Te ljubljanske ture se je udeležila tudi vnukinja predsednika Roosevelta

Foto: Katja Golja feministična tura po ljubljani
Poznate našo prestolnico s tega zornega kota?
Oglej si celoten članek

Ljubljana, naše glavno mesto Slovenci poznamo skoraj vsak njen kotiček. Pa vendar, ali poznate Ljubljano s feminističnega zornega kota?

Udeležite se namreč lahko feministične ture po Ljubljani, ki letos praznuje prvi rojstni dan, o njej pa se je razpisal tudi prestižni Lonely Planet. V svojem prvem letu je tura gostila več stotin gostov, kot je za Žurnal24 povedala Jasmina Jerant, soavtorica in vodnica feministične ture: "Ture se udeležujejo tako tuji gosti in gostje kot tudi iz Slovenije. Spekter tujih udeleženk in udeležencev je širok in pester. Od teh, ki v ali čez Slovenijo potujejo v prostem času in za zabavo, do teh, ki so v Sloveniji na različnih akademskih, znanstvenih ali ministrskih dogodkih. Nemalokrat gre za mednarodne strokovnjakinje in strokovnjake, ki jih institucija, ki pripravlja dogodek (konferenco, kongres, seminar, ipd.) usmeri na nas ali pripelje neposredno k nam. Na ta način popestrijo njihov obisk v Ljubljani tudi s feminističnim razširjanjem obzorij. Prav tako se je udeležujejo posameznice in posamezniki, ki jih zanima feminizem, ženske ikone in zgodovina bojev za ženske pravice. Tako smo recimo zelo ponosni, da je na feministično turo pred kratkim prišla Laura Roosevel, vnukinja slovite Eleanor Roosevelt, ki ji bo Ljubljana v naslednjih tednih postavila doprsni kip v spomin na njeno vlogo pri sprejemanju Splošne deklaracije o človekovih pravicah pred natanko sedemdesetimi leti."

Foto: Ljubljana Urban Tours feministična tura po Ljubljani "Želja, da bi izpostavili žensko in feministično Ljubljano"

Na vprašanje, od kod ideja za takšno turo po Ljubljani nam je Jasmina pojasnila, da jih je pri ustvarjanju ture vodila predvsem želja, da bi izpostavili žensko in feministično Ljubljano, ki na prvi pogled ni vidna, saj, kot pojasnjuje vodnica "prevladujoča arhitekturna, urbanistična, umetnostna podoba mesta nemalokrat pozablja ne le na ženski doprinos k tej podobi, ampak tudi na vztrajne zgodovinske boje za ženske pravice, ki so vtkani v ljubljansko urbano jedro. Prva ideja in pobuda o feministični turi je prišla od ustanovitelja Ljubljana Urban Tours, Gregorja Bulca, ki je med drugim zasnoval tudi prvo grafitarsko in prvo alternativno turo po Ljubljani."

Foto: Ljubljana Urban Tours feministična tura po Ljubljani S feminističnimi očali po prestolnici

"Feministični sprehod po Ljubljani traja približno dve uri, vije pa se po Stari Ljubljani in širšem centru, vključno recimo s Kongresnim trgom in Trgom republike. Ker je tura mestoma duhovita mestoma pa tudi pretresljiva, je postalo znano, da je tako zabavna kot izobraževalna, zato se o njej širi zelo dober glas. Gre za eno redkih, če ne celo edino redno feministično turo na svetu. Gre za žensko branje mesta. Nataknemo vam feministična očala, skozi katere vidite mesto na zelo unikaten način. Predstavimo vam vlogo umetnic, znanstvenic, bork za ženske pravice, revolucionark, lastnic tovarn in tovarniških delavk pa arhitekt in političark, ki so pustile ogromen pečat ne le doma, temveč tudi v regiji in celo na svetu. In to v časih, ko je ta svet še kako privilegiral moške. Gre za razkrivanje zgodb, ki se nemalokrat skrivajo izza monumentalnih zgradb, spomenikov in trgov, povezanih z zvenečimi moškimi imeni. Pri tem pa seveda ne pozabimo na to, da je Slovenija v primerjavi z večino držav tega planeta za pravice žensk že lepo poskrbela, zato poudarjamo tudi te zmage in pozitivne plati bivanja v Ljubljani. Četudi seveda težav in razlogov za feminizem še zdaleč ne bo zmanjkalo," je turo opisala vodnica za naš portal, ki je dodala, da bi na feministično turo še posebej radi povabili starejše ženske in upokojenke, ki do informacij o njej težko pridejo prek socialnih omrežij, kot je na primer facebok. "Lahko namreč rečem, da so prav ženske, ki so odraščale pred petdesetimi, šestdesetimi in še več leti, še prav posebej navdušene nad našimi sprehodi po feministični Ljubljani, saj se bržkone najbolj zavedajo napredka in procesov, ki so pripeljali do uveljavljanja ženskih pravic na teh prostorih."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 10:01 11. Avgust 2018.

    Google sedaj plačuje 400 do 600 dolarjev štiri ure za delo na spletu od home.my zadnje plače je bilo 4500 …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.