50 tisočakov za demonstracije

Foto: Žurnal24 Šobo študenti pozivajo k odstopu s položaja. (Foto: Dejan Mijovič)
Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) in Dijaška organizacija Slovenije (DOS) študente in dijake pozivata na skupni protest, ki bo 19. maja na Prešernovem trgu.
Oglej si celoten članek

Predsednica Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Katja Šoba je poudarila, da ŠOS že šest mesecev opozarja vlado, da je socialni položaj študentov in dijakov težak in zato vlada študentom ne more vzeti socialnega korektiva, s katerim si krijejo stroške.

Vlada je potrdila poslovni in finančni načrt Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendije za letošnje leto, je po seji vlade povedal minister za delo, družine in socialne zadeve Ivan Svetlik. Po njegovih besedah je to eden izmed ukrepov oz. prizadevanj za izboljšanje štipendijske politike.

Glede napovedanih demonstracij študentov je minister dejal, da je to možnost izražanja svojega mnenja. Na ministrstvu pa so še vedno odprti do konstruktivnih predlogov študentov glede zakona o malem delu, četudi je predlog zakona že v medresorskem usklajevanju.
Študentje si želijo, da se jih obravnava ločeno od upokojencev in brezposelnih, pravi. "Študentje si želimo fleksibilno delo ter da vstopamo in izstopamo na trg dela prilagojeno študiju," je povedala.

Po njenih besedah morajo študentje imeti možnost, da pridobijo denar za pokrivanje stroškov ter si privoščijo študij in s tem odskočno desko za zaposlitev.

 

Dodala je, da je treba urediti štipendije ter problem pomanjkanja študentskih postelj v študentskih domovih.

"Samo 16,4 odstotka študentov spi v študentskih posteljah, imamo 110 tisoč študentov, 30 odstotkov študentov pa plačuje najemnino. Najprej je treba urediti socialni položaj študentov, šele nato se lahko pogovarjamo o omejitvah,"
meni Katja Šoba.

S podobnimi problemi se srečujejo tudi dijaki, pa pravi Spremo. S predlogom zakona o šolski prehrani se ukinja brezplačna malica vsem dijakom, zato ne morejo pristati na ukinitev pravice do stoodstotno subvencionirane dijaške prehrane.

Poudaril je, da dijaki ne nasprotujejo ureditvi šolske prehrane v osnovnih šolah, vendar ne na račun dijakov. Po izračunih DOS bi država potrebovala dodatnih 12 milijonov evrov za zagotavljanje brezplačne malice osnovnošolcem in dijakom.

 

Foto: Žurnal24 Aleksandar Spremo, Katja %C5%A0oba, %C5%A0TUDENTI, DIJAKI Prav tako se Spremo ne strinja z ukinitvijo državne štipendije za mladoletne dijake in ukinitvijo otroškega dodatka za polnoletne osebe. "Za državno štipendijo je v prejšnjem šolskem letu zaprosilo slabih 40 tisoč dijakov, odobrenih pa je bilo le 23 tisoč štipendij," zato Spremo ocenjuje, da je potreba po državnih štipendijah velika.

 

Po ocenah ŠOS bodo stroški protesta znašali približno 50 tisoč evrov. ŠOS, DOS in študentski klubi so iz večjih slovenskih mest organizirali avtobusne prevoze, trenutno pa imajo napovedanih 50 avtobusov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.