Zaradi te neprevidnosti ste lahko med dopustom ob tisoče evrov

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pri izbiri zavarovanja za tujino preverite, ali krije tudi stroške, če zbolite za koronavirusom. Pomembno je, da izberete ustrezno zavarovalno vsoto.
Oglej si celoten članek

Sezona dopustov je pred vrati, in ker je dobro biti pripravljen na vse, je smiselno razmisliti o sklenitvi zavarovanja za tujino, če tega še niste storili. Ker smo še vedno v času, ko je tveganje za okužbo z novim koronavirusom, je treba pomisliti tudi na možnost, da se med dopustom v tujini lahko okužimo, in to upoštevati, ko sklepamo zavarovanje.  

Zavarovalnice se v praksi soočajo z različnimi situacijami. "Vsako leto imamo tudi kar nekaj primerov, kjer so stroški zdravljenja zelo visoki (najvišji do sedaj je bil 0,5 mio USD) in so nastali zaradi hujših obolenj (npr. infarkt, možganska kap ipd.) ali hujših nesreč npr. prometne nesreče, nesreče na smučiščih ipd.," pravijo v Vzajemni. Stroški pa lahko nastanejo tudi pri na prvi pogled nedolžnih poškodbah. "Zavarovanec se je na plaži na Hrvaškem spotaknil ob skalo in padel. Potrebna je bila zdravniška oskrba, kjer so ugotovili, da si je zlomil stopalnico. Za oskrbo smo plačali 560 evrov," navedejo primer v Vzajemni. 

Večina zavarovalnic omogoča sklenitev individualnega, družinskega ali skupinskega zavarovanja, ki lahko traja od nekaj dni pa do enega leta in ima različno višino zavarovalne vsote. Pri Vzajemni lahko zavarovanci izbirajo glede na destinacijo potovanja med območji Hrvaška, razširjena Evropa in Svet. Izbira zavarovanja s prenizko zavarovalno vsoto ima lahko za posledico doplačila zdravstvenih storitev v nekaterih državah. Višji standard države običajno pomeni tudi višje stroške zdravljenja. Strankam zato glede na destinacijo priporočajo, kako visoko zavarovalno vsoto izbrati. 

Foto: Vzajemna zavarovanja glede na destinacijo

V primeru načrtovanja določenih adrenalinskih in športnih aktivnostih je priporočljivo razmisliti o dodatnih kritjih zanje. "Ob sklenitvi zavarovanja za tujino priporočamo tudi sklenitev nezgodnega zavarovanja, ki velja za čas bivanja v tujini. Kritja, ki jih dodatno zavarovanje vključuje, so trajna invalidnost nad 40 odstotkov (do 10.000 evrov) in dnevno nadomestilo za podaljšano bivanje v bolnišnici v tujini do 30 nočitev za posamezni zavarovalni primer (20 evrov na nočitev)," svetujejo v Vzajemni.

"Glede na to, da je Slovenija majhna država in se lahko velikokrat znajdemo v tujini, je najugodnejša oblika zavarovanja Multitrip, kar pomeni, da je zavarovanje sklenjeno za vse leto za večkratne odhode v tujino in ga ni potrebno sklepati vsakič posebej. Pri tem zavarovanju je premija ugodnejša, kot če bi zavarovanje sklepali za vsako posamezno pot," pravijo v Vzajemni. 

V vseh paketih njihovega zavarovanja za tujino je vključeno kritje stroškov zdravstvenih storitev, ki nastanejo kot posledica okužb z novim koronavirusom. "Poleg tega smo našim strankam ponudili poseben popust v višini 50 odstotkov, če se odločijo za celoletno zavarovanje za tujino Multitrip," dodajajo. Za tiste, ki bodo potovali na Hrvaško, so oblikovali ugodne pakete za družine. 

Zavarovancem Vzajemne je na voljo tudi paket z zavarovalno vsoto v višini enega milijona evrov (paket XXL milijon), ki ga priporočajo vsem, ki se odpravljajo v države, znane po visokih cenah zdravstvenih storitev. Na ta način si bodo lahko ob morebitni nezgodi ali bolezni zagotovili ustrezno zaščito za kritje nastalih stroškov zdravljenja.

Nekateri stroški lahko znašajo več tisoč evrov

Pri Zavarovalnici Triglav ponujajo tri pakete (A, B in C) in različne možnosti trajanja zavarovanja (od 2 dni do 365 dni). "Strankam priporočamo, da se pri izbiri kritij in višini zavarovalnih vsot oziroma ustreznosti izbire paketa (A, B ali C) odločijo glede na destinacijo potovanja, pa tudi aktivnosti, ki jih bodo tam počele. Če se družina odpravlja na morje na Hrvaško, bo za to dovolj osnovni paket. Če pa se bodo člani družine podali v hribe v Avstrijo, pa mora sklenitelj zavarovanja upoštevati, da je tam helikopterski prevoz v primeru nesreče plačljiv in zato izbrati paket z višjim kritjem. Ti stroški lahko znašajo več tisoč evrov, evropska kartica zdravstvenega zavarovanja pa jih ne krije," izpostavljajo. "Če zavarovanci v tujino potujejo vsaj 3-krat letno, priporočamo sklenitev letnega zavarovanja, ki velja za neomejeno število potovanj, a posamezno potovanje ne sme trajati več kot 90 dni."

Pri Zavarovalnici Triglav zavarovanje potovanj v tujino krije stroške nujnega zdravljenja in stroške prevoza zaradi bolezni ali nezgode, ki se zgodijo v tujini, stroške bivanja bližnjih v primeru hospitalizacije zavarovanca v tujini, odgovornost zavarovanca, stroške poškodovanja ali uničenja prtljage in osebnih stvari, stroške zaradi prekinitve potovanja ali kasnejše vrnitve z njega, zlorabo plačilnih in kreditnih kartic, stroške izdelave novih dokumentov ter stroške zaradi zamude ali odpovedi letalskega leta. 

"Pred potovanjem strankam priporočamo, naj se dobro pozanimajo o destinaciji, kamor potujejo in izberejo zavarovanje, ki bo vključevalo primerna kritja. Pri tem naj upoštevajo, kakšna je zdravstvena oskrba na destinaciji in tudi, kakšna so preostala tveganja v državi, kamor potujejo." 
Zavarovalnica Triglav

Zavarovanje za tujino vključuje tudi kritje zaradi epidemije in pandemije, vključno s pandemijo bolezni covida-19. "V okviru zdravstvenega zavarovanja na potovanjih v tujini z asistenco so kriti stroški nujno potrebne zdravniške oskrbe in stroški prevoza zavarovanca v domovino, če je le ta potreben in ga odredi zdravnik, torej tudi če zavarovanec v tujini zboli zaradi koronavirusne bolezni. Čeprav zavarovanja načeloma ne krije stroškov, ki zavarovancu nastanejo, ker je bil nameščen v karanteni, ker je bil v tujini v stiku z okuženim, sam pa je zdrav, pa izjemoma v okviru posebne akcije od 10. 5. pa do konca letošnjega leta nudijo kritje za stroške podaljšanega bivanja na potovanju do 14 dni, ki so posledica tako odrejene karantene. Zavarovanje prav tako ne krije stroškov testiranja, razen, če bi bilo to potrebno v sklopu zdravljenja, torej ko bi zavarovanec dejansko zbolel in potreboval zdravniško oskrbo," pojasnjujejo. 

Paket C, v času omenjene akcije pa tudi paket A in B, krije tudi stroške, ki zavarovancu nastanejo zaradi prekinitve potovanja ali kasnejše vrnitve z njega, tudi če zavarovanec v tujini zboli zaradi koronavirusa. Vsi trije paketi vključujejo tudi kritje stroškov bivanja bližnjih v primeru hospitalizacije zavarovanca v tujini. "Kritje velja tudi v primeru, če zavarovanec zboli zaradi koronavirusa in je hospitaliziran. V tem primeru so kriti stroški bivanja bližnjega oz. svojca in prevozni stroški za prevoz iz kraja stalnega bivališča do bolnišnice v tujini, kjer se nahaja zavarovanec," dodajajo.

Foto: Profimedia Zavarovanje, tujina, potovanje, počitnice, dopust

Stroški lahko hitro dosežejo 50 tisoč ali več

Pri Corisu svetujejo, da "dlje kot greš, višje kritje vzameš. Če se bo nekdo ukvarjal še s kakšno adrenalinsko dejavnostjo, je potrebno doplačilo (treking nad 3000 m, potapljanja ipd.)." Pred odhodom na pot je treba presoditi, kakšno zavarovanje je najbolj ustrezno. "Ponudba je povsem enaka za cel svet, tudi premije. Tako se lahko stranka za najnižjo premijo oz. kritje odloči tudi v primeru, da potuje v državo, ki je daleč in ima drage zdravstvene storitve (npr. ZDA ali Japonska). Vendar pa svetujemo vsem, ki potujejo medkontinentalno, da sklenejo zavarovanje z dovolj visoko zavarovalno vsoto. Problem je zlasti prevoz v domovino v primeru hude poškodbe ali bolezni, ko mora biti zavarovanec prepeljan v ležečem položaju. Ti stroški iz drugega kontinenta hitro lahko narastejo tudi do 50.000 evrov ali več," opozarjajo.

"Morda je dobro omeniti še, naj se ljudje ne zanašajo preveč na Evropsko kartico zavarovanje, saj ne krije prevoza v domovino, ne velja po celem svetu, ne krije zasebnikov ipd. Prav tako je dobro spomniti potnike, ki potujejo v Anglijo, da po brexitu Evropska kartica tam ne velja več."

Pri Corisu imajo za Hrvaško oz. celotno Jadransko obalo (tudi Črna gora in obalni pas Bosne in Hercegovine) 20 odstotkov nižje premije. "Prav tako za Hrvaško ponujamo zelo ugodno celoletno zavarovanje, namenjeno tistim, ki so pogosto na Hrvaškem (npr. lastniki nepremičnin, pavšalov, plovil ipd.). Letno individualno za Hrvaško znaša 22 evrov, letno družinsko pa 44 evrov," dodajajo.

Zavarovancem, ki bi v tujini zboleli za novim koronavirusom, Corisovo zavarovanje krije stroške zdravstvene oskrbe kot za katerokoli drugo bolezen. Kriti so stroški testa, ki ga naroči zdravnik. Preventivni testi na letališču niso kriti, so pa potem pokriti vsi nadaljnji stroški, če bi bil preventivni test pozitiven. Kriti so stroški karantene oziroma samoizolacije za zavarovanca, ki je pozitiven na test in za njegove družinske člane ali sopotnika, če jim je bila odrejena samoizolacija in imajo Corisovo zavarovanje. "Kriti so stroški nastanitve do maksimalno 150 evrov na noč za 2 osebi, do dneva, ki je bil določen na karantenski odločbi ali do dneva, ko zavarovanec prejme negativen test – kar od tega se zgodi prej," pravijo. Kriti so tudi stroški prestavitve letalske karte in prevoza v domovino. Ob tem opozarjajo, da mora zavarovanec najprej preveriti z letalsko družbo, če je možna brezplačna prestavitev leta. "Če s spremembo letalske karte nastanejo stroški, ki jih letalski prevoznik ne krije, bomo to plačali mi, vendar nam mora zavarovanec obvezno predhodno posredovati odgovor letalskega prevoznika," pravijo. 

Foto: Profimedia Hrvaška plaža

Zavarovanja za območje Hrvaške in Črne gore so ugodnejša 

"Zavarovanje v tujini z asistenco je mogoče skleniti za krajša potovanja ali za celo leto, izbira pa se lahko med kritjem za območje vsega sveta (Svet) ali samo za območje Hrvaške in Črne gore. Zavarovanja za območje Hrvaške in Črne gore so ugodnejša. Poleg tega v zadnjem obdobju našim zavarovancem nudimo posebne akcijske popuste ob sklenitvi letnih in permanentnih polic (od 20 do 50 % popust)," pravijo pri Generali zavarovalnici. 

"Na podlagi dolgoletnih izkušenj na tem področju priporočamo našim zavarovancem izbiro zavarovalne vsote glede na državo, v katero potujejo, urejenosti zdravstvenega sistema in višine stroškov v tej državi ter od namena potovanja. Za države Evrope (razen Švice) priporočamo zavarovalno vsoto 25.000 EUR, v primeru smučanja in za potovanja v Švico pa 50.000 EUR. Za področje severne Afrike, bližnjega Vzhoda, Azije, Rusije je priporočljiva zavarovalna vsota 50.000 EUR. Za ostala področja sveta priporočamo 100.000 EUR zavarovalne vsote. Za vstop v določene države potniki potrebujejo dovoljenje (viza), za katero pa je že vnaprej predpisana višina zavarovalne vsote na polici, ki jo morajo imeti sklenjeno."

Zavarovanje v tujini krije nujne zdravstvene stroške, ki nastanejo zaradi bolezni ali nezgode v tujini. Kriti so stroški zdravstvenih storitev, ki so nujno potrebni za ohranjanje življenjskih funkcij ali preprečitev poslabšanja zdravstvenega stanja. Zavarovanje krije bolnišnično zdravljenje v primeru težje poškodbe ali bolezni do trenutka, ko se lahko posameznik vrne v domovino na nadaljevanje zdravljenja. Pri tem stroške prevoza v domovino in organizacijo prevzame zavarovalnica. Vsi nastali stroški so kriti do višine zavarovalne vsote, navedene na zavarovalni polici. Pripravljajo tudi rešitve za primere, ko primer nastane kot posledica epidemije ali pandemije. 

Med nujne stroške sodijo še zdravila in zdravniški pripomočki, izdani na zdravniški recept/izvid ter nujna zobozdravstvena pomoč za odpravo akutne bolečine zaradi bolezni ali sveže poškodbe zobovja, vključno z ekstrakcijo zoba.

Svetujejo sklenitev ustreznega zavarovanja z asistenco, ki velja v vseh državah sveta in zagotavlja pomoč v slovenskem jeziku. Zavarovanje z asistenco poleg kritja zdravstvenih storitev v tujini in prevoza v domovino krije tudi preklic leta, izgubo ali krajo prtljage, osebnih dokumentov, zamude prtljage ali leta. 

Foto: Žurnal24 Inventura poletja in dopusta
Za družine ugodnejša družinska polica

Pri izbiri zavarovanja je "pomembno je preveriti tudi jamstvo zavarovanja, in sicer za časovno daljša potovanja. Če se bo zavarovanec v tujini udejstvoval tekem in treningov v okviru športne dejavnosti, mora ob sklenitvi poskrbeti za doplačilo za športne aktivnosti. Prav tako mora za ustrezno zavarovanje (doplačilo) poskrbeti tudi zavarovanec, ki gre v tujino z namenom opravljanja poklicne dejavnosti. Za družine, predlagamo, da sklenejo družinsko polico, ki je cenovno zelo ugodna," svetujejo v Zavarovalnici Sava. 

"V primeru kratkoročnih zavarovanj se zavarovanec lahko odloča med kritjem za cel svet ali razširjeno Evropo. Vsi paketi turističnih zavarovanj Zavarovalnice Sava zajemajo ekskluziven paket kritij v primeru obolelosti za covid-19, v tem trenutku za vsa potovanja začeta do konca poletne sezone, torej do 31. 8. 2021," pojasnjujejo. V primeru obolelosti za covid-19 krijejo stroške ambulantnega zdravljenja, vključno s testom na covid-19, ki ga predpiše zdravnik. Krito je bolnišnično zdravljenje, vključno z morebitnim nujnim prevozom in premestitvijo med zdravljenjem ter prevozom v Slovenijo po koncu zdravljenja. Kriti so nenujni prevozi do zdravstvene ustanove kot pri drugih boleznih, podaljšana namestitev v primeru samoizolacije ali karantene. V primeru družinske police velja tudi za ostale zavarovance, če potujejo skupaj z okuženim zavarovancem. Krita je tudi letalska karta, če zaradi samoizolacije ali karantene zavarovanec zamudi prvotno načrtovan datum in če letalska družba ne omogoča brezplačne prestavitve povratnega potovanja. 

Foto: Profimedia Avtodom

Za krajša potovanja ali izlet v eno od sosednjih držav pri Zavarovalnici Sava svetujejo sklenitev kratkoročnega zavarovanja, z izbiro območja Evropa+ s trajanjem do 8 dni. Zavarovanci lahko izbirajo med štirimi paketi storitev, pri čemer je izbira odvisna od načina potovanja in višine zavarovalne vsote. "Za zavarovanca, ki v sosednje države ne potuje z letalskim prevozom, sta bolj smiselna izbira paketa Osnovni in Osnovni +, saj ne vključujeta kritja stroškov v primeru potovanja z letalom (zamuda leta, izguba prtljage). Sicer pa je potrebno pri izbiri paketa upoštevati tudi višino zavarovalne vsote, ki bi bila potrebna za kritje stroškov zdravljenja v tujini. V določenih državah so namreč stroški zdravljenja zelo visoki in v teh primerih je smiselna izbira paketa, ki nudi najvišjo zavarovalno vsoto. Paketa Razširjeni in Razširjeni + nudita višjo zavarovalno vsoto in tudi nekaj dodatnih kritij (vrnitev mladoletnih otrok, obiska zavarovanca v primeru hospitalizacije, nepričakovana vrnitev zavarovanca v Slovenijo, vrnitev nujnih stroškov izdaje novih uradnih dokumentov v primeru kraje ali izgube)," naštejejo. 

Slovenija Vsak dan je drugače! Kako zdaj na Hrvaško in nazaj?

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 08:42 7. Junij 2021.

    Ostanite doma...

  • 17:04 6. Junij 2021.

    Ja, zdaj pa imajo denar za oglase, menda je od leta 2020 več kot 100 milijonov Ojrov ostalo, ker so …

  • 16:03 6. Junij 2021.

    doma ostanite,naslednje leto tudi ,če treba,pol bodo pa cene padle in prehod čez mejo bo prost,tako kot še nikoli.Doma je …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.