18 let dosežkov in napak

Foto: Žurnal24 V parlamentu je potekala slavnostna seja v čast dnevu državnosti.

Your browser doesn’t support HTML5 video

Predsednik države Danilo Türk je na kraju, kjer je bila pred 18 leti razglašena samostojnost, opozoril, da je Slovenija res polnoletna in da je prehodila dolgo pot, a da so bile storjene tudi nekatere napake.
Oglej si celoten članek

Predsednik države Danilo Türk ni mogel mimo dogajanja okrog tajkunov: "V procesih privatizacije so se nakopičile oblike koncentracije lastništva, ki škodujejo našemu razvoju, ob tem pa so se pojavile napake in nezakonitosti. Skrajni čas je, da vse to odpravimo."

Opozoril je tudi na preteklost, s katero še nismo počistili: "Spomin na žrtve vseh vojn in vsega vojnega in povojnega nasilja na naših tleh je treba ohranjati s potrebno pieteto, odkrivanje zgodovinskih resnic pa prepustiti zgodovinarjem."

Kot je dejal Türk, smo z 18 leti na koncu ene poti, a čaka nas nova. Ta naj bo po njegovem mnenju usmerjena predvsem v reševanje gospodarske krize in varovanje okolja.

"Polnoletni smo, kaj pa zreli?"
To se je spraševal podpredsednik državnega zbora Vasja Klavora kot govorec na slavnostni seji parlamenta. "Preteklost nas obremenjuje," pravi. "Z njo smo zaznamovani, ko danes v njej iščemo vzroke za slabe gospodarske razmere, ko si očitamo domnevna zla dejanja, ko iz preteklosti poveličujemo tisto, česar ne bi smeli."

To ni prav, meni Klavora: "Zavedajmo se, da imamo Slovenci le eno domovino, vsi in vselej in ne le v tem času, spominjajoč se dni, ko je osamosvojitev Slovenije po pripravljenem obdobju postala stvarnost."

Zato moramo biti po Klavorovem mnenju strpni drug do drugega in moramo spoštovati različnost, saj bomo le tako dosegli zrelost, je še dejal Klavora.

"Danes so dovoljene sanje, jutri je nov dan."
Na te besede nekdanjega predsednika republike Milana Kučana pa je že popoldne na sprejemu svojcev padlih v vojni za Slovenijo spomnil premier Borut Pahor . In kot je dejal Pahor, je novi dan prinesel vojno, ki je terjala žrtve.

"Slovencem svoboda ni bila podarjena, vedno je bila izborjena,"
pravi Pahor. Ob tem je še poudaril, da nobena generacija ne sme pozabiti, da smo svobodo dosegli z vojaškim uporom proti okupatorju.

Slovesno je bilo tudi v ljubljanski stolnici, kjer je mašo za polnoletno državo daroval ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.