Kamnik postal igrišče za cvetličarje

Foto: Anže Petkovšek Igra rož Kamnik Foto: Anže Petkovšek Igra rož Kamnik Foto: Anže Petkovšek Igra rož Kamnik Foto: Anže Petkovšek Igra rož Kamnik Foto: Anže Petkovšek Igra rož Kamnik Foto: Anže Petkovšek Igra rož Kamnik Foto: Anže Petkovšek Igra rož Kamnik Foto: Anže Petkovšek Igra rož Kamnik Foto: Anže Petkovšek Igra rož Kamnik Foto: Anže Petkovšek Igra rož Kamnik Foto: Anže Petkovšek Igra rož Kamnik
Kamniško srednjeveško mestno jedro je ta konec tedna postalo ‘igrišče’ za najboljše slovenske cvetličarje. Portali hiš na glavni mestni promenadi - Šutni, kamniška občinska stavba, pošta in Frančiškanski samostan iz 15. stoletja so glavna prizorišča državnega prvenstva floristov, ki so ga v Kamniku poimenovali Igra rož.
Oglej si celoten članek

Za naslov najboljšega se poteguje sedem floristov, ki so morali v teh dneh s cvetličnim aranžmajem okrasiti portale hiš, pripraviti poročni šopek, prosto vezan šopek in pogrinjek za dva. Osrednja tema cvetličarskih stvaritev so Alpe, na vznožju katerih leži Kamnik.

Foto: Anže Petkovšek Igra rož Kamnik “Tekmovanje zahteva veliko priprav, še zlasti, če želiš biti kos profesionalcem z veliko izkušnjami,” je pred cvetličnim portalom na Šutni, ki ga je oblikovala njena dijakinja, povedala profesorica in mentorica s Kmetijske šole Grm v Novem mestu Sabina Nemanič. Dejala je, da na cvetličarski šoli priprave potekajo neprestano, a da so bili zadnji trije tedni še posebej intenzivni. Najtežja preizkušnja na letošnjem tekmovanju je bila prav cvetlična konstrukcija na portalih hiš, kjer so morali v veliko formo ujeti temo - Mesto pod Alpami. “Slike začnejo švigati, ko slišiš temo, potem preizkušaš, vidiš, da ne gre, in ponovno poskusiš nekaj novega,” je ustvarjalni proces opisala Nemaničeva. 

Instalacije vpeti v arhitekturo velik izziv 

Ekipe so s postavljanjem cvetličnih instalacij na kamniških ulicah začele v petek. Aranžmaji, v katerih prevladujejo vijolični odtenki, so nastajali pred očmi obiskovalcev in domačinov. Radovednost mimoidočih pa je cvetličarjem še dodatno oteževala delo. “Ljudje sprašujejo in ne razumejo, da je to tekmovanje,” je dejal eden izmed cvetličarjev. 

“Vpeti cvetlično instalacijo v arhitekturo je velik izziv in tako se pokaže, kdo je najboljši,” je izpostavila Božena Peterlin, direktorica Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik. Ob tem je dodala, da je Igra rož krasna priložnost za prikaz visoke mode cvetličarstva in dobra promocija za panogo.  

Foto: Anže Petkovšek Igra rož Kamnik Zmagovalec na evropsko prvenstvo  

V času našega obiska so tekmovalci v Frančiškanskem samostanu zaključevali pogrinjek za dva. Dijakinja novomeške šole Sara Šepič je navdih za svojo stvaritev črpala s travnika. “Uporabila sem čisto preprosto travniško cvetje in ga razporedila, kot da bi bilo na travniku,” je svoje delo opisala Šepičeva. Poleg nje je vse prej kot minimalistični pogrinjek pripravljal dijak Tilen Lipnik iz Celja, ki je za osnovo svojega dela vzel gugalnico, na katero je napletel veje, cvetje in vrvi.  

Foto: Anže Petkovšek Igra rož Kamnik

 

 

 

 

 

 

 

Najboljše tri v vseh štirih preizkušnjah bo izbrala mednarodna komisija, zmagovalec državnega prvenstva pa se bo čez dve leti pomeril na evropskem prvenstvu v Katowicah na Poljskem. Svoje favorite bo izbrala tudi t. i. medijska komisija, v kateri so slovenski estradniki.  

Igre rož bodo vrhunec doživele ta konec tedna, cvetlične instalacije pa bodo v Kamnik, eno najlepših mest v osrednji Sloveniji, obiskovalce vabile vse do 3. junija. Teh pa je bilo precej že v soboto zjutraj, ko se je dnevno dogajanje šele dobro začenjalo. “Čudovito, zelo lepo je tukaj,” je dejal Milan s Kozjanskega, ki je v objektiv fotoaparata lovil cvetlične aranžmaje in mestni utrip. “Zel domiseln praznik s prijetno ponudbo,” ga je dopolnila Vikica.  

V znamenju cvetja pa je tudi spremljevalni program Iger rož. V Parku Evropa po zgledu ljubljanske Odprte kuhne poteka Ulična kuhinja, kjer so gostinci v svoje jedi vključili cvetje in bili pri tem bolj ali manj izvirni. V Galeriji Dika je na ogled razstava z motivi cvetja in zelenja, na Glavnem trgu pa so pripravili tudi prikaz čebelarstva na Slovenskem.  

Obisk Iger Rož lahko dopolnite tudi z vzponom na Veliko Planino, razvajanjem v bližnjih termah ali pa z obiskom doline Kamniške Bistrice.  

Foto: Anže Petkovšek Igra rož Kamnik Cilj, da dogodek postane tradicionalen 

Ker gre za izjemno fotogeničen praznik, lahko na Igrah rož s svojimi ujetimi trenutki sodelujete tudi obiskovalci. Organizatorji vabijo vse, da na družbenem omrežju Instagram delite fotografije dogajanja v Kamniku in jih opremite z oznako #igraroz. Najboljše instafotografije bodo razstavili v Arboretumu Volčji potok.  

Kamnik Igre rož letos pripravlja prvič. “Cilj je, da dogodek postane tradicionalen, da ga pripravimo vsake dve leti in leta 2024 gostimo tudi evropsko prvenstvo za cvetličarje,” je pojasnila Peterlinova. Ideja za organizacijo cvetličarskega praznika se jim je porodila pred leti, z dogodkom pa so želeli povezati naravno in kulturno dediščino ter ju pripeljati v središče mesta.

Foto: Anže Petkovšek Igra rož Kamnik

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.