20 milijonov dolarjev za polet na Luno

Foto: Žurnal24 Discovery se je v zemeljski orbiti uspešno združil z mednarodno vesoljsko postaj
Ameriška znanstvena fundacija z imenom X Prize Foundation je razpisala 20 milijonov dolarjev nagrade za tistega inovatorja, ki bi sestavil takšno sondo, da bi ta lahko poletela na Zemljin satelit.
Oglej si celoten članek

Če se bo ta podvig dejansko komu posrečil, bo to prvi iz zasebnih virov financirani polet na Luno. Nagrada 20 milijonov zelencev bo sicer pripadla samo tistemu konstruktorju, ki bo ta podvig izvedel do silvestrovega leta 2012. Dan po tem bo nagrada znižana za eno četrtino. Če bo komu res uspelo s sondo doseči Luno, si lahko obeta še dodatnih pet milijonov dolarjev, če bi dokazal tudi obstoj ledu na južnem polu Lune.

Peter Diamandis, predstojnik fundacije, ki je razpisala natečaj, je o njegovem namenu dejal: "Poslati ljudi na Luno je več milijard dolarjev 'težek' program, saj je treba poskrbeti, da lahko v vesolju dihajo in da se po misiji vrnejo domov." Meni, da bi tehnične konstrukturje morali spodbuditi k razvoju sond, ki bi lahko nalogo raziskovanja Lune opravile bistveno ceneje in učinkoviteje kot človek.

Tekmovalci
Trenutno se za razpisano nagrado poteguje deset ekip; tri od teh so evropske, preostale pa ameriške. Ekipa iz Romunije bo recimo Luno poskušala osvojiti z neke vrste kroglo, ki bo imela raketni pogon. Vsekakor se prav vsi tekmovalci soočajo z visokim tveganjem, saj v projekt vlagajo veliko denarja, a na koncu bo le eden izmed njih pobral nagrado. Strokovnjaki s področja astronomije so sicer mnenja, da (morebitni) zmagovalec svojih stroškov ne bo mogel pokriti z nagrado.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.