Ne boste verjeli, kdo so najpogostejši turisti v Rusiji

Foto: Profimedia Moskva Foto: Profimedia Moskva
Vojna je ruski turizem pahnila na rob obstoja. Državljani nekaterih držav jih še naprej vztrajno obiskujejo ...
Oglej si celoten članek

Rusijo je letos obiskalo nekaj manj kot 200.000 tujih turistov iz držav izven Skupnosti neodvisnih držav, je danes v Moskvi povedala izvršna direktorica Združenja organizatorjev potovanj Rusije (ATOR) Maja Lomice. Leta 2019 so v državi našteli pet milijonov turistov z vsega sveta.

"Po naših ocenah je Rusijo leta 2022 obiskalo 180.000 do 190.000 'klasičnih' tujih turistov - neupoštevajoč države Skupnosti neodvisnih držav," je na srečanju ruskega ministra za gospodarski razvoj Maksima Rešetnikova s predstavniki turistične industrije povedala direktorica združenja ATOR.

Dodala je, da bo uvedba elektronskih vizumov spodbudila prihod tujih turistov, je poročala ruska tiskovna agencija Tass.

Po podatkih združenja ATOR je Rusijo letos obiskalo 29-krat manj tujih turistov kot v predkoronskem letu 2019. Kot so sporočili v začetku novembra, so med letošnjim januarjem in septembrom v državi gostili 147.400 prišlekov iz tujine, medtem ko so jih v enakem obdobju leta 2019 4,3 milijona, v prvih devetih mesecih lani, ko so veljale stroge omejitve za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, pa blizu 176.000.

Foto: Profimedia Moskva

Nemci še vedno množično v Rusijo

Med tujimi turisti v Rusiji je bilo po teh podatkih letos največ Nemcev. Sledijo turisti iz Turčije, Irana in Kube. Organiziranih turističnih potovanj iz tujine v tem času po podatkih združenja turističnih agencij skoraj ni bilo.

Kar zadeva domači turizem, ostaja najbolj priljubljena destinacija Rusov obala Črnega morja, ki predstavlja več kot 35-odstotkov v skupnem deležu prodaje vseh ruskih organizatorjev potovanj. Kot opažajo v združenju ATOR, nov trend postajajo kratkotrajna potovanja nedaleč od doma.

Kaj sporoča naše ministrstvo?

"Slovenskim državljanom zaradi ruske vojaške agresije odsvetujemo vsa potovanja na območje Rusije. Tistim, ki se tam nahajajo pa svetujemo, da to državo zaradi omejitve letalskih povezav in povečanega varnostnega tveganja zapustijo, pri tem naj se odločijo za varne poti po lastni izbiri," svetujejo na našem Ministrstvu za zunanje zadeve.

Potovanje v Severnem Kavkazu: odsvetujejo vsa potovanja na naslednja območja – Ingušetija, Čečenija, Severna Osetija in Kabardino-Balkaria.

"Potovanja na zgoraj navedena območja so povezana z visokim tveganjem, saj obstaja velika verjetnost napadov, oboroženih spopadov, ugrabitev in/ali nasilne kriminalitete. Možna je uvedba ukrepov, ki prepovedujejo potovanja na ta območja. Obseg pomoči Veleposlaništva Republike Slovenije v Moskvi slovenskim državljanom, ki bi se nahajali na teh območjih in bi jo potrebovali, je omejen," dodajajo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 21:34 26. December 2022.

    Se malo, pa se potovati ne bomo mogli, kamor bomo hoteli in to zaradi "uspesne" slovenske politike, ki kleceplazi pred …

  • 19:42 26. December 2022.

    Ahahahahaaaa, Nemcev je bilo najvec, hihihihohohohahaha... O ja, seveda, ce stejejo vsakega njihovega vohuna X10. Kako bolan clanek, sigurno iz …

  • 16:25 26. December 2022.

    Ja, potujte raje v Ukrajino, Zelenski "ma dnarja ko solate"...Dobite kalašnikov in 14 000 dolarčkov na mesec, pogreb je brezplačen...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.