Evropa Elanu ne da odloga

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Splošno sodišče EU je zavrnilo predlog Republike Slovenije, da bi se izterjava desetih milijonov evrov domnevne nedovoljene državne pomoči Elanu začasno zadržala.
Oglej si celoten članek

Elan bi tako ta mesec državnim podjetjem, ki so ga dokapitalizirala leta 2008, po odločbi Evropske komisije že moral vrniti omenjeni znesek.

Sodišče je izdajo začasne odredbe – zadržanje bi trajalo do odločitve o utemeljenosti tožbe - zavrnilo, saj zanjo niso izpolnjeni pogoji, ki jih zahteva materialno pravo.

Državo alhko doleti tožba

Pristojne inštitucije doslej še niso bile pripravljene razkriti nadaljnjih postopkov izterjave. Kapitalska družba (Kad) v zvezi z aktivnostmi za vračilo sredstev družbe Elan zaradi interesov postopka na vprašanja ne more odgovoriti, so sporočili iz Kada.

Tako ni jasno, ali bodo Kad, Triglav Naložbe in DSU, ki so leta 2008 izvedle sporno dokapitalizacijo Elana, od podjetja vendarle izterjale deset milijonov evrov, ali pa bodo še počakale. Ob tem sicer državi grozi, da Evropska komisija na sodišču sproži tožbo proti državi, sodišče pa lahko določi dnevno odškodnino do izpolnitve obveznosti.

Sredi januarja je tožbo in zahtevo za začasno odredbo za zadržanje izvršljivosti odločbe Evropske komisije vložil še sam Elan. Kot so prepričani v podjetju, so v tožbi navedli dovolj argumentov, da jim domnevno nedovoljene državne pomoči ne bo treba vračati. Za poplačilo omenjenega zneska bi Elan najverjetneje potreboval dokapitalizacijo s strani novega lastnika.

Pogovori z angleškim skladom

Prodajni postopek po dveh letih sicer še vedno ni končan, je pa za sobotno Delo vodstvo Elana potrdilo, da pogovori potekajo z angleškim skladom Argus Capital. Minuli teden so državni lastniki Elana (PDP, Triglav naložbe in Morda zavarovalnica) z Argus Capitalom že podpisali pismo o nameri z vsemi najpomembnejšimi elementi prodaje. Prodajna pogodba naj bi bila podpisana do konca aprila, vsi formalni postopki prodaje pa naj bi bili predvidoma končani do junija.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.