Pandemija prinesla nove priložnosti

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Če je pandemija covida-19 turizem postavila pred številne izzive, pa je panogi po drugi strani prinesla tudi nove priložnosti.
Oglej si celoten članek

"Danes imamo v turizmu obveznost za zeleno, digitalno in vključujočo transformacijo industrije," je izpostavila direktorica STO Maja Pak in dodala, da je ključno za ponovni zagon turizma še tesnejše vključevanje vseh deležnikov.

"Ključno za ponovni zagon turizma in uspešno poslovanje v prihodnje je še tesnejše vključevanje ponudnikov, turistov, zaposlenih in lokalnega prebivalstva. Vsi ključni deležniki morajo biti deležni koristi okrevanja turizma," je ob svetovnem dnevu turizma, ki letos izpostavlja temo vključujoče transformacije turistične industrije, poudarila Pakova.

Slovenski odgovor: Trajnostni razvoj turizma

V Sloveniji smo si vprašanje oblikovanja zelenega in vključujočega turizma po njenih besedah postavili že pred leti, odgovor nanj pa našli v trajnostnem razvoju turizma, ki ga udejanjamo skozi Zeleno shemo slovenskega turizma.

Da pandemija prinaša številne izzive in nove priložnosti, ki so v premišljenem oblikovanju bolj trajnostnega, odpornega in vključujočega turizma, je izpostavil tudi letošnji Turistični panel v okviru Blejskega strateškega foruma, so spomnili na Slovenski turistični organizaciji (STO).

Ključnega pomena za uspešen turizem bo po oceni STO še bolj kot doslej vključevanje prebivalcev in zaposlenih v razvoj turizma. "Pomembna je tudi intenzivnejša vključenost turističnih destinacijskih organizacij, ki ob promocijski dobivajo vse pomembnejšo razvojno vlogo," so dodali.

"Za vsako številko stoji oseba"

Svetovna turistična organizacija (UNWTO) je za tematiko Svetovnega dneva turizma 2021 opredelila pomen turizma za vključujočo rast. "To je priložnost, da pogledamo onkraj statistike turizma in priznamo, da za vsako številko stoji oseba," so zapisali pri UNWTO.

Svetovni dan turizma vsako leto obeležujemo 27. septembra, spodbuja pa zavedanje o družbeni, kulturni, politični in gospodarski vrednosti turizma ter prispevku, ki ga lahko turistični sektor prispeva k doseganju ciljev trajnostnega razvoja.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.