40 let dela, malica ostaja

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Plačan odmor in dodatek na delovno dobo ostajata, je danes povedal minister Andrej Vizjak. Glede pokojninske reforme je poudaril, da je "kompromis med novo smerjo in tistim, kar je bilo zavrnjeno na lanskem referendumu".
Oglej si celoten članek

Pokojninska reforma je po besedah ministra potrebna zato, ker se je od leta 2005 bistveno poslabšalo razmerje med zaposlenimi in upokojenci. "Pokojninska blagajna zato postaja finančno nevzdržna, in če se to zgodi, se postavlja le še vprašanje, kdaj bo pod vprašajem zakonito izplačevanje pokojnin," je na novinarski konferenci dejal minister Andrej Vizjak.

Reforma po njegovih besedah temelji na načelu, da je 40 let dela dovolj za polno pokojnino. Za slednjo bi bilo tako dovolj 40 let zavarovalne dobe in dopolnjenih 60 let, kar bi veljalo tako za moške kot za ženske, je povedal.

Prav tako po besedah ministra reforma pokojninsko blagajno čisti vseh tistih pokojnin, ki nimajo osnove v plačevanju socialnih prispevkov. "To pa ne pomeni, da posegamo v krog upravičencev ali višino teh pokojnin, pač pa jih le izvzemamo iz pokojninske blagajne," je poudaril.

Reforma uvaja tudi t. i. informativne osebne račune, preko katerih bo lahko po besedah ministra vsak "spremljal plačane prispevke in njihovo višino, vsebovali pa bodo tudi simulacijo višine pokojnine".

"Ne obujajo malega dela"

V zvezi s predlagano reformo trga dela - novelama zakonov o delovnih razmerjih in urejanju trga dela - je Vizjak med drugim ponovil, da je njen cilj zmanjšati segmentacijo na trgu dela.

Mladim iskalcem prve zaposlitve želijo po njegovih besedah s konceptom enotne pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas ponuditi stabilne zaposlitve, tako da bodo lahko načrtovali prihodnost, najeli kredit, razmišljali o družini.

Poleg tega želijo brezposelne motivirati k večji aktivnosti, zato uvajajo začasna in občasna dela. Ta ne obujajo ideje malega dela, ki je padla na referendumu, je zagotovil.

Minister je pojasnil še, da vendarle ne bodo posegli v odmor za malico in dodatek na delovno dobo, kot so sprva napovedali. Zlasti sprva predlagano izvzetje 30-minutnega odmora iz delovnega časa je sicer zelo razburilo sindikate, medtem ko delodajalci to rešitev zagovarjajo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 21:32 6. September 2012.

    Z jeziki je lahko delati opletaš z njim lakho tudi pri 90 ih in prejemaš dobro plačo fizično je pa …

  • 21:28 6. September 2012.

    Kdaj bodo pa tiste firme odprli katere so pokradli ali preselili na vzhod s pomočjo naših vrlih politikov, ki jih …

  • 21:25 6. September 2012.

    si delal kdaj v Švici?...pol govori!!!!!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.