Od prazne ulice do igralnice kazina

Foto: Profimedia Umetna inteligenca
V Novi Gorici lahko do 32. novembra obiščete 20. mednarodni festival sodobnih umetniških praks Pixxelpoint, ki izhaja iz vizualne kulture elektronskih medijev. Kurator festivala Peter Purg je letošnjo izdajo naslovil Preverjena resničnost. Delo na vmesniku se nadaljuje.
Oglej si celoten članek

Že 13. leto zapored je festival Pixxelpoint tudi čezmejni projekt, tako z razstavljanjem v razstaviščih v Gorici kot tudi s Pixxelmusic..

Po besedah kuratorja festivala Petra Purga Pixxelpoint letos preverja aktualno dostopno resničnost in neguje dvom o dogajanju na vmesniku. 

Festivalski program vsako leto prinaša različne vsebinske koncepte in rešitve, ki se nanašajo na spremembe okolja in medčloveških odnosov v sodobni družbi kot posledico uporabe tehnologij. Po prepričanju vodje projekta, direktorice Kulturnega doma Nova Gorica Pavle Jarc, nosi ukvarjanje s sodobno vizualno prakso s seboj tudi družbeno odgovornost, ki je obenem objekt raziskovanja sodobnih vizualnih umetnikov.

Festivalsko dogajanje je letos tudi zaradi okroglega jubileja izjemno bogato, Goriško na obeh straneh državne meje pa bo povezovalo vse do 23. novembra. Ob festivalu bo izšel dvojezičen zbornik, kjer so predstavljeni vsi projekti in sodelujoči umetniki. 

Umetna inteligenca, navideza resničnost ...

Pixxelpoint po navedbah organizatorjev problematizira široko polje raziskovanja sodobne intermedijske ustvarjalne produkcije, ki vse bolj temelji na interdisciplinarnih povezavah umetnikov z znanostjo in novimi tehnologijami, od raziskovanja umetne inteligence, navidezne resničnosti, podatkovnih zbirk, vse do robotike ter algoritmov in naprednih programskih okolij.

"Kako se je v teh dveh desetletjih spremenila vloga (odgovornega, kritičnega) uporabnika medijskih tehnologij in mediatiziranih vsebin? Je resničnost še sploh dostopna, kaj šele preverljiva?" se sprašujejo.

Festival bo letos še bolj izostreno iskal sinergije, a tudi kontraste medijsko-umetniških scen in imen širše regije. Ozrl se bo na nekatere najsodobnejše ustvarjalne prakse v svetu in iskal njihovo refleksijo tudi v trikotniku med umetnostjo, znanostjo in tehnologijo. Poleg osrednje galerijske razstave večmedijskih instalacij ter video in likovnih del Pixxelpoint 2019 prinaša tudi performanse in druge intervencije na specifičnih lokacijah, od prazne ulice do igralnice kazina.

Umetniška praksa tako ne bo zgolj postavljena ob družbeno resničnost mestnega okolja, temveč bo tudi umeščena v medijsko-umetnostni kritični diskurz, in sicer skozi javne diskusije ter mednarodni simpozij v presečnem polju znanosti, umetnosti in tehnologije. Ob krajšem tematskem filmskem programu festival nenazadnje obuja sodelovanje s 'Pixxelmusic', ki bo v okviru festivala ponudil več posebnih glasbenih dogodkov, od elektronskih raziskav med zvokom in sliko vse do konceptualnih rejvov, manjkal pa ne bo niti dober etno-jazz.

anja.scuka@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.