Nastaja čezmejna Cesta gradov

Foto: RIS Dvorec Rakičan
Foto: RIS Dvorec Rakičan
"Glavni rezultat, ki ga želimo s projektom Castle Road doseči, je višanje števila turistov v regiji."
Oglej si celoten članek

V začetku februarja se je s podpisom Sporazuma o sodelovanju začel projekt Castle Road – Cesta gradov, ki bo povezovala avstrijske in slovenske gradove. V projektu bo sodelovalo devet slovenskih in 25 avstrijskih gradov, ki je že več let povezanih v t. i. Schlösserstraße.

“Pomembno je OZAVEŠČANJE prebivalstva ter političnih, gospodarskih in drugih akterjev o edinstveni kulturni vrednosti in zgodovinskem pomenu kulturne dediščine tega območja ter obenem PRIDOBIVANJE SREDSTEV za ohranjane te edinstvene dediščine.« - RIS Dvorec Rakičan (Strategija za ohranjanje in nadaljnji razvoj dvorcev in gradov)

"Poglavitni cilj, ki ga projekt Castle Road zasleduje je ohranjanje in nadaljnji razvoj dvorcev in gradov na čezmejnem območju Slovenije in Avstrije," sporoča Katarina Jerebic, vodja projekta Castle Road pri slovenskem vodilnem partnerju projekta RIS Dvorec Rakičan.

Avstrijski del Ceste gradov zajema gradove in dvorce na Gradiščanskem in Štajerskem, celotna pot je dolga kar 350 kilometrov. S podpisom so se slovenski partnerji pridružili že etablirani znamke, pod katero so avstrijski gradovi združeni že več kot 30 let.

"Pomembno je to kulturno dediščino vključiti v RAZVOJ IN REALIZACIJO NOVIH TURISTIČNIH PONUDB, kar posredno prav tako vpliva na povišanje SREDSTEV za ohranjane in nadaljnji razvoj." - RIS Dvorec Rakičan (Strategija za ohranjanje in nadaljnji razvoj dvorcev in gradov)

"Glavni rezultat, ki ga želimo s projektom Castle Road doseči je višanje števila turistov v regiji. Sodelovanje in povezovanje avstrijskih in slovenskih gradov bo vplivalo na povečano mednarodno prepoznavnost in s tem tudi na povečano koriščenje nočitvenih kapacitet tistih gradov in dvorcev, ki ponujajo recimo 'Počitnice na gradu'," pravi Jerebic.

Celosten turistični produkt, ki ga bodo skupno mednarodno tržili

"V okviru projekta bomo raziskali obstoječe ponudbe vključenih gradov in dvorcev, izdelali bomo katalog novih ponudbenih potencialov, pripravili bomo zgodovinski dokumentiran pregled, ki bo zajemal obsežno predstavitev zgodovine vseh vključenih dvorcev in gradov," cilje projekta niza Jerebic. Nastala bo tudi zbirka pomenljivih zgodb, izdelali bodo zgodovinsko revijo v tiskani obliki, v kateri bo predstavljen vsak vključen dvorec oz. grad, prav tako pa bodo raziskali tudi obstoječe možnosti certificiranja (vpis na seznam UNESCO kulturne dediščine).

S projektom ne želijo le doprinesti k prepoznavnosti slovenskih gradov v Sloveniji, Avstriji in po svetu, ampak predvsem tudi podpreti nadaljnji razvoj dvorcev in gradov ter izpostaviti kulturno pomembnost ohranjevanja teh zgodovinskih prizorišč.

Sodelujoči gradovi in dvorci

Avstrija: Schloss Welsdorf, Schloss Pöllau, Burg Riegersburg, Gartenschloss Herberstein, Burg Deutschlandsberg, Schloss Kapfenstein, Schloss Tabor, Burg Güssing, Burg Neuhaus, Tabor Feldbach, Schloss Aichberg, Schloss Piber, Schloss Hartberg, Ritterburg Lockenhaus, Bad Radkersburg , Burg Festenburg, Burg Schlaining, Schloss Seggau, Pfeilburg Fürstenfeld

Slovenija: Dvorec Rakičan, Grad Murska Sobota, Grad Grad, Lendavski grad, Grad Negova, Ptujski grad, Ormoški grad, Grad Velika Nedelja, Bistriški grad

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.