Nič več ni zastonj, niti socialna pomoč

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Dedičem bo lažje plačati dolgove in prodati hišo kot pa vam stradati.
Oglej si celoten članek

Ljudi, ki ne morejo shajati čez mesec, smo prestrašili, da bodo po smrti zapustili dolgove, če bodo prejemali državno pomoč. To je sicer zelo dober psihološki pristop, če se želimo znebiti prejemnikov. Nihče namreč ne želi umreti z dolgovi, po drugi strani pa smo Slovenci navezani na svoje nepremičnine in bomo raje malce stradali, kot da bi jo dali "zapleniti" državi. Vendar cilj socialne države ne bi smel biti odvrniti ljudi od prejemanja pomoči. Če nekomu zaradi stiske po vseh merilih pripada, naj jo dobi, ne pa da se mu posodi. 

Ne glede na to, ali so v najemniškem stanovanju ali imajo hišo – ti ljudje so v stiski zaradi trenutnih razmer. Na ministrstvu, kjer pravijo, da bodo pomoč "brezplačno" dajali 12 mesecev, da si v tem času človek situacijo uredi, očitno ne vedo, kako je dandanes iskati službo, še zlasti če si na primer star 45 let in brez izobrazbe. In takemu človeku bi rekli, naj proda hišo in gre v najem? Nekaj let bi šlo, a bi se vrnil na center za socialno delo – takrat res brez vsega.

Dilema. Če bi se moral jaz odločiti, bi vzel pomoč. Dediči bodo lahko nepremičnino še vedno prodali in bodo po poplačilu mojih dolgov precej na boljšem kot jaz na socialni pomoči. Če bodo tudi sami v stiski, pa jim tudi tega ne bo treba vračati. Vse pozivam, da še enkrat razmislite o denarni socialni pomoči in varstvenem dodatku. Tiste, ki si niste upali vzeti izredne socialne pomoči, pa vabim, da se oglasite na centru za socialno delo, saj vsaj pri tej po novem ne bo šlo le za posojilo do smrti prejemnika.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 17:35 9. December 2013.

    Dedičem bo lažje plačati dolgove in prodati hišo kot pa vam stradati.<br /><br />absolutno se ne strinjam .. zato ... …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.