V divjem kanjonu reke Učje

Foto: Neža Posnjak Reka Učja Foto: Neža Posnjak Reka Učja
Naša reka, na kateri bi gradili hidroelektrarne ...
Oglej si celoten članek

V soboto so se na Riverwalku v podporo Učji združili taborniki iz Tolmina in skavti iz Cerknice.

"Riverwalk je dogodek, ki se že več let vedno dogaja ob reki, ki trenutno potrebuje še posebno pozornost splošne javnosti saj je njen prosti tok ogrožen," so nam pojasnili v organizaciji WWF. Letos so organizatorji dogodek povezali z mladinskimi organizacijami, taborniki in skavti, katerim divja slovenska narava predstavlja pobeg od vsakdanjega življenja in je ključnega pomena za njihove aktivnosti.

"Ogrozila bi ekosistem"

"Dejstvo je, da so načrti za izgradnjo hidroelektrarn vedno v predalih ljudi, ki v prostotekoči Učji vidijo le evre, ki neizkoriščeni plavajo proti Soči in naprej v Jadransko morje“ pravi Neža Posnjak, koordinatorka kampanje Ohranimo Sočo.

"Hidroelektrarna na reki Učji bi ogrozila ne le ekosistem in reko v izjemno dobrem ekološkem stanju ampak tudi turistične dejavnosti v zgornjem toku reke Soče, kar pa bil velik udarec za lokalno ekonomijo in številne družine, katerih preživetje je odvisno od turizma in smaragdne reke Soče" dodaja Neža Posnjak iz WWF Adria.

Foto: Neža Posnjak Reka Učja

Taborniki in skavti so se v divjem kanjonu reke Učje skozi zanimive izzive učili o pomembnosti zdravega rečnega sistema, pitni vodi, soški postrvi, postavljali so mline na vodo, se pogovarjali o hidroelektrarnah ter si naredili preprost filter za vodo.

Spletli so nova poznanstva in ugotovili, kako zelo pomembno je, da se borijo za zdravo naravo in njihovo prihodnost. "Odgovornost moje generacije je, da smo aktivni državljani, ki z zdravo mero kmečke pameti sodelujemo v odločitvah o naši prihodnosti“ pravi Nejc Urbas, skavtski voditelj iz Cerknice.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.