30-milijonsko libijsko darilo

Foto: Žurnal24 Libijski denar in sredstva, ki jih je MOL dobila na razpisu ministrstva za šolst
Stožice. Grep bo prvi obrok kredita dobil šele, ko bo dobil libijski denar, smo izvedeli neuradno.
Oglej si celoten članek

Ljubljana. Predstavniki libijskega državnega sklada Libyan Investment Authority naj bi se v prihodnjih dneh odločili, ali bodo v projekt Stožice po neuradnih informacijah vložili 30 milijonov evrov. V ta sklad se sicer steka denar od prodaje nafte za investicije na tujih trgih. Da Libijce vlaganje v Stožice zanima, smo v Žurnalu24 poročali že junija. S tem vložkom bi vstopili v lastniško strukturo Grepa in postali približno tretjinski lastniki družbe, trdijo neuradni viri. Grep bo sicer ta denar porabil za gradnjo trgovskega središča.

Drugi obisk uspešnejši
Libijska tričlanska delegacija je na obisku v Ljubljani že drugič. Prvič naj bi ocenili, da je projekt ekonomsko nevzdržen, ob drugem obisku pa so opravili cenitev in so projektu, kot kaže, bolj naklonjeni.

Z delegacijo so se sestali Zlatko Sraka, eden od direktorjev Grepa, ljubljanski župan Zoran Janković in predsednik vlade Borut Pahor. Ta se je v zadnjem letu večkrat sestal z libijskim predsednikom Moamerjem Gadafijem. Iz Pahorjevega kabineta so včeraj tudi sporočili, da bodo Libijci odločitev o naložbi v Stožice sprejeli po dogovoru z libijskimi oblastmi.

50 od 115 milijonov evrov kredita Grep še ni dobil, čeprav bi ga moral že do sredine avgusta.

Kredit šele septembra
Dogovor z Libijci naj bi bil eden od pogojev za črpanje 115-milijonskega kredita, ki ga je Grepu sredi julija odobril konzorcij bank z NLB na čelu. Grep bi sicer moral prvi obrok, 50 milijonov evrov, dobiti do 16. avgusta. Po neuradnih informacijah naj bi bil neizpolnjen pogoj 60 odstotkov sklenjenih najemnih pogodb v trgovskem središču, kar je Janković zanikal. Koliko pogodb so do zdaj sklenili, včeraj v Grepu niso povedali, prav tako ne, kdaj pričakujejo prvo izplačilo kredita. Janković pa je napovedal, da bodo pogoje izpolnili v prvem tednu septembra. Grep kljub libijski dokapitalizaciji po besedah ljubljanskega župana ne namerava najeti manj že odobrenega kredita.

Laž je bila nedolžna
Sofinanciranje. Na ministrstvu za šolstvo in šport (MŠŠ) ne bodo ukrepali, ker je Mestna občina Ljubljana (MOL) v vlogi za javni razpis za sofinanciranje športne infrastrukture, na katerem je dobila 9,4 milijona evrov za dokončanje športnega centra Stožice, zapisala, da bo najemnina za eno tekmo na stadionu znašala 18 tisoč evrov, zdaj pa nogometni klub Olimpija plačuje le 950 evrov.

Če vlagatelj med trajanjem projekta izkazuje nižje prihodke, kot jih je navedel v vlogi, gre za njegov poslovni riziko, ki ga mora kriti iz lastnih sredstev. Če bi izkazoval višje prihodke, pa bi to vplivalo na višino sofinanciranja. Ker iz konkretnega primera izhaja, da so prihodki nižji od načrtovanih, MŠŠ nima razloga za ukrepanje, ker to na višino sofinanciranja ne vpliva,” so pojasnili na MŠŠ.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.