11 iz razreda jih želi na gimnazijo

Foto: Žurnal24 (Foto: Žurnal24)
V razredu, ki ima 28 učencev, se jih po 11 želi vpisati na gimnazije in strokovne srednje šole, pet na srednje poklicno izobraževanje in eden na nižjo poklicno šolo.
Oglej si celoten članek

V prvi letnik srednjih šol se je po podatkih šolskega ministrstva prijavilo 18.779 kandidatov, med njimi največ na gimnazije, za katere je prijavo oddalo 7.534 kandidatov ali 40,1 odstotka med vsemi prijavljenimi v srednje šole.

V programe nižjega poklicnega izobraževanja je prijavljenih 312 kandidatov, v programe srednjega poklicnega izobraževanja 3.335 in v programe srednjega strokovnega oziroma tehniškega izobraževanja 7.598 kandidatov.

Če je v osnovnošolskem razredu 28 učencev, kakršen je normativ za oblikovanje oddelkov, to pomeni, da si približno 11 učencev iz razreda želi na gimnazije, 11 na strokovne srednje šole, pet na poklicne srednje in eden na nižjo poklicno šolo.

Prostih še 4.470 mest
Vpis je sicer omejilo 56 javnih in tri zasebne šole. Največ presežnih vpisov imajo na gimnazijah in športnih gimnazijah ter na smereh kozmetični tehnik, predšolska vzgoja, medijski tehnik in zdravstvena nega.

Za novince je še 4.470 prostih mest, največ na programih srednjega poklicnega izobraževanja (2.371), strokovnih srednjih šolah (1.372), manj pa na gimnazijah (463) in nižjih poklicnih šolah (264).

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.