Če ste v dvomih, pokličite policijo

Foto: PU Ljubljana
Foto: PU Ljubljana
Izvirnost storilcev pri zlorabljanju in krajah bančnih kartic ne pozna meja.
Oglej si celoten članek

Naprava skimming

Dva dela. Prvi zbira podatke o magnetnem zapisu bančnih kartic. Senzor je običajno tik nad odprtino, v katero vstavite kartico. Drugi del naprave je kamera za snemanje PIN-številk kartic. Najpogosteje je nameščena v bližini tipkovnice, kamor je kamera usmerjena.

Libanonska zanka

Tatovi. V režo za vstavljanje kartic namestijo neopazno zanko. Ko poskuša lastnik kartico vstaviti v bankomat, se plačilna kartica zagozdi. Storilec običajno stoji za lastnikom kartice in si poskuša zapomniti vtipkano PIN-kodo ali pa je na bankomatu nameščena kamera.

Past za gotovino

Previdnost ni odveč. Storilci na režo za izplačilo gotovine namestijo letev, ki ovira izdajo denarja, zato se gotovina v reži zagozdi. Ko lastnik kartice odide, nepridipravi odmaknejo letev in iz bankomata vzamejo gotovino.

Ponarejene kartice

Večinoma tujci. Tatovi z uporabo ponarejenih plačilnih kartic tujih bank poskušajo dvigniti gotovino. Zaradi izboljšanja varnostnih mehanizmov na bankomatih in uporabe PIN-tehnologije je tega v zadnjem času manj.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 17:00 27. Oktober 2012.

    Pomagalo bi, če bi bili bankomati enotni.<br /><br />Tako pa je vsak drugačen in ne veš, kako bi moral izgledati.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.