40 stopinj Celzija? V prihodnosti.

Foto: Žurnal24 Zelo visoke temperature so objele tudi ZDA, zato se ljudje ohlajajo kar na ulica
Temperature so z leti višje, prav tako pa tudi število toplih dni. Pri nas ne pričakujemo vročinskega vala, vikend, ki je pred nami, pa bo kljub temu vroč in sončen.
Oglej si celoten članek

Srbska klimatologinja Danijela Božanić meni, da kmalu ne bomo več imeli štirih letih časov, ampak da lahko pričakujemo tropska obdobja s pogostimi padavinami in poplavami. Klimatologinja Tanja Cegnar pravi, da sedanji podatki kažejo na izrazit trend naraščanja temperature in izrazit trend naraščanja padavin, vendar v jesenskem obdobju. Razlika med današnjimi poletji in tistimi izpred 20 ali 30 let pa je po njenih besedah velika.

Vikend bo lep, vroč in sončen
V petek bo večinoma jasno. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 17, najvišje dnevne pa od 27 do 32 stopinj Celzija. Tudi v soboto in nedeljo bo sončno in vroče, temperature pa se čez dan ne bodo spustile pod 30 stopinj Celzija. O visokih koncentracijah ozona nad našo državo si lahko preberete tukaj.

"Temperature so v povprečju višje, opažamo več toplih in vročih dni, večja pa je tudi verjetnost tropskih noči oziroma noči, ko se ne shladi pod 20 stopinj Celzija. To predstavlja dokaj obremenilne razmere za ljudi, ki živijo v mestih, ker se niti ponoči ozračje ne shladi toliko, da bi se lahko telo regeneriralo," je povedala Cegnarjeva, ki dodaja, da imamo v zadnjih 30 letih tudi več poletnih suš.

Hudega vročinskega vala se nam ni treba bati

Nekateri meteorologi napovedujejo, da bi lahko Evropo zajel vročinski val, podoben tistemu iz leta 2003. "Takšno poletje, kot smo ga imeli leta 2003, ko smo imeli izjemno vroč maj, junij, julij in avgust, bi bilo znova pričakovati sredi tega stoletja," pravi Cegnarjeva, ki dodaja, da je pri nas opaziti pogostost visokih temperatur in ne toliko trenda naraščanja le-teh.

40 stopinj Celzija? V prihodnosti.
Letošnje poletje je s seboj prineslo kar nekaj toplih dni in tudi precej visokih temperatur, ki pa se ne morejo primerjati s tistimi, ki jih imajo v Španiji. Tam so namreč dnevne temperature ponekod dosegle tudi do 44 stopinj Celzija.

 

"Izjemno visokih temperatur letos še nismo imeli, kar sicer ne pomeni, da jih ne moremo imeti, kajti še prva polovica avgusta je lahko izjemno vroča. Tako julija kot tudi avgusta lahko še računamo na visoke temperature," pravi Cegnarjeva in dodaja:

"40 stopinj Celzija glede na zgodovinske podatke, ki jih imamo, ne pričakujemo. Res pa je, da se bo pri vse toplejšem poletju kaj takšnega prej ali slej zgodilo tudi pri nas, toda v prihodnosti."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.