1600 milijard stroškov

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Strokovnjaki ugotavljajo, da imajo države zaradi debelosti vsako leto 1.600 milijard evrov stroškov.
Oglej si celoten članek

Debelost ni le eden od glavnih razlogov za globalno slabšanje zdravja, pač pa ima tudi zelo velike posledice v gospodarstvu. McKinsey Global Institute (MGI) ugotavlja, da epidemija debelosti svetovno gospodarstvo namreč vsako leto stane 1.600 milijard evrov – v znesek so vključeni stroški zdravljenja, naložbe za omilitev posledic in manjša učinkovitost. 

Podružnica za ekonomske raziskave svetovalne družbe McKinsey ugotavlja, da je ta znesek približno enak vsoti bruto družbenega proizvoda Italije in Rusije.

Na lestvici stroškov, ki jih družbi povzročajo ljudje, je MGI  debelost postavil na tretje mesto, takoj za kajenje in oborožene konflikte – oba družbo staneta 2.100 milijard letno.

Več kot 2,1 milijardi ljudi, ali skoraj ena tretjina svetovnega prebivalstva je imela lani prekomerno težo ali pa so bili kronično predebeli, ugotavljajo raziskovalci. Za primerjavo, leta 1980 je bilo takšnih prebivalcev 857 milijonov. Dan danes je problematika prekomerne teže akutna predvsem v razvitih državah. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 09:30 21. November 2014.

    TA TEDEN GSO in STRUPI OKOLI NAS<br />Intervju z Antonom Komatom; "Osvobodimo svobodo" 6. del - GSO in strupi okoli …

  • 15:27 20. November 2014.

    Naša država nima nobenih stroškov z debelostjo.....hrano, obleke, zdravila, si človek plača sam posredno ali neposredno. Če ima zdravstvene težave, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.