V ta slovenski kraj pride po duhovni mir

Foto: Profimedia Izola
Slovenska obala: Tukaj ni nobenih težav s parkiranjem, plaže pa so lepo urejene ...
Oglej si celoten članek

"Izola je postala naša priljubljena lokacija za oddih in tudi dopust. Večkrat se odpravimo v izolo le za en dan. Ostali bi tudi za dva ali tri dni, vendar je težko najti namestitev za krajši čas in v zadnjem hipu. Najraje odhajamo k svetilniku na plažo," je svoje izkušnje z Izolo delila uporabnica foruma Potovanja.Over.Net.

Foto: Profimedia Izola

"Jaz bi pa živela v Izoli. Sicer sem Ptujčanka," pravi druga uporabnica in dodaja: "Vsako leto, ko pridem v Izolo, me preplavi tisti občutek "Huh, pa sem doma." Ne vem zakaj. Že leta tako, več kot 20 let."    

"Zadnja leta, ko hodim na obalo sama in le za dve ali tri noči, prespim pri Uršulinkah, to je najcenejša možnost namestitve na slovenski obali v enoposteljni sobi. In tam, v samostanu, si skupaj z nočitvijo kupim tudi duhovni mur, se mi zdi. Ali pa mi ga da že sama Izola." - Uporabnica foruma Potovanja.Over.Net


"V Izoli ni nobenih težav s parkiranjem, plaže so urejene. Če nisi ravno v centru, tudi nobenemu hrupu nisi izpostavljen, tudi v glavni sezoni ne. Jaz sem za Izolo! Proti večeru pa greste lahko na sprehod in v kino v Planet Tuš v Koper," dodaja drug uporabnik.

V sklopu novega vseslovenskega projekta #TukajŽivim lahko že sodelujete v temah o slovenskih občinah, konkretno o Izoli TUKAJ, lahko pa le poiščete nasvete za zanimiv potep iz prve roke ...  

Prvo naselje že v šestem stoletju   

"Izola je občina z izjemno dolgo in burno zgodovino, saj je bilo njeno ozemlje zaradi ugodnih življenjskih pogojev naseljeno že v bronasti in železni dobi," pojasnjujejo na Občini izola.

Prvi znani prebivalci Istre so bili Histri, ki so gradili utrjena naselja, eno teh naselij je bilo na Kaštelirju pri Kortah.

Leta 178 pred našim štetjem je tudi območje, kjer danes stoji Izola, prešlo pod zasedbo Rimljanov, ki so oblast v Istri ohranili več kot pol tisočletja. "V 6. stoletju je verjetno nastalo prvo naselje na otoku Izola," dodajajo na občini.

Po prehodnem obdobju vladavine Gotov je leta 538 in 539 Istra prešla pod bizantinsko oblast. Leta 776 pa so Istro zasedli Franki, ki so ukinili rimsko-bizantinsko ureditev ter uvedli fevdalizem. V 7. in 8. stoletju so se v Istro začeli naseljevati Slovani. - Občina Izola

Po prvi svetovni vojni je bila Istra dodeljena Italiji. Novembra leta 1918 je italijanska vojska zasedla Izolo. "Do velikih sprememb je tudi v Izoli prišlo po drugi svetovni vojni, zlasti po letih 1954 do 1956, ko se je zaradi nove državne meje izselila velika večina italijanskega prebivalstva, v mesta pa so se začeli priseljevati prebivalci sosednjih vasi in iz notranjosti Slovenije," dodajajao. 

Kaj početi v Izoli pozimi

"Zaradi ugodne klime lahko v izolski naravi uživate v športnih aktivnostih tudi pozimi. Priporočamo, da se peš ali s kolesom odpravite po okoliških gričih in vaseh, kjer so speljane številne urejene poti, ki vas do zaledja peljejo ob morju, skozi vinograde in oljčne nasade," svetujejo na Turističnem združenju Izola.

Lahko pa se z rolerji odpravite po obalni cesti do sosednjega Kopra in nazaj: "Za daljše izlete ne bo razočarala znamenita Parenzana, prelepe poglede na odprto morje pa ponuja Krajinski park Strunjan."

Vsi željni spoznavanja kulturne dediščine, se lahko po njihovih besedah odpravite na sprehod po mestu in raziskovanje zgodovinskih znamenitosti: "Dediščina povezana z morjem je v Izoli prisotna skoraj na vsakem koraku. Če jo želite pobližje spoznati, nas obiščite na Turistično-informacijskem centru na Sončnem nabrežju 4 in si vzemite eno od brošur, ki vas bodo popeljale na pot spoznavanja morskih skrivnosti."

Pot vas bo vodila vse do muzeja Izolane – hiše morja, kjer lahko odkrivate zgodovino Izole. Prav tako lahko preizkusite 3D VR očala, ki vas popeljejo v virtualno resničnost, otroci pa se lahko preizkusijo v lovu na ribe z ribičem Bepijem: "V prenovljenem prvem nadstropju vas pogled v preteklost popelje najprej v sobo Pietra Coppa, spoznate lahko vse pomembne izolske športnike, ter se skozi "tunel Parenzane" odpeljete proti Izoli. Ko se naučite vsega o nekdanji ozkotirni želenici Parenzani, se premaknete še v osrednji prostor, kjer je predstavljena zgodovina ribištva in ribje-predelovalne industrije."

Pridružite se vseslovenskemu projektu #TukajŽivim

S februarjem na portalu Žurnal24.si v sodelovanju s forumsko platformo Potovanja.Over.Net začenjamo z vseslovenskim projektom #TukajŽivim, kjer boste prebivalci sami povedali, zakaj je tako lepo živeti v vašem kraju in zakaj ga je vredno obiskati ter raziskati. V obširnem projektu lahko med drugim sledite in sodelujete na forumu Izleti po Sloveniji, na Popotniku Žurnala24 pa iščete nove ideje. 

Foto: #TukajŽivim #TukajŽivim

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.