7.000 jih je prejelo dva izračuna

Foto: zurnal
Foto: zurnal
Napaka ministrstva. Tisoč jih je vložilo ugovor, preostali prejeli dva informativna izračuna.
Oglej si celoten članek

Številne mamice so informativni izračun dohodnine (IID) za leto 2012 prejele dvakrat. "Konec maja sem prejela izračun za leto 2012, kar ne bi bilo nič posebnega, če ne bi prejele enega že v začetku aprila," pravi ena izmed njih. "Po prvem bi morala doplačati 10, po drugem pa 150 evrov."

Na Davčni upravi RS (Durs) pojasnjujejo, da je takih, ki so letos prejeli dva izračuna, okoli 7.000. Zaradi napake ministrstva za delo in socialne zadeve pri starševskih nadomestilih (porodniških) je v prvi tranši konec aprila napačne izračune dobilo okoli 8.000 zavezancev. "Okoli tisoč jih je vložilo ugovor, pogosto povezan z drugimi pomanjkljivimi podatki, kot je neprijava vzdrževanega družinskega člana, preostalim pa smo v drugem paketu poslali nov izračun," je pojasnil Stojan Glavač z Dursa.

Telefoni zvonijo ves čas

Pri velikem številu zavezancev bi se sicer lahko zgodila še kakšna napaka, vendar drugih sistemskih nepravilnosti razen tiste, ki je nastala zaradi napačnih podatkov ministrstva, na Dursu niso zaznali. Zavezanci se nanje vsak dan obračajo s številnimi vprašanji, vendar se po besedah Glavača najpogosteje izkaže, da gre za pomanjkljive informacije in ne napako davčne uprave.

Nekateri kličejo, ker izračuna še niso prejeli, vendar razloga za ukrepanje še ni, saj se bodo izračuni iz druge tranše pošiljali vse do 15. junija. "Sicer pa lahko informacijo o tem, ali jim je bil IID izdan, dobijo tudi od virtualne davčne asistentke Vide," pojasnjuje Glavač.

Pomanjkljive informacije

Nekateri zavezanci so se na davčno upravo obrnili, ker na svoj račun niso dobili nakazila preveč plačane dohodnine. "Durs sredstva vedno nakaže na kronološko zadnji odprti transakcijski račun. Nekateri zavezanci so pozabili na to dejstvo in so vračilo pričakovali na TRR, ki ga pogosteje uporabljajo," razlagajo na davčni upravi.

Poleg tega se lahko zavezancem, ki so pričakovali vračilo dohodnine, a so hkrati imeli s strani kakšnega drugega davka neplačane obveznosti, ta obveznost pobota z vračilom dohodnine. "Tako so lahko prejeli manjše vračilo, kot je bilo navedeno na informativnem izračunu."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • mia
    13:08 11. Junij 2013.

    bo kdaj , kdo odgovarjal za take napake in koliko nas davkoplačevalce ta?ke napake stanejo

  • 11:38 11. Junij 2013.

    Učinkovitost, učinkovitost, učinkovitost....

  • 10:04 11. Junij 2013.

    Kolk nas davkoplačevalce sploh stane taka napaka.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.