Toliko nesreč je bilo letos že v gorah

Foto: Miljko Lesjak, GRS Tolmin Fotografija je simbolična.
Foto: Miljko Lesjak, GRS Tolmin Fotografija je simbolična.
Planinska zveza Slovenije je pripravila nič kaj spodbudno poročilo o številu nesreč v slovenskih gorah. Kot so zapisali, se morajo gorski reševalci skoraj vsak dan odzvati na klic ponesrečenih planincev.
Oglej si celoten članek

Letošnje vreme je bilo izjemno naklonjeno vsem ljubiteljem gora in hribov, čemur pritrjujejo tudi številke obiskov planinskih koč. "Za dosedanji del planinske sezone 2021 se kaže dober obisk visokogorja, na nekaterih območjih celo zelo dober", so zapisali na Planinski zvezi Slovenije (PZS). Posebej v visokogorju je glede na lanskoletno situacijo opazno večje število tujcev. Začetek sezone je bil zaradi bolj spremenljivega vremena sicer podpovprečen. "Trenutne bolj stabilne vremenske razmere in pregovorno večji interes Slovencev za obisk gora v avgustu pa pomenijo polno zasedenost koč. To velja predvsem za najbolj obiskane koče v širši okolici Triglava," ugotavlja strokovni sodelavec PZS Dušan Prašnikar.

Obisk gora Etika planincev vprašljiva

O tem, kakšna je sezona v Domu na Smrekovcu, je povedal oskrbnik Tomo Drolec. "Po delnem zaprtju v začetku leta smo končno le začeli delati v dokaj sprejemljivih razmerah. A ker so ljudje prestrašeni glede vseh zahtev za PCT, je spanje v koči slabše kot pretekla leta. Če so bili lani v večini naši gosti Slovenci, je letos opaziti že več tujcev. Največ je enodnevnih obiskovalcev. Ker je trenutno pri nas sezona borovnic, je veliko tudi tovrstnih pohodnikov. K nam pogosto pridejo planinci iz kampov, ki so v dolini. Torej imamo pestro paleto obiskovalcev; od planincev do turistov. Opazil sem, da je tudi več domačih planincev, ki hodijo po Slovenski planinski poti. Zaradi strežbe zunaj potrebujemo več osebja, ki ga je vsako leto težje dobiti."

Koronavirusne razmere v določeni meri omejujejo obisk planinskih koč, vendar je v visokogorskih kočah čutiti strpnost in sprejetost  s PCT pogojem za obisk koč. To pomeni, da morajo biti obiskovalci koč preboleli, cepljeni ali testirani (podrobno razlago PCT si lahko preberete na https://www.pzs.si/novice.php?pid=15082 ). V planinskih  kočah (kot v ostalih nastanitvenih objektih v Sloveniji) je zaradi covid-19 ukrepov še vedno na voljo omejeno število  ležišč. Še vedno je obvezna uporaba maske v notranjosti koč, razkuževanje rok in medsebojna oddaljenost, kolikor je ta mogoča.

Čeprav so na zvezi veseli večjega zanimanja za hribolazenje, so opazili, da se je že v lanski sezoni zelo spremenila struktura obiskovalcev gora, ki pa za seboj potegne določene posledice. Nekateri obiskovalci gora namreč nimajo osnovnih planinskih znanj, zato opozarjajo, da "je gorski svet prostor, kamor vstopamo z veliko mero spoštljivosti, strpnosti in razumevanja"

Foto: PU Kranj reševanje gorski reševalci Da bi gorski reševalci imeli čim manj intervencij, je naprej treba ustrezno pripraviti nahrbtnik ter najti primerno turo glede na svojo kondicijo. Pripraviti si je treba načrt poti, predvideti počitke in približen čas hoje. Na PZS priporočajo, naj si obiskovalci gora izberejo turo, ki je primerna njihovi fizični in psihični pripravljenosti in naj pri tem upoštevajo svoje zdravje ter zdravje udeležencev ture. Še posebej naj bodo pozorni na to, ali ima kdo kakršne koli kronične bolezni, alergije ali pa je srčni bolnik.

"Letošnja podrobna statistika nesreč v gorah nam pokaže, da je bilo do 12. avgusta 375 intervencij, medtem ko lani v celotnem letu 483. Od tega je bilo letos 144 posameznikov nepoškodovanih, 67 lažje in kar 111 težje poškodovanih. 28 posameznikov je bilo lažje ali huje obolelih, 22 pa jih je žal umrlo. Nič kaj spodbudno, da gorski reševalci na terenu še vedno srečujemo neprimerno opremljene posameznike, ki precenjujejo svoje sposobnosti. Z gora skoraj dnevno pospremimo planince, ki so obnemogli ali pa ne upajo sestopiti po isti poti, po kateri so prišli. Veliko je tujcev iz največjih alpskih držav, za katere bi pričakoval, da imajo visoko stopnjo planinske ozaveščenosti," povzema strokovni sodelavec PZS in gorski reševalec Matjaž Šerkezi.

To storite, če vas ujame nevihta

Ne gre podcenjevati niti narave in vremenskih razmer, na katere nimamo veliko vpliva. Z željo, da bi bila možnost za nastanek nesreče v gorah čim manjša, je zato med drugim pred izletom oziroma turo nujno treba preveriti vremensko napoved. 

"Odhod v gore naj bo zgoden, saj so ravno v tem letnem času najpogostejše popoldanske nevihte, ki jih spremljajo strele. V primeru, da vas v gorah preseneti nevihta, je nujno, da sestopite z grebenov in izpostavljenih vrhov. Posebej tam, kjer so jeklenice oziroma predmeti iz železa, ali pa je skala rdeča, kar pomeni, da vsebuje kovine. S sebe odstranite vse kovinske predmete in jih ne odvrzite, ampak jih spravite na varno mesto, stran od sebe, saj jih boste po hudi uri potrebovali," svetuje Šerkezi.

Foto: Profimedia strela nevihta hribi

In dodaja: "Svetujemo, da se usedete na vrv ali hrbtno podlogo od nahrbtnika, noge spravite v nahrbtnik in oblečete v zaščitna oblačila. Pazite tudi, če imate na glavi čelado in ima ta kovinske zakovice. V tem primeru je bolje, da jo snamete z glave." 

intervju "Družba rabi gladiatorstvo, stalno se mora nekaj bliskati"

Nov rezervacijski sistem

Dobro je vedeti tudi to, da je zaradi koronavirusa spremenjen način obratovanja planinskih koč. Strežba hrane in pijače je mogoča v večji meri le na terasah koč.

Foto: Planinsko društvo Škofja Loka Planinska koča na Blegošu Je pa v planinskih kočah sicer možno koristiti turistične bone. Vendar ne v vseh, zato se je glede uporabe bona predhodno treba pozanimati pri planinskih kočah.

Na PZS so v letošnjem letu uvedli novost, saj je večina planinskih koč okoli Triglava začela sprejemati rezervacije s pomočjo rezervacijskega sistema za planinske koče. Sistem je poenostavil delo oskrbnikom, hkrati pa tudi vsakemu posamezniku omogoča, da lahko kadarkoli opravi rezervacijo preko spleta, ali jo po potrebi pravočasno spremeni. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.