Merilniki zmanjšujejo porabo

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Premišljena poraba. Merilniki porabe hladne vode še niso zakonsko obvezni. Vgradnja je dokaj zapletena.
Oglej si celoten članek

Varčno. Merilniki porabe hladne vode v stanovanjih večstanovanjskih stavb po zakonu še niso obvezni, a upravniki predvidevajo, da se bo to v prihodnjih nekaj letih spremenilo. Je pa zakonodajna novost, da za vgradnjo merilnikov porabe vode ni več potrebno soglasje večine stanovalcev.

"Vsak lahko vgradi vodomer in kot upravniki moramo izdelati obračun vode glede na porabo po posameznih vodomerih. Razlika pa se razdeli med preostale etažne lastnike, ki vodomerov nimajo vgrajenih," pravi Simon Fleisinger, direktor podjetja Upra-stan.

Zapleti z vgradnjo

A vgradnja merilnikov porabe vode ni tako preprosta, kot je bila namestitev merilnikov ogrevanja, ki je od oktobra lani obvezna v vseh večjih večstanovanjskih hišah. "Posamezna stanovanja imajo razvode napeljane tako, da imajo tudi po pet odjemnih mest, kar pomeni, da je treba namestiti pet merilnikov porabe ali pa instalacijo predelati, da se jih lahko vgradi manj. Določena stanovanja pa imajo razvode napeljane tako, da je treba za vgraditev merilnikov razbiti steno in izvesti predelavo," pojasnjuje Fleisinger.

Umeritev na pet let

Kljub težavam pri vgradnji pa Fleisinger opaža, da se je poraba vode pri lastnikih, ki so namestili merilnike, očitno zmanjšala, s tem pa tudi stroški. Merilnike porabe vode je treba vsakih pet let umeriti oziroma zamenjati, vodomeri na daljinsko odčitavanje pa stanejo od 60 do 140 
evrov.

Obračun porabe vode natančno pojasnjuje Peter Kern iz podjetja Domplan: "Če se za vgradnjo merilnika vode odloči posameznik brez večinskega soglasja preostalih lastnikov, plača porabo po števcu, nakar se mu prištejejo še trije odstotki, ki predstavljajo izgubo ali porabo vode v skupnih prostorih. Če pa se za vodomere odloči večina, a ne vsi, se razlika v porabi razdeli izključno med tiste lastnike, ki nimajo vgrajenih merilnikov. Ob popolnem soglasju se plačuje po porabi, nato pa se izračuna delež porabe glede na odčitke in se na podlagi tega izračuna razlika."

Prihranek z deževnico

Z uporabo deževnice lahko prihranite tudi 50 odstotkov pitne vode in tako znižate znižate znesek na položnici za vodo. Deževnico lahko uporabljate za splakovanje stranišč, ki so med največjimi porabniki vode v gospodinjstvu. Na spletni strani Dezevnica.si izveste, da en človek na toaleti vsak dan porabi 45 litrov dragocene pitne vode. Z deževnico lahko peremo v pralnem stroju. Ker je mehkejša od pitne vode, lahko prihranite tudi pri pralnem prašku, vašega pralnega stroja pa ne bo ogrožal vodni kamen. Raziskave so pokazale, da po higieničnih merilih ni bila ugotovljena nobena razlika med pranjem s pitno vodo in deževnico.

Tudi za zalivanje vrta uporabljajte deževnico, ki je mehka in bo rastlinam še posebno ustrezala. Vrt zalivajte zgodaj zjutraj ali zvečer, ko je izhlapevanje vode manjše.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.