"Strah ga je bilo, da bom nad njim dvigala roke"

Foto: Ranč Špela Ranč Špela Foto: Ranč Špela Ranč Špela Foto: Ranč Špela Ranč Špela Foto: Ranč Špela Ranč Špela Foto: Ranč Špela Ranč Špela
K njej je prišel podhranjen in vajen tepeža, takšen je zdaj.
Oglej si celoten članek

Tudi letos nas bodo na Festivalu za ljubitelje živali v Novi Gorici obiskali Špela Šinkovec z ranča Špela s prijaznimi in mirnimi konji. "Spoznali boste našega najstarejšega frajerja ki je letos dopolnil kar 20 let. Njegova mama je bila kasač in ahaltekinec, oče pa angloarabec in lipicanec, se pravi, da je toplokrvni križanec," je hudomušno dejala. Ta frajer je Miško, njegova jahačica pa bo Ajda Fon.

Festival je 10. junija ob 10.00 na trgi Edvarda Kardelja v Novi Gorici.

Prišel bo tudi Texas. "Njegov oče je quarter horse, mama pa križanka z angležem in arabcem. Texas je prav poseben konjiček, ki je prišel k meni pred osmimi leti. Kupovala sem konja nižje rasti in umirjenega karakterja, saj otroci potrebujejo ravno to. Vse to je imel, a sem v paketu dobila tudi njegove travme in strah pred človekom," se spominja Špela. Dodaja, da je bil podhranjen, stah ga je bilo, da bo nad njim dvigala roke, kot je bil tega vajen prej.

Več informacij o današnjem Festivalu za ljubitelje živali, kjer bomo videli Špeline konje, je v spodnjem prispevku:

Vreme bo lepo Danes v najbolj prijateljsko mesto v Sloveniji

"Konja, da te posluša in spoštuje, ne naredita palica ali bič. To si moramo izboriti in zgraditi z delom in ne nastane čez noč. Ko ga gledam danes, vidim, da je prav drugi konj. To čudovito bitje trmastega značaja lahko danes jaha vsak. Udeležil se je tudi western tekem," ponosno pove in doda, da ga bo na festivalu jezdila Polona Rutar.

Z njimi bo tudi ponica Larisa, ki je shetlandski poni: "Je mala simpatična gospodična z močnim karakterjem. Jezdil jo bo moj sin Miha Ličer."

Foto: Ranč Špela Ranč Špela

Ena najlepše ohranjenih suhih dolin v Sloveniji

Ranč Špela se nahaja blizu Čepovana. "Čepovanski dol je ena največjih in najlepše ohranjenih suhih dolin v Sloveniji. Dolga je okoli 16 kilometrov in sega od Fobškega Kala nad Grgarjem do Špehovega brda nad Slapom ob Idrijci. Med Banjško planoto na zahodu in Trnovskim gozdom na vzhodu jo je 300 do 400 metrov globoko izdolbla reka, ki je v davnini pritekala z Julijskih Alp," opisuje Špela. 

 

V preteklih stoletjih so bili po njenih navedbah tu obsežni pašniki in do 19. stoletja so pasli ovce: "Sedaj dolino vse bolj zarašča gozd, iglavci na zahodni in listavci na vzhodni strani. Tu ni vrveža, polnih cest, nenehnega prerivanja, tekanja in čakanje v vrstah. Pri nas je pristnost in srčnost. Ljudje vas sprejmejo."

V neposredni bližini ranča Špela se nahaja tudi muzej BILO JE NEKOČ, ki je res edinstven: "V njem so predmeti, orodje in polno ostalih stvari, ki si jih morate ogledati, saj so jih uporabljali in izdelali naši predniki. Muzej ima v lasti Peter Božič."

Dogaja se v vseh letnih časih

Kot pojasnjuje Špela, jih lahko vedno obiščete, saj je "vsak letni čas čaroben." Njihovi konji z vodnikom vas lahko popeljejo na čudovite izlete, ali pa vam v ogradi pokažejo osnove jahanja. Organizirajo tudi počitnice s konji, tabora bosta letos od 24.6.2023 do 30.6.2023  in od 3.8.2023 do 10.8.202. Organizirajo še:

  • DELAVNICE ZA OTROKE
  • KONJIČKOVE URICE 
  • ROJSTNODNEVNE ZABAVE 
  • Z JAHANJEM DO ZDRAVJA 
  • JAHANJE ZA SKUPINE

Če bi jih želeli obiskati, lahko pokličete Špelo na 041 258 879, ali ji pišete na elektronski naslov: rancspela@gmail.com. V neposredni bližini se nahaja počitniška hiša Čepovanka, pet kilometrov stran na Lokvah pa turistična kmetija Winkler.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 08:59 10. Junij 2023.

    Ali pride tudi Borut Pahor ?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.