70 let od prvega partizanskega letališča

Slovesnost ob 70-letnici prvega partizanskega letališča in v spomin na sodelovanje slovenske partizanske vojske z zavezniki.
Oglej si celoten članek

Slovesnost na nekdanjem partizanskem letališču v Nadlesku v Loški dolini pripravlja Zveza združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilne borbe Slovenije v sodelovanju s svojo cerkniško enoto ter Zvezo društev vojnih invalidov Slovenije in Občino Loška dolina.

Pri vasi Nadlesk na Nadleškem polju v Občini Loška dolina je poleti 1944 potekalo eno izmed najbolj burnih dejanj takratnega obdobja. Na pobudo zavezniških sil so partizani ob pomoči domačinov uredili pristajalno stezo, na kateri je v nekaj manj kot treh mesecih pristalo 36 zavezniških letal.

Letališče Nadlesk, na zavezniških letalskih zemljevidih označeno s šifro Picadilly Club, je odigralo ključno vlogo pri evakuaciji ranjencev z območja Notranjske in Dolenjske, oskrbi z orožjem in opremo ter pri vzdrževanju zvez z zavezniki v Italiji. Poveljstvo letališča je sprva delovalo v Nadlesku, konec avgusta navedenega leta pa se je premaknilo v bližnjo Šmarato.

Partizansko letališče so pred tem uredili tudi na Otoku pri Metliki v Beli Krajini, kljub njegovi pripravljenosti pa zaradi sovražnikove ofenzive zavezniška letala na njem takrat niso mogla pristajati. Tako je prvo partizansko letališče začelo delovati v Loški dolini.

Po podatkih Slovenskega letalskega portala Sierra5 se je letališče v Nadlesku v zgodovino zapisalo tudi kot del izredne humanitarne zgodbe. Takrat so namreč - v drugi polovici avgusta 1944 - partizanske ranjence iz skrivnih partizanskih bolnišnic na Primorskem po dolgi in naporni enotedenski poti prepeljali v Loško dolino, od koder so jih večino evakuirali v zavezniške bolnišnice južne Italije.

Zadnja letala so v Nadlesku pristala 9. septembra 1944. Dan kasneje so letališče napadle združene nemško-domobranske enote. Letališki ekipi se je med napadom uspelo varno umakniti. Odtlej so zavezniška letala pristajala v Beli Krajini.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.