Kakovostno svinjsko meso

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Svinjsko stegno je primerno za pripravo z mokrimi postopki, za pečenje na žaru, peko, cvrtje, ...
Oglej si celoten članek

Kakovostno in sveže svinjsko meso je roza do svetlordeče barve. Je rahlo marmorirano, prepredeno z maščobo, kar zagotavlja okusnost in sočnost po obdelavi. Meso je prekrito s tanko plastjo maščobe, ki preprečuje izsušitev in omogoča, da meso ostane okusno in sočno tudi po obdelavi. Primerna je za pripravo z mokrimi postopki, stegno pa tudi za pečenje na žaru, pečenje, cvrtje in tako dalje.

File je najmehkejši

Tudi pri prašičjem mesu je file najmanjši, najmehkejši, najboljši in tudi najdražji kos mesa. Najpogosteje spečemo celega, posebna specialiteta je pečen v listnatem testu ali kot medaljoni. Zelo primeren je tudi za pečenje v fondijih. Pogosto pa fileja iz ledvenega dela hrbta ne izrežemo, ampak ga pečemo s celotnim ledjem s kostmi, kar predstavlja najboljšo pečenko.

Svinjina je v ljudski prehrani cenjeno in pogosto rabljeno meso. Mlado meso je primerno za jedi po naročilu, ker se skoraj enako hitro razmehča kot teletina. Posebno okusna je na žaru ali ražnju pečena svinjina.

Stegno prašiča ima podobne kose kot goveje, po trdosti pa se ne razlikujejo toliko kot pri govedu, zato so vsi kosi, razen krače, primerni za pečenke in zrezke. Krači, tako zadnja kot prednja, pa sta najboljši pečeni s kostmi. Stegno je vsekakor najpomembnejši kos za mesno industrijo, saj iz njega pripravljajo krače, šunke, tako imenovani kuhan in pečen pršut ter klasični posušeni kraški pršut, najpomembnejšo slovensko mesno specialiteto.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.