112 izbrali po koledarskem dnevu

Foto: Suzana Kos
Foto: Suzana Kos
Ob današnjem dnevu enotne evropske številke za klic v sili 112 so v novomeški izpostavi Uprave RS za zaščito in reševanje osnovnošolcem tretje triade predstavili vlogo in pomen navedene številke.
Oglej si celoten članek

Na številko 112 na dan pokliče približno 70 občank in občanov, v času izrednih dogodkov pa je tudi več kot 1.500 klicateljev na uro.

Kot je povedal vodja omenjene novomeške izpostave Klemen Gorše, občani lahko s pomočjo številke 112 pokličejo pomoč reševalnih služb, kot so nujna medicinska in veterinarska pomoč, gasilci, gorski reševalci, jamarji, potapljači ter drugi, klicatelj pa naj ob klicu operaterju mirno posreduje podatke o kraju, okoliščinah, številu vpletenih ljudi in druge morebitne okoliščine dogodka.
Le na podlagi zanesljivih podatkov bodo lahko reševalci poslali ustrezno pomoč, ob klicu pa je priporočljivo, da se klicatelj tudi predstavi, je opozoril Gorše.

V sodelovanju z Rdečim križem so nekaterim novomeškim šolarjem danes predstavili tudi temeljne postopke oživljanja z defibrilatorjem.

Nočno dežuranje le v Brežicah

Na novomeški izpostavi oz. centru za obveščanje hkrati z brežiško izpostavo sprejemajo klice iz osrednje Dolenjske, Bele krajine in Posavja, po lanski novi reorganizaciji te službe pa nočno dežurstvo opravljajo le iz Brežic. Ponoči je tam navzoč tudi novomeški operater, pri njihovem delu pa prebivalci omenjenega območja ne občutijo razlik, je ocenil. Nočni preklop je avtomatski, v primeru večjih nesreč oz. dogodkov, kar se je doslej primerilo dvakrat, pa v nočno delo vključijo tudi novomeško izpostavo, je še povedal Gorše.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.