136 tisoč evrov cenejše kot leta 2008

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Cene hiš so lani dosegle novo dno. V Ljubljani se je v primerjavi z letom 2008 povprečna prodana hiša pocenila za 136 tisoč evrov, v Mariboru se je razpolovila.
Oglej si celoten članek

Povprečna cena hiše v Sloveniji je bila lani 114 tisoč evrov, kar je pet tisoč evrov manj kot leto prej. V Ljubljani je bilo treba za hišo odšteti 233 tisočakov (leto prej pa 254 tisočakov, leta 2008 pa kar 369 tisoč evrov), v Mariboru pa je bila lani cena hiše sto tisoč evrov, povprečna cena kvadratnega metra pa se je v primerjavi z letom 2008 razpolovila, kaže poročilo o trgu nepremičnin, ki ga je objavila geodetska uprava.

Različni letniki in velikost zemlljišča

Se pa starost ter velikost hiš ter pripadajočega zemljišča precej razlikujejo, zato cene niso neposredno primerljive. V Ljubljani je srednja vrednost leta zgraditve 1970 (pol prodanih hiš je bilo zgrajenih prej, pol pa kasneje), medtem ko je v okolici Ljubljane 1980, v Mariboru pa 1962. V Ljubljani ima hiša povprečno 440 kvadratnih metrov zemljišča, v okolici pa 750. 

"Najnovejše hiše, s povprečno starostjo okoli 35 let, so se prodajale v širši okolici Ljubljane. Največje hiše, s povprečno površino 170 m2, so se prodajale v Ljubljani in na Gorenjskem. Najmanjše pa v Prekmurju, kjer je povprečna površina prodane hiše znašala okoli 115 m2. Pripadajoča zemljišča hiš so bila največja v vzhodni Sloveniji, kjer so v povprečju merila skoraj 1900 m2,“ so zapisali v poročilu.

Za koliko so padle cene stanovanj, lahko preverite na tej povezavi

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 17:49 25. Julij 2014.

    Še vedno predrago! Cene bi se morale še 1x razpoloviti, pa še takrat ne bi dobil kredita pri 650€ dohodka...eh …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.