22 stanovanj v Savskem bregu prodali za med: Iz žepov izvlekli 2,5 milijona evrov

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Valter Stepan, stečajni upravitelj družbe Savski breg, ki je v stečaju pristala pred dvema letoma, je na tretji dražbi prodal zadnjih 22 stanovanj, ki jih je gradbinec zgradil v Črnučah ob Savi. Pred stečajem so se stanovanja prodajal po 40 odstotkov višji ceni. Med novimi lastniki stanovanj tudi komik Denis Avdič.
Oglej si celoten članek

Dražbo, na kateri se je trlo ljudi, je vodil pooblaščenec stečajnega upravitelja David Gajič, ki je z nekaterimi šaljivimi pripombami poskrbel, da so se dražitelji tudi nasmejali. "Namen tega je znižanje napetosti," je povedal po koncu.

Cilj upraviteljeve ekipe je seveda, da na dražbi iztrži čim več. Imajo za to kakšne posebne pristope? Ja, vedno začnemo dražiti s stanovanjem, za katerega se poteguje največ potencialnih kupcev, so nam povedali. Poleg tega poskušamo dražbo voditi čim hitreje, da imajo kupci med posameznimi dvigi cene čim manj časa za razmišljanje.

Kako je mogoče, da so se na tretji dražbi stanovanja prodajala po višjih cenah, kot pred dobrega pol leta na drugi? Več razlogov je, pravijo: ljudje so bili o njej obveščeni, cene so nizke in čas prodaje je odličen - prek poletja ga lahko kupci preuredijo in opremijo, jeseni pa že vselijo.

Stečajni upravitelj Valter Stepan je bil z izplenom dražbe zadovoljen: "Prodali smo vseh 22 stanovanj. Dosežene cene so bile od izklicnih v povprečju višje za okoli 20 odstotkov. Cena za nekaj stanovanj se je zvišala za skoraj tretjino, en pa smo prodali 36 odstotkov dražje od izklicne cene."

Foto: Žurnal24 Dražba Skupni izplen dražbe je bil 2,5 milijona evrov. 

Med kupci tudi Denis Avdić

Za 137 tisočakov je stanovanje kupil tudi radijski in televizijski zvezdnik Denis Avdić. Izklicna cena 64 kvadratnih metrov velikega stanovanja s 105 kvadratnih metrov veliko teraso je bila sicer nekaj manj kot 117 tisoč evrov.

"Z ženo sva si v glavi postavila omejitev na 137 tisočakov in ravno do tega zneska je šla dražba. Če bi šlo prek te meje, bi od dražbe odstopil," nam je povedal. Dejal je še, da je nepremičnino kupil kot naložbo.

Dražitelji so sicer ceno najbolj dvignili 43 kvadratnih metrov velikemu stanovanju z dvema parkirnima mestoma in 50 kvadratov veliko terasa. Izklicna cena je znašala nekaj več kot 78 tisočakov, prodali so ga za 107 tisoč evrov (brez DDV).

Da je bila dražba tako množično obiskana je v veliki meri kriva dobra obveščenost v medijih. Upravitelji sicer stečajev praktično ne oglašujejo, sodišče jim namreč stroškov za oglaševanje ne dovoli.

Foto: Žurnal24 Dražba

"Takšen interes nakazuje tržni premik"

"Če bi bil interes velik le pri enem ali dveh stanovanjih, bi rekel, da se je nekdo odločil plačati več, ker mu je bilo stanovanje res všeč. Da pa se je tako zvišala cena za vsa stanovanja pa nakazuje na nek tržni premik," ocenjuje Stepan.

Dražbe se je udeležilo skoraj dvesto ljudi, vplačanih je bilo 90 varščin, skoraj enkrat več kot na prejšnjih dražbah za ta stanovanja – vse to nas je zelo presenetilo še poudarja Stepan: "Če bi to vedeli na DUTB, ne bi dovolili tako nizkih izklicnih cen, ker smo jih glede na drugo dražbo znižali za 10 do 15 odstotkov. Je pa po drugi strani res tudi, da če cen ne bi znižali, lahko tukaj nikogar ne bi bilo. Gre za psihološko igro, ki jo v celoti ne poznamo."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • zato ker je bolj smiselno da imamo več manjših lastnikov k pa malo lastnikov velikega premoženja. Sj veš da folk …

  • 17:47 10. Maj 2016.

    No, če je tako parkira je pa res invalid. Čeprav dobro zgleda za invalida.

  • 17:46 10. Maj 2016.

    Zakaj? Očitno si en revež, sam sebi namen.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.