Namesto ognjemetov letos svetlobne kulise

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Številna slovenska mesta so se letos odpovedala ognjemetom. Bodo ljudje zadovoljni z nadomestki?
Oglej si celoten članek

Medtem ko bo v največjih slovenskih mestih, v Ljubljani in Mariboru, silvestrovo v znamenju glasbe in ognjemeta, bo v drugih mestih po Sloveniji mirneje in skromneje. 

V Ljubljani decembrskemu programu namenili 113 tisoč evrov

Prestolnica Slovenije vsako leto privabi največje število tistih, ki se odločijo silvestrovati na prostem. Prejšnje leto je najdaljšo noč v letu v središču Ljubljane pričakalo 55.000 ljudi.
Obiskovalci lahko izbirajo med štirimi prizorišči (Novi trg, Mestni trg, Kongresni trg in Trg francoske revolucije), ki ponujajo zvrstno raznoliko glasbo za ljudi vseh okusov in starosti. Spored silvestrovanj v centru Ljubljane se bo pričel ob 21.00.
Na Kongresnem trgu bodo nastopili Nika Zorjan in Victory, na Mestnem trgu Maraaya& Jazzilaz in Klara Jazbec, na Pogačarjevem trgu Gala Kvintet in France in krila, Super Action Heroes, Red Five Point Star, Elvis Jackson pa bodo množico zabavali na Trgu francoske revolucije. Tradicionalno bo ob polnoči z grajskega griča viden ognjemet.

Foto: Profimedia Ljubljana lučke bozic V okviru letošnjega glasbenega programa se bodo sicer od 14. decembra do 1. Januarja v središču prestolnice zvrstila številna znana imena. Med drugimi: Jan Plestenjak, Plavi orkestar, Mi2, Nina Pušlar, Čuki in Šank rock.
Letošnji glasbeni program bo mestno občino stal 113.000 evrov, del stroškov bodo pokrili donatorji, del pa bo prišel z naslova najemnin za sejemske hišice. Tudi letos je velik del Ljubljane okrašen s prazničnimi lučkami, v ta namen je občina preko koncesijske pogodbe zagotovila 220.000 evrov.

V sklopu prazničnega decembra v MOL prvič organizirajo vikend delavnice med 1. in 23. decembrom, namenjene najmlajšim na Križevniški ulici.

Maribor z najdaljšo tradicijo

Javno silvestrovanje na Trgu Leona Štuklja v Mariboru ima najdaljšo tradicijo v  Sloveniji. Vsako leto privabi več tisoč glavo množico, lani je v drugem največjem slovenskem mestu novo leto pričakalo 10.000 ljudi Letos bo Mariborčane ob 21. uri pozdravila Nuša Derenda, po polnoči pa skupina Pop Design.

Pravljično Celje s čarobnimi omelami

Tako kot lani so se v Mestni občini Celje zaradi varčevalnih ukrepov in ekološke ozaveščenosti odpovedali razkošnemu ognjemetu. Na Glavnem trgu v Pravljični deželi bodo najmlajši v družbi Romane Kranjčan v novo leto zakorakali že ob 12. uri. V večernih urah pa bodo ob 22.00 na Krekovem trgu v Celju na vrsto prišli tudi ostali, kjer bodo nastopili člani skupine Rok'n-band.
Organizatorji pričakujejo okoli 6000 ljudi, toliko se jih je zbralo tudi lani, in pravijo, da so številke vsako leto višje, obiskovalcev pa ne ustavi niti muhasto vreme. Organizatorji dogodka (Zavod Celeia Celje) sporočajo, da so v sklopu letošnjega Pravljičnega Celja pripravili nekaj novosti, ena od teh so tudi svetlobni fotokotički s fotopaneli in elementom Poljubi me pod omelo na mestnih trgih.

Foto: Fototeka Zavoda Celeia Celje Pravljično Celje

 

Velenje v znamenju humanitarne note

V Velenju sredstva namenjena za ognjemet že nekaj let donirajo v dobrodelne namene. Tako so lansko leto 5000 evrov darovali Društvu paraplegikov jugozahodne Štajerske 'Kar me ovira – me motivira, leto poprej pa so 10.000 evrov namenili izgradnji otroških igral na Velenjski plaži.

Velenjčane bodo vse od 22. pa do 2. ure Titovem trgu za silvestrovo zabavali Mambo Kingsi, pred tem pa bo na istem odru potekalo tudi silvestrovanje za najmlajše. Na občini za silvestrovo pričakujejo okoli 1500 obiskovalcev, večina jih je domačinov oziroma občanov sosednjih občin.

V Novem mestu pripravljajo presenečenje

Na Glavnem trgu v Novem mestu bodo za silvestrovo nastopili skupina Mi2 in Gašper Rifelj s spremljevalno skupino. Kot v nekaterih drugih občinah tudi v novomeški že deset let ne pripravljajo ognjemeta. Njihov glavni razlog je skrb za okolje. Na občini pričakujejo od 2000 do 3000 obiskovalcev, od tega po njihovi oceni pet odstotkov predstavljajo obiskovalci iz tujine ozirom drugih slovenskih krajev. Zaupali so nam še, da ob polnoči organizator celotnega prazničnega dogajanja (Zavod za šport, kulturo, turizem in mladino Novo mesto) pripravlja presenečenje

V Murski Soboti bo za novo leto zapel tudi župan

Za razliko od zgornjih občin bodo v Mestni občini Murska Sobota obiskovalci lahko uživali v polnočnem ognjemetu, ki bo trajal pet minut. Zanj bodo odšteli 1.900 evrov. Na Trgu zmage se bo od 22. ure naprej približno pet tisoč glava množica lahko zabavala v ritmih skupine Tropik band in Miša Kontreca. Ob 17.00 pa bo organizirano tudi silvestrovanje za otroke. Tudi letos, kot v zadnjih štirih letih, pa prebivalci Murske Sobote ob polnoči lahko pričakujejo glasbeno voščilo župana Aleksandra Jevška s skupino Silvestrski poljub.

Na Ptuju okoli 2000 obiskovalcev

Silvestrovanje na Ptuju bo kot vsa leta do sedaj potekalo na Mestnem trgu. V dopoldanskem času (ob 11. uri) bo tam organizirano otroško praznovanje novega leta, z odštevanjem sekund v družbi Jana iz Super kril in Alenke Kolman.

Starejši obiskovalci pa bodo prišli na svoj račun od 22. pa do 4. ure zjutraj, ko jih bo v novo leto popeljala skupina Karneval band in Bomb shell. Na ptujski občini pričakujejo okoli 2000 obiskovalcev, kot pravijo pa na visoko številko vpliva dobra zasedenost nočitvenih kapacitet ptujskih term v tem času. Veliko njihovih gostov se namreč odloči za praznovanje novega leta na prostem. Kot novost navajajo spremembo okrasitve smreke, ki bo odeta samo v lučke.

Tudi na Ptuju ne bo ognjemeta, sredstva šolam

Agencije za okolje predvsem zadnja leta vse slovenske občine poziva, naj silvestrovanja na prostem organizirajo brez ognjemetov. Prva odločitev nove ptujske županje Nuške Gajše je bila, da na Ptuju ognjemeta letos ne bo. Sredstva, predvidena za nakup pirotehnike, bodo namenili osnovnim šolam. Lani je občina za ognjemet porabila pet tisoč evrov.

V Kopru skrivnostni gost

Toliko so za ognjemet porabili lani tudi v Kopru, kjer so se letops, prav tako po zamenjavi župna, odločili, da ognjemeta ne bo.
Na Carpacciovem trgu pa si bodo tisti, ki bodo silvestrovali na prostem, uživali  v kulisi petminutnega ognjemeta. Ob 20.00 bodo na oder stopili Kingstoni, omenja pa se tudi gost presenečenja.

Na Bledu silvestrska igra svetlobe

Silvestrski ognjemet na Bledu bo letos nadomestila "silvestrska igra svetlobe", ki bo Bled razsvetljevala od 20. ure naprej. "Destinacija Bled je ponosna nosilka okoljskih znakov Slovenia Green Gold, v Sloveniji nas je le pet, in mednarodnega znaka Sustainable Destination Top 100, ki ga podeljuje nevladna organizacija greendestinations.org. Zaradi zaveze k trajnostnemu razvoju se torej destinacija odpoveduje ognjemetu in namesto tega obiskovalcem in domačinom ponujamo svetlobno kuliso," pravijo na Turizmu Bled.

Novo Gorico bodo v novo leto popeljali Čuki

Novogoričane bodo za Silvestrovo v ogrevanem šotoru pred mestno hišo zabavali Čuki. Rajanje se bo pričelo ob 22. uri in nadaljevalo dolgo v noč.
Z občine so sporočili, da ognjemet letos ni predviden, naj bi pa na prostem novo leto praznovalo približno 2000 ljudi. Dan prej bo poskrbljeno tudi za najmlajše obiskovalce, ko jih bo obiskal dedek Mraz, organizirana pa bo tudi plesna predstava z naslovom Plesne sanje. Prav tako pa bo v ogrevanem šotoru v okviru novoletnih prireditev zaživel knjižni sejem Knjige pod jelkami, namenjen vsem generacijam.

V Kranju namesto ognjemeta konfeti

Najdaljšo noč v letu bodo Kranjčani preživeli na Slovenskem trgu v družbi Marka Vozlja in Mojstrov. Glasbeni program se bo začel ob 22. uri ob polnoči pa bodo trg preplavili konfeti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • vec
    18:39 26. December 2018.

    Odkar v LJ ni več Božično Novoletnega sejma (štanti so še vedno) ne grem tja tud če plačajo in je …

  • 16:05 26. December 2018.

    Smo izjemno zanimiv narod. V Ljubljani bo na ulicah 50 tisoc ljudi, kjer bodo kurili v luft njihov denar. JS …

  • 19:03 23. December 2018.

    [ Javno silvestrovanje na Trgu Leona Štuklja v Mariboru ima najdaljšo tradicijo v Sloveniji. ] Ta trditev niti slučajno ne …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.