Skromno: Niso vedeli, da so na Guardianovi lestvici

Foto: Jože Maček Trnulja Foto: Jože Maček Trnulja Foto: Jože Maček Trnulja
Posestvo Trnulja je The Guardian uvrstil na lestvico najboljših kuharskih tečajev v Evropi z nastanitvijo. Gostiteljica Urša do našega klica ni vedela, da se nahajajo na laskavi lestvici.
Oglej si celoten članek

Posestvo Trnulja zajema ekološko kmetijo, ki je usmerjena v pridelavo oljnic in žit ter njihovo predelavo v ekološka olja, namaze, navadne in polnozrnate moke. Na posestvu so tudi ekološka izletniška turistična kmetija, apartmaji za nastanitev gostov ter prodajni prostor z ekološkimi živili z lastnega posestva ter okoliških kmetij. O velikem dosežku smo spregovorili z gostiteljico Uršo Kunz

Kakšni so občutki, da ste na laskavi Guardianovi lestvici?
To je bilo kar presenečenje, da so nas uvrstili na to lestvico. Seveda pa nas je obenem tudi izjemno razveselilo, zelo smo ponosni na ta rezultat, to nam daje energijo za nove ideje in ponudbo na Trnulji.

Kuharski tečaji Na laskavi Guardianovi lestvici tudi slovensko posestvo

S čim ste jih po vašem mnenju prepričali, da so vas izbrali?
Pri nas je osnovno vodilo, da nam ekološka in trajnostna ponudba nista samo tržni element, ampak da tako živimo tudi na posestvu. To gost seveda začuti in nima več nobenih dvomov, da je vse, kar pri nas dobi, pristno, in ne nekaj zlaganega samo zaradi promocije in prodaje.

Foto: Jože Maček Trnulja So vas tudi osebno obiskali iz Guardiana? 
Če so pri nas bili, so bili inkognito. To nam je, po pravici povedano, še ljubše. Ker s tem res dobijo pravi vtis o naši ponudbi. No, tudi sicer ne delamo razlik med najavljenimi novinarskimi in drugimi gosti, ker to ne bi bilo v skladu z našo miselnostjo.

Ste na lestvici tudi zaradi kuharskih tečajev ... Kakšne organizirate in kdaj bo naslednji?
Predvidevamo, da je temu tako. Naši kuharski tečaji vsebujejo predvsem pripravo jedi iz sestavin, ki jih pridelamo na posestvu. Delavnica, ki je nam in udeležencem najljubša, je konopljina kulinarična delavnica. Tu pripravljamo jedi iz konoplje, vse od namaza kot hladno predjed, pa juhe v nadaljevanju, dve ali tri glavne jedi, pripravo zaključimo s sladico, seveda pa ne sme manjkati tudi konopljin kruh, saj smo vendarle ekološka kmetija.

Udeležence naučimo tudi primerne postrežbe, pripravljene jedi pa pojemo za skupno mizo, kvaliteto hrane pa podčrta kozarček dobrega ekološkega vina, seveda je tudi ta plod dela domačih, slovenskih vinarjev. Udeleženci nekaj naših proizvodov dobijo tudi za domov, da lahko naučene vrline preizkusijo tudi v domači kuhinji.

Datum naslednjega tečaja vam težko povem, ker gre po navadi za zaključene skupine v okviru team buildingov ali osebnih praznovanj, bomo pa z veseljem organizirali tudi tečaj za individualne interesente, je pa minimalno število osem in maksimalno deset oseb na delavnico.

Kakšno vašo jed imajo tuji gostje najraje?
Zelo popularna je fižolova torta z malinovo marmelado in čokolado, tudi naša hišna sladica potica na žlico je zelo priljubljena, od hladnih predjedi pa naj omenim kozji pršut z domačim chuttneyem, ki je specialiteta, katero poleg našega posestva ponuja le še dolina Aoste.

Pri nas ni izjem, vsa hrana in pijača, ki jo ponujamo, sta 100-odstotno certificiranega ekološkega izvora, velik del pridelamo na naši kmetiji. Od glavnih jedi naj omenim oslovski file v čebulni omaki s skutnim štrukljem, pa vegetarijansko konopljino zloženko s pardižnikovo omako, ribanim sirom in baziliko.

Foto: Jože Maček Trnulja

Kakšno vašo jed pa imajo najraje domači gostje?
Domači gostje so včasih bolj klasični in se radi odločijo na primer za pečen svinjski vrat v lastnem soku z zdrobovimi žličniki, priljubljena jed so tudi telečja jetrca s popečeno zelenjavo in poširanim jajcem, od sladkega pa bučna zmrzlina s čokoladnim prelivom in bučnim oljem. Sicer pa smo pri sestavi jedilnikov zelo “sezonski”, tako zdaj prihajajo na jedilnik plodovi jeseni, en vegetarijanski predlog: gratinirani bučni njoki s kostanjevo omako in ovčjim sirom.

Kaj je posebnost vašega posestva in kaj si želite doseči v prihodnje?
Vsekakor smo posebni v tem, da ne odstopamo od svojih trajnostnih načel, da se trudimo za čim bolj oseben pristop v komunikaciji z našimi gosti, da nam veliko pomeni lokalna kulturna dediščina, katero z navdušenjem predstavljamo našim gostom.

Naš cilj za v prihodnje smo zapisali tudi na naši spletni strani: želimo postati najprepoznavnejše trajnostno posestvo v Evropi ... Če sodim po Guardianovi lestvici, naj malce neskromno pripomnim, da smo očitno na pravi poti.

anja.scuka@zurnal24.si

 

 

 

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.