Kruto: Večina obiskovalcev Koseškega bajerja se ni zmenila zanje

Foto: Žurnal24 Poplavlja tudi Koseški bajer v Ljubljani
Kljub opozorilom tako policije, mestnega redarstva in naravovarstvenih nadzornikov se večina obiskovalcev Koseškega bajerja ni zmenila za mlado labodjo družino ...
Oglej si celoten članek

Strokovnjaki z Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) so skupaj s Prirodoslovnim muzejem Slovenije in zaposlenimi v Krajinske parku Tivoli, Rožnik in Šišenski obročkali labodja mladiča na Koseškem barju.

"Gnezdenje na Koseškem bajerju je paru laboda grbca v letošnjem letu predstavljajo kar velik izziv. Od izvaljenih sedmih mladičev sta do danes preživela samo dva," so žalsotni v društvu.

Kljub opozorilom tako policije, mestnega redarstva in naravovarstvenih nadzornikom se po njihovih navedbah večina obiskovalcev Koseškega bajerja ni zmenila za mlado labodjo družino, posledice pa so bile neozdravljive poškodbe pri kar treh mladičih.

Glavni namen obročkanja ptic je preučevanje njihovega načina življenja, predvsem selitve: "Zanimivo je, da je bila labodja samica obročkana leta 2016 na območju Koseškega bajerja in samček leta 2014 na Zbiljskem jezeru. Le kam bo pot zanesla njuna mladiča?"

xxx

Nastalo na izkopu gline

Če boste obiskali Koseški bajer, boste torej viideli le še dva labodja mladiča. Opazujte pa ju le od daleč, ne smete ju vznemirjati. 

Koseški bajer je sicer umetno jezerce na obrobju Ljubljane, ki je nastalo na nekdanjem izkopu gline. Danes predstavlja primer močvirnega naravnega okolja, v katerem živijo redke in ogrožene živalske ter rastlinske vrste, opisujejo v javnem zavodu Turizem Ljubljana.

Dodajajo, da je okrog Koseškega bajerja je urejena sprehajalna pot s klopmi. Ob jezeru je tudi nekaj lesenih ploščadi in razglednih pomolov. V neposredni bližini je Pot spominov in tovarištva, ki poteka okrog Ljubljane. 

Med živalmi, ki naseljujejo bajer, so poleg labodov posebej značilne žabe, številne dvoživke, več vrst rib, kačji pastirji in druge vrste ptic.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.