bolje izkoristite svoj dopust. Letos lahko začnete kar v Sloveniji.

 
Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.