14 beguncev v Postojni zaprosilo za azil

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Begunci, ki so jih naši policisti v noči iz četrtka na petek prijeli na avtocesti v bližini Lendave, so danes zaprosili za azil.
Oglej si celoten članek

Kot smo že poročali, 14 beguncev so slovenski pristojni organi nameravali vrniti na Madžarsko, od koder so prispeli na območje naše države. Ker ni obstajalo oprijemljivih dokazov, da so dejansko prispeli iz Madžarske - sami begunci tega v razgovorih niso omenjali, fizičnih dokazov o njihovem bivanju na Madžarske pa tudi ni - so njihov sprejem madžarski organi zavrnili.

Begunce, gre za moške, stare med 20 in 30 let, so zato vrnili v center za tujce v Postojni, kjer so danes zaprosili za mednarodno zaščito in takoj ob tem izpostavili, da si želijo v Avstrijo, ker so bili tja tudi namenjeni.

Niso imeli izbire

V Centru za begunce v Postojni, ki smo ga dopoldne obiskali novinarji, je eden izmed beguncev, ekonomist po poklicu povedal, da niso imeli druge izbire, kot da zaprosijo za mednarodno zaščito, saj bi jih drugače vrnili na Madžarsko, kamor si pa ne želijo.

Na vprašanje, zakaj si želi v Avstrijo in naprej v Nemčijo, je 36-letni begunec odgovoril, da Nemčijo polje pozna in da o Sloveniji nima nobenih informacij: "Lahko bi ostal tudi tukaj, vendar mi nihče ni dal informacij o državi, o azilu,"je dejal.

Navedbo o tem, da nimajo informacij, so v centru v Postojni odločno zavrnili in dodali, da so pribežnikom že ob prvem stiku s policisti na razpolago vse potrebne informacije: "Vsi, ki so  prišli nezakonito v Slovenijo, so v postopku s policijo takoj seznanjeni z možnostjo mednarodne zaščite. To se dogaja že na terenu. Ko se začne sistem vračanja, se vključi pravno informacijski center, ki svetuje tujcem, ki so v postopku. V Centru za tujce imajo ponovno na razpolago vse informacije, kako imajo dostop in kontakte tudi z vsemi nevladnimi organizacijami," je pojasnil vodja Centra za tujce Postojna, Jože Konec. 

Na vprašanje ali ima sorodnike v Avstriji, je naš sogovornik, domnevni Sirijec, ki se ni želel izpostavljati pred objektivi, odgovoril, da ne, da pa ima tam prijatelja:"Mnogi drugi pa imajo tam tudi sorodnike."

Glede žene in otrok, ki ju je pustil doma, pa je 36-letnik dodal:"Svojo družino nameravam pozneje pripeljati v Avstrijo." 

Mislili so, da so v Avstriji

36-letnik je za prevoz iz Sirije plačal 1800 evrov, dogovorjen pa je bil, da ga prepeljejo v Avstrijo ali Nemčijo. Voznik jih je pod pretvezo, da so že prispeli na cilj, izkrcal v bližini Lendave, kjer so jih pozneje pri nedovoljenem prestopu meje prestregli slovenski policisti.

PREBERITE TUDI:

  • Madžarska zavrnila vrnitev 14 sirskih beguncev, ki so pobegnili v Slovenijo

Prošnjo so spisali v arabskem jeziku; potem, ko jo bodo prevedli, gre primer na Ministrstvo za notranje zadeve. Skupino teh beguncev naj bi še danes premestili v azilni dom v Ljubljani.

Policija njihovo identiteto še preverja.

Foto: Saša Despot Center za tujce Postojna

 

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.