11. 2. je dan za 112

Foto: Žurnal24 V primeru nesreče bo posebni sistem v avtu sam klical številko za nujno pomoč 11
Evropska unija je 11. februar izbrala za dan ozaveščanja o enotni evropski številki za klic v sili 112, ki zagotavlja samodejno lociranje kraja klica.
Oglej si celoten članek
11. 2. je Evropska unija izbrala za dan ozaveščanja o evropskem klicu v sili 112. Ta številka je podlaga za sistem samodejnega obveščanja o prometnih nesrečah, s katerim naj bi bili do leta 2010 opremljeni vsi novi avtomobili v EU. Takšen samodejni sistem, imenovan e-klic, bo v primeru hude nesreče kjerkoli v Evropi sam poklical najbližji center za pomoč na številko 112. S klicem se sporočijo osnovne informacije o nesreči, vključno z natančnim krajem nesreče, tudi če se nihče od potnikov ni sposoben odzivati.

Eurobarometrova raziskava kaže, da le dobra petina Evropejcev ve, katera je vseevropska številka za klic v sili. Evropska komisija je zato izrecno pozvala države članice, naj državljane bolje seznanijo s številko 112. Klic v sili pozna 13 odstotkov Slovencev. Čeprav bi države članice morale obveščati svoje državljane o obstoju te številke, sedem od desetih Evropejcev v zadnjem letu ni ničesar videlo ali slišalo o evropskem klicu v sili.

Slaba uporaba številke 112
Eden od petih sodelujočih v raziskavi je v zadnjih petih letih dejansko klical evropsko ali nacionalno številko za nujno pomoč – 13 odstotkov na Malti in Cipru ter 48 odstotkov v Estoniji. Na Irskem, Madžarskem, v Belgiji, na Danskem in Nizozemskem pa se je k evropskemu ali nacionalnemu klicu v sili v zadnjih petih letih zatekel manj kot eden od petih anketiranih. Slovenija je s točno petino uporabnikov številk za nujno pomoč takoj za Nizozemsko.

V Bruslju poudarjajo, da je večja ozaveščenost o možnosti klica na številko 112 tako znotraj države kot v tujini po vzpostavitvi pravil naslednji logični korak za zagotavljanje učinkovite uvedbe klicne številke 112. Komisija je 11. februar ozaveščanju o klicni številki 112 posvetila na poziv Evropskega parlamenta septembra 2007.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.