12 evrov za cepljenje proti gripi

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
"S cepljenjem nad letošnjo gripo," tako na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pozivajo k sezonskemu cepljenju proti gripi. Podatki pa kažejo, da je zaupanje v cepljenje vse manjše, na to pa bo še dodatno vplivalo lanskoletno neučinkovito cepivo.
Oglej si celoten članek

Cepivo, ki so ga za cepljenje proti gripi uporabili lani, je bilo učinkovalo le v 23 odstotkih. To so pokazale študije ameriškega centra za nadzor bolezni. To je najslabša učinkovitost, odkar so jo v centru pred desetimi leti začeli spremljati,

Bo letošnje cepivo bolj učinkovito?

"Kakšna bo učinkovitost oziroma ujemanje med sevi v letošnji sezoni ni mogoče napovedati. Vselej pa obstaja možnost, da se v cepivo vključeni sevi ne bodo povsem ujemali  s sevi, ki bodo letos krožili med ljudmi," pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). 

Proti gripi so začeli cepiti že v vseh območnih ambulantah NIJZ, razen v Novi Gorici in v Kranju, kjer se bo proti gripi mogoče cepiti od ponedeljka. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) cepljenje priporočajo predvsem ogroženim skupinam, sem spadajo starejši od 65 let, kronični bolniki in njihovi družinski člani, majhni otroci in njihovi družinski člani, nosečnice, posamezniki, ki čakajo na sprejeme na bolnišnično zdravljenje ter zdravstveni in drugi delavci, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti.

Cepljenje proti gripi stane 12 evrov, za kronične bolnike ter starejše od 65 let pa sedem evrov

Vsako leto se za cepljenje odloči manj ljudi

Slovenija je glede precepljenosti proti gripi med zadnjimi državami Evropske unije. Lani se je cepilo le dobrih 68.000 oseb, kar je precej manj kot pred desetimi leti, ko se je proti sezonski gripi cepilo skoraj 200.000 prebivalcev.

Število ljudi, ki se odločijo za cepljenje, se vsako leto zniža. Zadnja leta se znižuje tudi delež cepljenih v najbolj ogroženi skupini, to je med starejšimi od 65 let. Lani se je cepilo le deset odstotkov starejših ljudi.

Cepivo naj bi učinkovalo pri polovici cepljenih

Zaščita pred gripo naj bi se vzpostavila dva tedna po cepljenju in traja nekaj mesecev, Po enem
letu naj bi bila že prenizka. "Uspešnost cepiva je odvisna predvsem od starosti in imunske sposobnosti prejemnika cepiva ter od podobnosti virusov, ki krožijo, s tistimi, ki jih pokrije cepivo," pravijo na NIJZ. "Podatki vsakoletih študij kažejo, da cepivo prepreči gripo pri 50–90 odstotkih zdravih odraslih," dodajajo na NIJZ.  

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 20:53 9. Oktober 2015.

    Kljub vsemu imajo "slovenske ovce" nekaj spomina ....... ....... ....... ptičja gripa, cepivo za milijon ojrotov, ki je bilo tik …

  • 15:45 9. Oktober 2015.

    Ma kakšno cepljenje .. NIKOLI!

  • 11:05 9. Oktober 2015.

    Tudi če imaš zdravstvene težave, se je brez veze cepit, cepljenje še dodatno obremeni imunski sistem, naredi celo "štalo" v …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.